Glavni osumnjičenik za London živio pokraj Brčkog

12.07.2005.

TERORIZAM Marokanac kojega se sumnjiči za napad na London bio u BiH

Ime Marokanaca Muhammada Al-Guerbouzija, zvanog Abu Alssa, glavnoosumnjičenoga za nedavne bombaške napade u Londonu, spominje se u popisu stanovnika sela Rašljani, koje je još prije dvije godine načinio Odjel za javni registar pri vladi Brčko Distrikta, jučer su obajvile banjolučke “Nezavisne novine” pozivajući se na izjavu šefa policije u Brčkom Milenka Milićevića. Po tome, riječ je o vehabijskoj zajednici od tridesetak naturaliziranih osoba, uglavnom Marokanaca. No, isti dan su iz policije dali šturo priopćenje po kome te osobe “nisu registrirane u njihovoj evidenciji”.


Raspisana tjeralica
Kako doznajemo, objavljeni popis se navodno radio u obližnjem selu Maoči između Brčkog i Srebrenika, koje je široj javnosti postalo poznato po lanjskoj raciji SFOR-a i sumnjičenju za terorizam mještanina Sabahudina Fiuljanina. U Interpolu BiH potvrdili su da je Ured Interpola u glavnom gradu Maroka Rabatu 2003. raspisao tjeralicu za Muhammadom Al-Guerbouzijem. Podudaraju se podaci policije Brčko Distrikta i Interpola o mjestu i datumu rođenja, imenima roditelja i državljanstvu. “U tjeralici se djelovanje Al-Guerbouzija ne dovodi u vezu s BiH, ali ga se traži zbog skupljanjanovca za financiranje terorizma, pripreme za izvođenje terorističkih napada i suučesništvo u krivotvorenju putovnica”, priopćeno je iz Interpola BiH. Za istu se stvar sumnjičilo i nadavno ubijenog marokanskog terorista u Saudijskoj Arabiji Al-Hairya, inače konjičkog zeta i državljanina BiH.
Ne želi o popisu
Brane Peanac, direktor Interpola BiH, tvrdi pak kako nikakav popis sigurnosno interesantnih osoba od policije Brčko Distrikta nije vidio. Admir Katica, glasnogovornik Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, odbio je govoriti o ovom popisu. “Do danas nismo dobili zahtjev nijedne međunarodne institucije za provjerom podataka ili osoba koje se dovode u vezu s terorističkim napadom u Londonu”, kazao je Katica. U Ministarstvu civilnih poslova BiH navode da Al-Guerbouzi nije upisan u knjigu državljana BiH.
( Vecernji list )

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.