Do vozačke dozvole i bez polaganja ispita

09.07.2005.

Nije rijetkost da budući vozači ne završe obuku u cijelosti već na ovu "preporuku" instruktora pristupe polaganju vozačkog ispita, a da za to nisu spremni. Što je najžalosnije, takvi i polažu jer se sve "riješi" i s ispitnom komisijom

KOD NEKIH VOZAČKIH KOMISIJA MOŽE SE JEDNOSTAVNO PROĆI TESTIRANJE
BIHAĆ - Ukoliko parlament FBiH usvoji zakon o obrazovanju i polaganju vozačkih ispita koji je predložila Dijana Talić, zastupnica LDS-a s područja Unsko-sanske županije u Zastupničkom domu federalnog parlamenta, do vozačke dozvole dolazit će se teže i, naravno, skuplje.
U prijedlogu nacrta zakona stoji da će se obuka za vozače moći obavljati samo u autoškolama čiji rad odobravaju auto-moto klubovi koji organiziraju i polaganje ispita. Diploma vozača instruktora moći će se stjecati poslije šestomjesečnog obaveznog školovanja na jednom od prometnih fakulteta pa tek onda kada položi ispit moći će se baviti ovim unosnim poslom u okviru auto škola, a ne samostalno kao do sada. Prijedlog je da se program obrazovanja i polaganja vozačkog ispita preseli iz MUP-a u Federalno ministarstvo obrazovanja kakva je praksa u drugim zemljama. Nadležnost policije bi ostala sigurnost prometa i provjera u praksi je li školovanje bilo dobro i u skladu sa zakonom obavljeno.
Na području Unsko-sanske županije prema podacima ispitnih komisija za polaganje vozačkih ispita u protekle dvije godine prvi put vozačku dozvolu je dobilo u Bihaću 900, Bosanskoj Krupi 430, Bosanskom Petrovcu 86, Cazinu 1300, Bužimu 335, Velikoj Kladuši 1100, Sanskom Mostu 500 i Ključu 190 osoba. Ni ova oblast, nažalost, nije pošteđena prevara i veza kako bi se na što brži i lakši način "sjelo za upravljač", a oni koji im to omogućavaju brzo i lako dođu do zarade.
MUP Unsko-sanske županije dobiva anonimne prijave o polaganju vozačkih ispita mimo zakonske procedure, ali bez dokaznog materijala pa je takvim radnjama nemoguće stati u kraj iako sigurno postoje. Nije rijetkost da budući vozači ne završe obuku u cijelosti već na ovu "preporuku" instruktora pristupe polaganju vozačkog ispita, a da za to nisu spremni. Što je najžalosnije, takvi i polažu jer se sve "riješi" i s ispitnom komisijom, ali od onih koji su naprečac dobili dozvole ne žele javno govoriti. Cijena obuke nije ni mala, iznosi nešto više od 800 KM po jednom kandidatu. Nadležni u MUP-u redovito vrše nadzor i kontrolu autoškola i inzistiraju na što boljoj kvaliteti i poštivanju zakonskih normi. Protiv nekih autoškola po razno-raznim osnovama kršenja rada i kriterija koje moraju ispunjavati podnesene su prekršajne prijave te donesena rješenja o zabrani obuke. Novim zakonom ako se usvoji mnoge anomalije, vjeruje se, bit će uspješno otklonjene.

M. MULIĆ

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.