24.04.2014.

Veliki uspjeh „Domačeg jela“

Nakon što su kao novogodišnji poklon osvojili izradu profesionalne web stranice tvrtke Pipser (intervju s pobjednikom možete pročitati ovdje). Osnivače projekta „Domače jelo“ (u kajkavštini ne postoji „ć“ i uglavnom se svugdje koristi „č“, upravo zbog te igre slovima mnogi misle da je riječ o tipfeleru, ali – nije) ovog je mjeseca dočekala još jedna dobra vijest. Naime, Čakovečka udruga Autonomni centar – ACT, također je jedna od pet pobjednika natječaja Moja zajednica u organizaciji Zagrebačke banke, međunarodne organizacije NESst i Ministarstva rada i mirovinskog sustava. ACT će kao nagradu dobiti podršku za projekt „Domače jelo“ – inkluzivni restoran iz zajednice/catering/trgovinu s lokalnom i organskom hranom. Osim što će gostima kuhati najsvježiju i samo najbolju organsku hranu, ovaj će restoran/trgovina zapošljavati osobe s invaliditetom i druge marginalizirane skupine. Skuhana hrana bit će dostupna za degustaciju u samom restoranu, ali i putem dostave. Štoviše, u planu je dostava u vrećicama od biorazgradivog materijala. Osim toga, u prostorijama restorana i trgovine najavljeno je i održavanje radionica kuhanja za građane. Samo otvorenje restorana zakazano je za svibanj ove godine.


Izvor

Osim ovog, udruga ACT ove je godine odlučila ispuniti još dva projekta; Centar za pomoć u kući Međimurske županije i socijalnu poljoprivrednu zadrugu "Domači vrt". Unatoč krizi u državi i mogućem skepticizmu građana uzrokovanim praznim džepovima, u udruzi su optimistični te vjeruju u uspjeh na svim područjima.

Vjerujem kako će ovaj projekt privući brojne ljubitelje dobre hrane, a zaposlenicima i pokretačima projekta „Domače jelo“ staviti osmijeh na lice. Sretno ACT-ovci!

 photo Untitled-1_zps8f8e5108.jpg

Lidija Lončarić

Oznake: act, Domača hrana, Pipser, natječaj, Moja zajednica, restoran


Komentari (5)

17.04.2014.

Šunka za poslije

Sve je počelo s „Kavom za poslije“, pa se prešlo na „Kruh za poslije“, a sada, pred sam Uskrs, pokrenula se akcija „Šunka za poslije“. Naime, riječ je o inicijativi koja je izvorno došla izvan granica Hrvatske, a uključuje kupnju, u ovom slučaju šunke, za one koji si istu sami ne mogu priuštiti. Krenulo je pozivom s Otvorenog radija 7. travnja s tek petnaest malih mesnica, a ubrzo se proširilo na cijelu Hrvatsku. U ovom trenutku u ovoj hvalevrijednoj akciji sudjeluje preko 300 mesnica diljem zemlje.
Akcija djeluje na principu da oni koji mogu i žele u odabranoj mesnici plate šunku da bi je kasnije, oni koji nemaju i ne mogu zbog lošijeg imovinskog stanja, mogli pokupiti i blagovati. Prosječna cijena šunke iznosi oko 45 kuna.

„Pokrećemo akciju 'šunka za poslije'! Olakšat ćemo Uskrs jedni drugima! Kako sve funkcionira? U mesnici koja ima naš znak da sudjeluje u akciji možete kupiti šunku i ostaviti je onome koji nema novca za nju! Hvala svima koji su nam se pridružili!“, objaviljeno je na Facebook stranicama Otvorenog radija 7. travnja.

Deset dana kasnije:

„Šunka za poslije se, kako kaže Frida Agrado, proširila poput epidemije! Divno. Zarolalo se kod nas na Otvorenom radiju i otišlo među ljude. Ponosna sam na sve koji su na neki način sudjelovali, pa makar i proširili glas. Preko 300 mesnica diljem Hrvatske se uključilo, hvala im na tome. Malo veće hvala ljudima koji su izdvojili novce i kupili nekome uskršnji doručak. Kolege iz drugih medija..naklon!“

 photo 10014531_10152051625810642_3438305765611757223_n_zps3c3118be.jpg
Glumica Nives Ivanković podržala je akciju. Fotografija preuzeta s Facebook stranice Otvorenog radija

Zanimljiva je činjenica kako se u samo nekoliko dana akcija proširila, a Hrvati se još jednom pokazali velikim humanitarcima. Tako je primjerice glumica Nives Ivanković podržala akciju, a anonimni donator ostavio čak 2000kn za „šunku za poslije“ u mesnici u zagrebačkoj Dubravi.
Cilj inicijative nije nahraniti one koji nemaju, cilj je usrećiti ih barem na jedan dan i pružiti im sretan Uskrs.

Više informacija o akciji "Šunka za poslije" možete pronaći na službenoj Facebook stranici Otvorenog radija.

Lidija Lončarić

Oznake: šunka za poslije, humanitarna akcija, otvoreni radio


Komentari (8)

12.04.2014.

24 Kitchen

24 Kitchen kulinarski je tv program koji možete gledati putem MAXtv-a. Ono što ovaj program čini zanimljivim su brojne kulinarske emisije amaterskih i profesionalnih kuhara iz cijelog svijeta. Sve to svakog dana i cijelog dana. Tako tijekom jednog običnog ponedjeljka možete pogledati što zanimljivog kuha Jamie Oliver u Australiji, Rudolph van Veen u Nizozemskoj, Ljubomir Stanišić u Portugalu ili Sara la Fountain u Helsinkiju. Zanimljive kombinacije iz različitih zemalja svijeta, kuhari putopisci ili pak oni već dobro poznati na ovom kanalu koji kuhaju iz topline svoga doma, sve to može se naći na 24 Kitchen televizijskom programu.

Najpoznatiji su ipak već prije spomenuti Rudolph van Veen i njegove emisije Rudolph's bakery i Easy meals u kojoj priprema razne, kako nizozemske tako i svjetski poznate specijalitete. Svojim prepoznatljivim šarmom itekako dobro gledatelje zna prikovati uz televizor ili pak ih natjerati da zajedno s njim naprave neki sočan kolač, ukusno pecivo ili čak cijeli ručak.
Nezobilazni Jamie Oliver također je čest prizor na 24 Kitchen programu. Svestrani Jamie često mijenja okolinu u kojoj snima pa ste tako do sada već mogli vidjeti njegovu talijansku, australsku ili domaću kuhinju u 15 ili 30 minuta.

 photo 24kitchenjjjj_zps7235331f.jpg
Rudolph van Veen, Jamie Oliver, Donna Hay i Nenad Veljović

Donna Hay u svojoj emisiji Fast, fresh and simple gledateljima donosi razna zdrava i brza jela, onakva kakva može pripremiti svatko. Umirujućim glasom, jednostavnim namirnicama i ugodnim ambijentom također s lakoćom pridobija gledatelje. Donna Hay do sada je izdala već nekoliko knjiga s receptima i inače je u svijetu stekla ugled dobro poznate kuharice.
Nažalost, na 24 Kitchen programu ne kuha niti jedan hrvatski kuhar. Ipak, najbliži nama jest srpski Nenad Veljković sa svojom emisijom Lako, može svatko. Iako pomalo neiskusan, ponekad čak i komičan, Nenad se trudi i vrlo često priprema jela koja bi mnogi od nas s užitkom pojeli. Uz kuhanje, vrlo često voli pričati priče vezane uz namirnice, te tako svojoj emisiji daje neki novi šarm.

Uz kuhanje, velika pažnja posvećuje se putovanjima. Najpoznatija emisija 24 Kitchen kanala jest zasigurno No Reservations Anthonyja Bourdaina - kuhara, putopisca i čovjeka s dobrim želucem. On je, naime, do sada posjetio najrazličitije zemlje svijeta i isprobao najčudnija jela koja se mnogi vjerojatno ne bi usudili ni pogledati. Bourdain je posjetio i Hrvatsku te imao prilike isprobati tripice, svježu ribu, pravi dalmatinski rižoto i najbolja hrvatska vina. Na tom putovanju vodio ga je naš poznati mladi kuhar Mate Janković, a sam Bourdain nije mogao sakriti oduševljenje lijepom našom Hrvatskom nazvavši sve one koji još nisu bili u Hrvatskoj - idiotima.

 photo 1508164_298484083638080_1264490877_n_zps22e3eb02.png
Izvor

Video Bourdainove emisije No Reservations snimljene u Hrvatskoj



Lidija Lončarić

Oznake: 24kitchen


Komentari (4)

03.04.2014.

Raznolika ponuda hrane u Zagrebu

U posljednje vrijeme u Zagrebu se otvara sve više restorana, barova i zalogajnica raznolike ponude. Bilo da je riječ o meksičkoj, kineskoj ili čak domaćoj kuhinji s maštovitim obratom, Zagreb sve više naginje tome da postane jedna od nezaobilaznih metropola, ne samo zbog znamenitosti i noćnog života, već i zbog odlične gastronomske ponude.
Sve su to mali restorani sa skromnom ali kvalitetnom ponudom i pristupačnim cijenama, baš onako kako to turisti vole. Naravno, bez obzira na krizu i ine tragedije koje svako malo zahvaćaju lijepu našu Hrvatsku, i znatiželja domaćih ljudi prevelika je pa su stoga svi ti restorani gotovo svakodnevno popunjeni. Ugostitelji su očito napokon odlučili mućnuti glavom i ponuditi narodu ono što želi.

Prvi u nizu od nedavno otvorenih restorana jest Buffet Saft. Simpatično malo mjesto smjestilo se u Tkaličećevu ulicu tik do također nedavno otvorenog Umamija. Saft je mjesto skromnih, a prema lajkovima na njihovoj Facebook stranici kojih je svakim danom sve više, i ukusnih jela. Jednostavan meni čini osam jela i tri deserta, a svakodnevno nude i tri posebna jela koja se ne nalaze na samom jelovniku. U Saftu možete pojesti gotovo sve - od hamburgera, preko rižota, pa sve do pravih domaćih variva. Za razliku od manjeg izbora jela, u uređenju interjera vlasnici Safta nisu se libli pokazati sve što znaju. Tako je unutrašnjost ovog malog buffeta sve što još niste imali prilike vidjeti u Zagrebu. Šareni zidovi s receptima i ilustracijama čine prostor veselim i razigranim. Upravo je to i bila ideja s kojom su sami vlasnici krenuli. Tako je i naziv Saft svojevrsni anagram od Simple, Fun and Tasty.

Za razliku od Safta, u Maksimirskoj ulici otvorio se pomalo drugačiji tip restorana. Riječ je o sandwich shopu, smoothie and juice i salad baru upakiranom u jedno zdanje zvano Pani Zagreb. Uz široku ponudu sendviča s meksičkim daškom, Pani Zagreb nudi i zdrave smoothije, šarene i nove salate, te zanimljive juhe. Ipak, sendviči su očito bili i ostali prvotna ideja vlasnika te su zato oni najmnogobrojniji. Tako ih kod njih možete pojesti u gotovo svim varijantama – grilane, u tortilji, hot dogove, quesadille, burritose ili turkish wrapove. Cijene se kreću od 16 do 30 kuna, a Pani Zagreb nudi i dostavu.

Uz Meksiko, u Zagreb nam je stigla i Kalifornija. Najstariji među novootvorenim, California Burrito bar jest mjesto gdje ćete, po svakoj logici, pojesti najbolji kalifornijski burrito u Zagrebu. Vlasnik ovog restorana ističe kako je cilj njegovog burrito bara promocija opuštenog i pozitivnog surferskog pogleda na život kakav je i sam imao prilike iskusiti u vrijeme kada je živio u Kaliforniji. Također, naglasak stavlja na ukusnu i brzo pripremljenu hranu. Sve to za manje od 30 kuna. Svoj burrito bar smjestio je u Masarykovu ulicu, a jedina želja mu je postići opuštenu atmosferu u kojoj će se gosti osjećati kao kod kuće. Ponuda California Burrito bara uglavnom se sastoji od meksičkih jela poput burrita, fajita, tacosa i wrapova, a uz osnove koje idu u svako od navedenih jela, dodatke gosti mogu izabrati sami. Uz meksičke specijalitete, ovaj bar nudi također i smoothije, čajeve i raznovrsnu ponudu piva. California Burrito bar također ima dostavu.

Posljednji, ali možda i najzanimljiviji u nizu novootvorenih jest Lunch Box – All you can eat zalogajnica. Riječ je o konceptu koji u pojedinim zemljama svijeta funkcionira već dugi niz godina, dok se kod nas otvorio tek ove. Restoran koji radi na principu slobodnog pristupa gastronomiji svojim gostima nudi stranu, domaću i fast food kuhinju. Iza tog se, kako sam vlasnik naglašava, krije kvalitetna, ukusna i zdrava hrana. Ideja Lunch Boxa jest svakodnevnom promjenom namirnica i ponude, pružiti gostima raznovrsnu hranu u različitim oblicima. Uz sve inovacije, postoji i „Fun Food“ ponuda u kojoj svaki tjedan gosti mogu isprobati jednostavna i ukusna jela iz cijelog svijeta. Sve to po tri različite cijene, 20kn za mali meni, 30kn za veliki meni, dok za 50kn možete pojesti koliko god poželite. Dnevnu ponudu možete kombinirati i po svojoj želji jer za svako jelo postoji i zasebna cijena. Lunch Box nalazi se na adresi Domjanićeva 13.


 photo grasakjuha232_zps6e92d618.jpg


Lidija Lončarić

Komentari (4)

< travanj, 2014 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Svibanj 2014 (3)
Travanj 2014 (4)
Ožujak 2014 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ja sam Lidija, a ovaj blog vodim u svrhu kolegija Online novinarstvo na FPZG :)

 photo 425012_180174235416542_2108102355_n_zps9ededa2a.jpg