Nezaposlenost mladih u BiH

30.06.2005.

Prism Research je u toku mjeseca juna/lipnja 2005. godine, u okviru Prism Research Face-to-Face Omnibus-a, sproveo redovno ispitivanje javnog mnijenja na slučajnom uzorku od 1.500 građana BiH, starijih od 18 godina. Pored svi ostalih pitanja koja su postavljena ispitanicima u ovom Omnibus istraživanju, posebno su nas zanimali stavovi mladih ljudi u dobi od 18 do 30 godina o nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini.







Glavni rezultati ovog istraživanja su slijedeći:

- 69,8% ispitanika u dobi od 18-30 godina je nezaposleno.

- Među nezaposlenim ispitanicima je najviše onih koji nisu prijavljeni na Zavod za zapošljavanje (51.6%).

- 92,5% onih koji nisu zaposleni, a jesu prijavljeni na Zavod za zapošljavanje izjavljuju da im Zavod za zapošljavanje dosada nije ponudio nikakvo zaposlenje.

- 61,2% svih ispitanih koji su nezaposleni se dosad nije nijednom javilo na oglas za slobodno radno mjesto.

- U dosadašnjoj potrazi za poslom 21,4% ispitanih nezaposlenih je koristilo veze i poznanstva, dok je 8,7% davalo mito kako bi došli do posla.

- 37,1% mladih nezaposlenih kao glavni razlog zbog kojeg još nisu našli posao navodi - nemaju veze i utjecajnih poznanstva koja bi im eventualno pomogla u dobivanju. 27,9% kao glavni razlog zbog kojeg nisu našli posao taj da je na tržištu rada sve više otpuštenih radnika a sve manje radnih mjesta.

- 23,5% mladih nezaposlenih navodi da je radila neki posao na crno. 61,8% njih navodi da su radili na crno, jer je to bio jedini način da nešto zarade.

U attachmentu/prilogu možete naći kompletne rezultate ankete.

Prism Research
Agencija za marketinška, medijska i društvena istraživanja

Web: www.prismresearch.ba

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.