Slatki gušti na Zrinjevcu
Komentari (7)
Na svečanoj dodjeli ugledne nagrade Dobri restorani održanoj 28. travnja u zagrebačkom Hiltonu, za najboljeg kuhara u Hrvatskoj odabran je Tomislav Gretić, a titulu najboljeg restorana odnijela je Batelina Davida Skoke. Nagrada Dobri restorani slovi za jednu od najutjecajnijih gastro nagrada u Hrvatskoj stoga i ne čudi prepuna dvorana Hiltona i gromoglasni uzvici pri podizanju nagrada pojedinih chefova. Naime, riječ je o izboru najboljih u gastronomskoj ponudi Hrvatske koji je pokrenulo uredništvo portala i časopisa Dobra hrana. Izbor je to koji okuplja najbolje vinare, kuhare, ugostitelje, blogere, novinare i sve one zalutale u gastro vodama. Odabir chefa godine nova je kategorija uvedena ove godine, a najboljeg među najboljima odabiru svi nominirani chefovi međusobno. Titulu prvog chefa godine odnio je poznati kuhar Tomislav Gretić koji radi kao šef kuhinje u restoranu Wine Vault u Rovinju. Drugoplasirani bio je Dino Galvano iz zagrebačke Pete četvrtine. Oba šefova široj javnosti su poznata iz kulinarskog showa MasterChef (Tomislav Gretić sudjelovao je kao dio žirija prve godine prikazivanja showa, a Dino Galvano zamijenio ga je sljedeće dvije godine). Treće mjesto pripalo je Zdravku Tomšiću iz restorana Draga di Lovrana dok su se na četvrtom i petom mjestu našli Christian Cabalier iz Bistro Apetita i mladi kuhar Mate Janković. Titulu restorana godine odnijela je Batelina, restoran uglednog kuhara Davida Skoke. Batelina je poznata upravo po svom specifičnom meniju na kojem se nalazi samo ono što je tog jutra dostupno u moru kod Medulina. Svježe namirnice i velika ljubav prema kuhanju Skoku su dovele do jednog od najvećih priznanja. Na drugom mjestu smjestio se Plavi podrum iz Voloskog, na trećem šibenski Pelegrini, Bistro Apetit na četvrtom mjestu, a na petom mjestu međimurska Mala hiža. Proslavu najboljih u Hiltonu začinila su jela nekih od najboljih restorana (Foša, Mala Hiža, Kormoran, Oxbo), sjajna vina i, naravno, odlično društvo. David Skoko, Batelina David Skoko i Tomislav Gretić Lidija Lončarić Oznake: Dobri restorani, gastro, David Skoko, Tomislav Gretić, 2014 |
Gastro bloger naziv je za pojedinca koji koristi svoj blog u svrhe promoviranja hrane i pića, bilo da je riječ o vlastitoj hrani i vlastitim receptima ili vijestima iz svijeta gastronomije. Velik dio gastronomske scene u Hrvatskoj zauzimaju upravo gastro blogeri i blogerice. Moguće ih je pratiti putem njihovih blogova, Facebook stranica, Instagram profila, vidjeti ih na raznim gastronomskih događajima diljem zemlje, u časopisima, pa čak i u reklamama. Baš poput boom-a modnih blogova prije dvije godine, blogerska epidemija zatresla je i gastronomske vode. U ovom trenutku gotovo da je nemoguće izbrojati ih sve, uvijek negdje postoji mogućnost da je niknuo novi. Ipak, neki od poznatijih su Bite my cake, Life tastes like chocolate, M's bakery, Darkova web kuharica, Charmpam cookies & cupcakes i drugi. Neki od njih odlučili su napisati pokoju rečenicu i izdvojiti recept za blog Gastro i tak.. M's bakery Iza bloga M's bakery stoji mlada i slatka vlasnica Mateja koja za sebe kaže kako je slastice počela pripremati prije otprilike četiri ili pet godina. "Brzo sam se snašla u kuhinji i kolači su mi uspijevali od prve, ukućani su bili zadovoljni i slastice su postale moja velika ljubav", nadodaje. Blog koji ovog mjeseca slavi svoj drugi rođendan nastao je kao zajednički projekt s kolegom s fakulteta s kojim ju je vezala ljubav prema hrani. Najprije je nosio naziv 2cocoNuts, no nekoliko mjeseci kasnije okolnosti su se promijenile te je vlasnica sadašnjeg M's bakery bloga ostala sama u blogerskom svijetu. "Nisam imala velika očekivanja, mislila sam si hoće li me uopće itko čitati :) tako da sam jako sretna kada ljudi komentiraju, isprobavaju recepte i naravno kada su zadovoljni isprobanim. To je najveća nagrada." Ljubav prema kuhanju probudila se uz Jamie Olivera, Mateja se naprosto zaljubila u njegovu strast i jednostavnost u kuhinji. Najdraži recept nema, ali kada bih morala izdvajati nešto što joj je posebno drago za pripremu, izdvojila bi torte od čokolade bez brašna u svim kombinacijama. Na Matejinom blogu M's bakery titulu najpopularnijeg deserta trenutno nosi rođendanska torta od