Koridor VC neće biti dovoljan...

25.06.2005.

Edin Delić, ministar za industriju i ekologiju Vlade u BiH, tvrdi da Bosni i Hercegovini koridor Vc neće biti dovoljan, čak ni kada se u cijelosti izgradi, istaknuvši da je dobra cesta potrebna i Goraždu, Trebinju, Livnu ...i svim drugim gradovima podjednako koliko i Zenici, Sarajevu, Doboju ili Banjoj Luci. Prema njegovim riječima, oko dvije trećine građana BiH vrlo rijetko će se voziti ''autocestom nade” jer će, kako je kazao, trasa koridora Vc ostati potpuno izvan utjecaja na prometne perspektive Bosanske Krajine, Tuzlanske županije, Semberije, Podrinja i istočne Hercegovine.
Stoga Delić predlaže da se odmah pristupi rekonstrukciji postojeće cestovne mreže i izgradnji treće pretjecajne trake na kritičnim brdsko-planinskim dionicama, gdje god to teren omogućava bez opsežnih građevinskih zahvata. Time bi se, tvrdi Delić, podigla propusna sposobnost cesta, povećala prosječna brzina kretanja i smanjila dužina vožnje, napomenuvši kako sve oštrija i besmislenija ograničenja u prometu nemaju za posljedicu manji broj prekršitelja. Naprotiv, naglašava Delić, njima se vrši udar na građane koji imaju želju poštovati prometne propise.
''Na primjeru prometa očitava se 'kočničarska politika' bh. vlasti jer se i u ovom slučaju problemi nastoje riješiti usporavanjem, redukcijom i represijom, umjesto ozbiljnim inženjeringom u cilju olakšanja životnih uvjeta građanima ove zemlje'', smatra ministar za industriju i ekologiju Vlade u BiH.
(NINA) kž

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.