eXTReMe Tracker

Kolekcija upaljača / lighters collection


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
Kolekcija upaljača. stolnih.džepnih i posebnih oblika.U kolekciji se nalazi 970 upaljača.

free counter







Linkovi i Arhiva bloga:







E-mail:
minibottles@net.hr







online_visitors




29.01.2010., petak

Povijest upaljača

Upaljač je izumljen 1816-te godine , a zvao se je D'bereiner's Lamp.Ime je dobio po svome kreatoru ,njemačkom kemičaru koji se zvao Johann Wolfgang D'bereiner.Ovaj uređaj je za gorivo koristio vrlo eksplozivan vodik.Bio je vrlo velik i opasan te je ispao iz proizvodnje do kraja 19-og stoljeća.Ti su upaljači koristili platinu umjesto kremena.Do 1918-te godine razvili su se upaljači na kremen koji su bili dovoljno mali da stanu u džep.Razvoj upaljača ubrzan je tijekom I svj.rata.U većini upaljača koristila se nafta,a Ronson je počeo krajem 1940-te masovno proizvoditi upaljače koji koriste plin.Prvi plinski upaljač predstavljen je u Francuskoj u lipnju 1947 godine.
ZIPPO tvrtku je osnovao 1932 godine George G. Blaisdell. Krajem te godine stvorio je Zippo upaljač koji je bio elegantan,pouzdan i trajan.U II svj. ratu postao je sastavni dio vojne opreme američkih vojnika.
1962 godine Ronson dizajnira upalač koji je u potpunosti izrađen od plastike ,lagan i popularne cjene od 6 US dolara. Oko 1970 god. Ronson predstavlja elektronski sustav paljenja.Godine 1965 Švedski Match proizveo je svoj prvi upaljač za jednokratnu upotrebu.







- 20:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #