HDZ BiH o reformi obrazovanja, obrane i javnog RTV sustava

12.07.2005.

U hotelu "Adria ski" u Kupresu jučer je održana sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i sjednica Nacionalnog vijeća HDZ-a. Ovim sastancima prethodio je i posjet predsjednika ...... HDZ-a BiH Dragana Čovića općini Kupres i sastanak s članovima Općinskog odbora HDZ-a Kupres. Na sjednici Predsjedništva članovi su raspravljali o reformi obrazovanja, obrane i javnog RTV sustava, a o čemu je Nacionalno vijeće donijelo određene zaključke, kazao je glasnogovornik HDZ-a Pero Pavlović.Kada je u pitanju reforma obrazovanja, Nacionalno vijeće još jedanput je potvrdilo opredijeljenost HDZ-a u istrajavanju na pravu hrvatskog naroda na obrazovanje na svom jeziku. Stoga, zaključeno je kako će se u najskorije vrijeme uraditi još jedna promemorija u kojoj će biti sadržani svi dosadašnji akti koje je HDZ o toj problematici objavio ili utvrdio svoja stajališta i o istima će upoznati najrelevantnije institucije u BiH i šire.Dakle, stav Nacionalnog vijeća HDZ-a je da je neotuđivo pravo hrvatskog naroda u BiH da svoju djecu obrazuju na svom maternjem jeziku te kako će HDZ na tome putu ustrajati, istaknuo je Pavlović.Kada je u pitanju reforma obrane, zaključeno je da će HDZ i dalje snažno raditi na tome da se vojska u BiH organizira u jednu modernu i profesionalnu vojsku, ali da se kroz tu reformu mora jasno pozicionirati uloga Hrvatskog vijeća obrane i da sastav vojske u BiH jasno prepoznaje komponentu HVO-a BiH.Kada je u pitanju televizija, stav HDZ-a je da hrvatski narod u BiH ima neotuđivo pravo, koje je utemeljeno Ustavom i brojnim konvencijama o ljudskim pravima, imati kanal na svome jeziku kao što to pravo pripada i za druga dva konstitutivna naroda.Tako da u zaključku Hrvatskog nacionalnog vijeća stoji kako javni RTV sustav u BiH treba organizirati kroz tri nacionalna kanala za tri konstitutivna naroda na njihovom maternjem jeziku. Nacionalno vijeće je mišljenja da kroz reformu javnog RTV sustava treba voditi računa i o onima koji su danas u poziciji nacionalne manjine u BiH.Na sjednici Predsjedništva HDZ-a za glavnog tajnika stranke imenovan je dr. Nevenko Herceg. (Fena)

  Sa sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a BiH    11.07.2005.

U hotelu "Adria ski" u Kupresu danas je održana sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i sjednica Nacionalnog vijeća HDZ-a.
Ovim sastancima prethodio je i posjet predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića općini Kupres i sastanak s članovima Općinskog odbora HDZ-a Kupres.Na sjednici Predsjedništva članovi su raspravljali o reformi obrazovanja, obrane i javnog RTV sustava, a o čemu je Nacionalno vijeće donijelo određene zaključke, kazao je glasnogovornik HDZ-a Pero Pavlović. Kada je u pitanju reforma obrazovanja, Nacionalno vijeće još jedanput je potvrdilo opredijeljenost HDZ-a u istrajavanju na pravu hrvatskog naroda na obrazovanje na svom jeziku. Stoga, zaključeno je kako će se u najskorije vrijeme uraditi još jedna promemorija u kojoj će biti sadržani svi dosadašnji akti koje je HDZ o toj problematici objavio ili utvrdio svoja stajališta i o istima će upoznati najrelevantnije institucije u BiH i šire.Dakle, stav Nacionalnog vijeća HDZ-a je da je neotuđivo pravo hrvatskog naroda u BiH da svoju djecu obrazuju na svom maternjem jeziku te kako će HDZ na tome putu ustrajati, istaknuo je Pavlović.
Kada je u pitanju reforma obrane, zaključeno je da će HDZ i dalje snažno raditi na tome da se vojska u BiH organizira u jednu modernu i profesionalnu vojsku, ali da se kroz tu reformu mora jasno pozicionirati uloga Hrvatskog vijeća obrane i da sastav vojske u BiH jasno prepoznaje komponentu HVO-a BiH.Kada je u pitanju televizija, stav HDZ-a je da hrvatski narod u BiH ima neotuđivo pravo, koje je utemeljeno Ustavom i brojnim konvencijama o ljudskim pravima, imati kanal na svome jeziku kao što to pravo pripada i za druga dva konstitutivna naroda.Tako da u zaključku Hrvatskog nacionalnog vijeća stoji kako javni RTV sustav u BiH treba organizirati kroz tri nacionalna kanala za tri konstitutivna naroda na njihovom maternjem jeziku. Nacionalno vijeće je mišljenja da kroz reformu javnog RTV sustava treba voditi računa i o onima koji su danas u poziciji nacionalne manjine u BiH.
Na današnjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a za glavnog tajnika stranke imenovan je dr. Nevenko Herceg.

Mladež HDZ-a BiH odžala sjednicu Predsjedništva danas u Kupresu
Mladež HDZ-a BiH održala je danas, u Kupresu, izvanrednu sjednicu Predsjedništva na kojoj je razmatran Statut HDZ-a BiH, usvojen na IX Saboru stranke, te izbor 5 članova Mladeži HDZ-a BiH za Središnji odbor HDZ-a BiH
Predsjednik Mladeži HDZ-a BiH, Franjo Jurić, izrazio je zadovoljstvo pozicijom Mladeži u okviru novog Statuta HDZ-a BIH, te zaključio da je Mladež HDZ-a BiH novim Statutom dobila 2 člana u Predsjedništvu HDZ-a BiH, 3 člana u Nacionalnom vijeću i 8 članova u Središnjem odboru HDZ-a BiH.
Razmatrajući izbor članova Mladeži za Središnji odbor HDZ-a BiH, zaključeno je da sve županijske organizacije Mladeži HDZ-a BiH prijedolge svojih kandidata dostave do 20. kolovoza ove godine Predsjedništvu Mladeži HDZ-a BiH.Zadaća Mladeži HDZ-a BiH u narednom periodu je da u što skorijem roku imenuje povjerenike i održi Izborne skupštine u Srednjobosanskoj, Posavskoj i Tuzlanskoj županiji, te u Republici Srpskoj.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.