HSP BiH (Đapić-dr. Jurišić) prosvjeduje protiv prisline naplate RTV pristojbe

25.06.2005.

''Smatramo da je građanski neposluh (neplaćanje RTV preplate) legalan, legitiman i demokratski oblik borbe u nedostatku dijaloga, tolerancije, suglasnosti i poštivanja i prihvaćanja razlika među narodima, sve dok se uskraćuju temeljna individualna i kolektivna ljudska prava i slobode "...
Hrvatska stranka prava BiH (Đapić-dr. Jurišić) najoštrije prosvjeduje protiv, kako su kazali, prisilne naplate preplate Radiotelevizije Federacije. HSP tvrdi da je to pokušaj da se građanima hrvatske nacionalnosti stavi administrativna zabrana na osnovni dohodak ili ''što je još poraznije na ionako sramno male mirovine''. ''Hrvatskom narodu iako je suveren, autohton i najstariji narod u BiH oduzeta su međunarodnim konvencijama zajamčena prava na proizvodnju i emitiranje programa na svom jeziku, te mu se putem RTV-a Federacije natura tobožnji zajednički i neutralni tzv. bosanski jezik'', naglašavaju.
Jezik je, ističe HSP BiH, najvažniji dio kulture jednog naroda i čuvar kulturnog identiteta, a jezične raznolikosti u demokratskom višenacionalnom društvu predstavljaju bogatstvo jedne države, te se stoga, ističu, odlučno protive nametanju brojnijeg naroda svog jezika i kulture malobrojnijem narodu.
''Smatramo da je građanski neposluh (neplaćanje RTV preplate) legalan, legitiman i demokratski oblik borbe u nedostatku dijaloga, tolerancije, suglasnosti i poštivanja i prihvaćanja razlika među narodima, sve dok se uskraćuju temeljna individualna i kolektivna ljudska prava i slobode i dok smo u latentnom državno-pravnom rasulu'', tvrde iz HSP-a BiH (Đapić-dr. Jurišić).
HSP BiH će Domu za ljudska prava podnijeti u pismenoj formi tužbu zbog, kako su kazali, kršenja Europske konvencije o ljudskim pravima i slobodama, a od visokog predstavnika za BiH zahtijevaju da sankcionira sve stranke koje ne poštuju pravo na identitet i različitost i ''naturaju nadnaciju i tzv. zajednički i neutralni jezik''.

(NINA) kž / poskok

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.