lješnjaka i čokolade. Brza torta od čokolade i lješnjaka Domaćica Vedra domaćica Sanja svoj je blog odlučila nazvati jednostavno i toplo – Domaćica. Isti je najbolje opisala sama: "Blog Domaćica veselo je mjesto super pozitivnih ljudi, osim što se aktivno družimo na facebooku, zahvaljujući čitateljima i sam blog raste iz dana u dan, a i ja s njim. Zajedno učimo, zajedno se savjetujemo i zajedno dijelimo iskustva. Recepti su pisani detaljno, tako da se svi koji se inače nebi upustili u kuhanje - upuste. Dobar recept temelj je svega. Blog je mala škrinjica slatkih i slanih recepata, ideja, ponekih korisnih kuhinjskih i kućanskih savjeta, te preporuka proizvoda koji i meni samoj olakšavaju boravak u kuhinji." U najdraže kolače svrstava one vezane uz svježi sir, a recept za cheesecake je najčitaniji recept na Sanjinu blogu. Također ističe kako obožava raditi muffine jer ju sama izrada opušta. "Ima dana kada imam strpljenja umijesiti kruh, a najdraže mi je ipak izvaditi iz bakine kuharice neki recept i pokazati svijetu kako jednostavnost ponekad može biti najljepša." Tiramisu cheesecake Life tastes like chocolate Simpatična Matejka autorica je gastro-bloga Life tastes like chocolate. Iako sama kaže kako je u bloganju relativno friška, listajući njezin blog ne mogu se pronaći znaci nesigurnog početnika. Ono što se može vidjeti jest minimalistički dizajn i pažljivo kreirani recepti ove mlade blogerice. Za sebe kaže kako je kroz blog zavoljela i fotografiju pa tako odnedavno fotoaparat nosi gdje god može. Ova 31-godišnja šefica digitalnog marketinga i mlada supruga, uskoro će postati i majka. Uza sve to, stigne pisati blog i voditi računa o svojim čitateljima na Facebooku i Instagramu. "Ljudi koji vole jesti najbolji su ljudi" , citirajući poznatu izjavu kuharice Julie Child, Matejka je dodala nekoliko svojih: "Hrana nam služi kao gorivo za život, ali i mnogo više od toga - hrana je čisti hedonizam, u hrani uživamo, uz nju se družimo, njome zavodimo... Volimo jesti. I ne vidim apsolutno ništa lošega u tome." Dotakla se teme kako se uopće odlučila na otvaranje bloga, što ju je potaklo, kakve recepte piše na blogu... "Osim što volim jesti, ja, eto, neizmjerno volim i kuhati. Ne samo kuhati - već smišljati, stvarati, usrećiti druge. Kuham cijeli život, od pete godine, i nikada ga nisam shvaćala kao obavezu. Samo kao veselje, a pogotovo u situaciji kada sam kuhala za druge. Kako se moj život mijenjao, odrastala sam, upoznala se s nekim mogućnostima, počela sam kuhati sve češće i to za dvoje - a u medijima su postali prisutni neki gastro-blogeri. Konkretno, prva čiji sam blog počela pratiti bila je moja sugrađanka Tamara čiji je blog Bite my cake jedan od najpoznatijih u Hrvatskoj. Pomalo se u meni počela buditi ideja da svoje recepte podijelim s drugima, no to je značilo otkrivanje dijela sebe, svoje intime drugima. Neminovno je - ne možete blogati bez da u to dajete sebe. Bar ja ne mogu. Imala sam podršku i odlučila se. Malo sam pimplava, perfekcionist, pa sam se dosta gnjavila dizajnom bloga, sitnicama, detaljima. I nisam bila zadovoljna. Moji recepti su bili dobri, jednostavni i prilagođeni 'normalnim' ljudima koji čak i uopće ne znaju kuhati i stvarno sam dobila odličan feedback odmah na početku." Najveći problem predstavljala joj je fotografija. Naime, svoja je jela najprije fotografirala mobitelom. Nakon nekoliko mjeseci improviziranja i samoj su dosadile bezlične fotografije, te je posudila opremu i počela pratiti fotografske blogove. „S vremenom sam postala zadovoljnija svojim fotkama, nekoliko puta sam redizajnirala blog, a recepti mi zapravo nikad nisu bili problem jer sam uvijek kuhala samo ono što bih i sama jela - i samo iza takvih recepata stavljam svoje ime. I nikada na mom blogu nećete naći recept s namirnicama koje ne možete naći u svakom supermarketu, obećajem :)“ , nadodaje Matejka. Iako priznaje da joj bloganje ponekad predstavlja obavezu i oduzima poprilično vremena, svjesna je i količine veselja koje joj je donijelo s vremenom. Bloganje ne bi mjenjala za ništa. Zašto? „Jer to volim, jer se kroz to opuštam i rješavam stresa, jer se osjećam dobro kad to radim. Bloganje postane način života.„ Mousse od jagoda |
< | svibanj, 2014 | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv