Humanitarni projekti u Livanjskom kantonu

09.10.2005.

Povratnicima 305 tisuća maraka garantova

- Više od 300 tisuća maraka od rujna prošle godine dato je povratnicima u Livno kao ekonomska pomoć održivom povratku. Nevladina organizacija Centar za građansku suradnju Livno i Općina Livno, kao lokalni partneriMeđunarodnog komiteta za pomoć (IRC) nositelji su ovog projekta, koji bi trebao osigurati povratak manjina u 13 općina, među kojima su Livno, Kupres i Glamoč.
Za razvoj poljoprivrede, stočarstva i poduzetništva 128 stanovnika Livna dobilo je garantove, a Centar najavljuje da će novca još biti do kraja godine. Među onima koji su pomoć dobili je 90 posto povratnika, te deset posto drugih stanovnika. Za pomoć je bilo puno zainteresiranih. Čak 448 građana je podnijelo molbu, a CGS i IRC.su posjetili svakoga, kako bi se uvjerili u opravdanost zahtjeva i provjerili da novac, kao što se već događalo, ne bude utrošen netransparentno.Kroz sito i rešeto odabrano je 98 osoba koje su dobile razne alatke, priključne mašine, stoku i pčele. Svakom je dato pozajmica od od 700 do tri tisuće maraka, koje bi trebali vratiti za godinu, u ratama, bez kamata. Odmah im je dobivena suma umanjena za 30 posto.
Bespovratne garantove od po 1.500 maraka dobilo je 30 građana.
Sve nabavke obavljene su putem javnih tendera objavljenih u medijima BiH i RH. Na ovaj način vidno se pomažu povratnici i siromašno stanovništvo, a istovremeno potiče povratak, koji je u zadnje vrijeme, bio usporen.
(Oslobođenje)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.