Predlošci + HTML

utorak, 10.10.2006.

Rad s Pop-up prozorima

Ufeng shuiu web dizajna pop-up prozori usporedivi su s čudno oblikovanim kutnim ormarićem koji nigdje ne paše. Mnogi ih korisnici istinski mrze. Kao ja :). Međutim, pop-up prozori nekoć su bili korisni. Koristili su za prikaz poruka sustava pomoći, brzih definicija, dodatnih opisa i drugih korisnih pratećih informacija. Uz ispravnu upotrebu pop-up prozora navigacijska shema izgledala je bolje organizirana i kompaktnija.
Međutim, pop-up prozore su prisvojavali koristoljubivi oglašavači koji su ih uspjeli pretvoriti u napast usporedivu sa spamom. Ubrzo je Web bio preplavljen svjetlucavim sporoučitavajućim prozorima irelevantnog sadržaja koje niste trebali, tražili ni željeli. Posljedica toga je bio velik pad kredibiliteta pop-up prozora i zato ih dizajneri više ne koriste kao nekad.
Ako ste spremni na preodgajanje posjetitelja i pokoji ljutiti e-mail, još uvijek možete obogatiti sjedište pop-up prozorima. Oni su jednako korisni za prika pratećeg sadržaja kao na vrhuncu svoje popularnosti. Oni mogu neugledan dizajn učiniti intuitivnijim.

Tajna je u učinkovitoj upotrebi pop-up prozora. Slijedi nekoliko smjernica:

Ř Neka budu mail. To se odnosi na dimenzije pop-up prozora (koje možete kontrolirati) i količinu njihovog sadržaja. Nemojte ih preopteretiti, Veliki pop-up prozori s mnogo slika i složenim rasporedom predugo se učitavaju, zbog čega posjetitelji s razlogom mogu pretpostaviti da slijedi trepteća gnjavaža.
Ř Neka im sadržaj bude sažet. Tekst u pop-up prozorima treba biti kratak. Ako se zbog velike količine teksta pop-up prozoru pojave klizne trake vjerojatno biste trebali ponovno razmotriti svoj pristup. Imajte u vidu da su za pop-up prozore najprikladniji kratki odlomci pratećeg sadržaja. Velike količine informacija spadaju na glavne stranice sjedišta.
Ř Nemojte se oslanjati na njih. Budući da neki se korisnici neće potruditi pogledati čak ni najbezazleniji, brižno dizajniran pop-up prozor, nemojte u pop-up prozorima ključne informacije. Za to služe glavne stranice. Pop-up prozori imaju više smilsa kao prateći elementi; primjerice, kao brze stranice sustava pomoći.
Ř Omogućite posjetiteljima kontrolu. Nemojte zadati automatsko učitavanje pop-up prozora! Pop-up prozor bi se trebao otvoriti samo kada posjetitelj klikne odgovarajući gumb ili link. Usto, trebali biste omogućiti jednostavno zatvaranje pop-up prozora.


STVARANJE POP-UP PROZORA

Pop-up prozore je zapravo web stranica kao bilo koja druga. Sadržaj pop-up proora spremate u HTML datoteku kao da je riječ o običnoj web stranici, a link koji vodi do njega možete dodati bilo gdje na svom sjedištu. Međutim, umjest da, za običan link, specificirate putanju koja vodi na stranicu:



pretraživač usmjeravate na jednostavnu JavaScript funkciju:


Ova funkcija naređuje pretraživaču da otvori stranicu u zasebnom prozoru, a ne u glavnom prozoru. Možete sami napisati JavaScript funkciju koja obavlja taj zadatak, a možete i upotrebiti ovu:,



To je sve. Naredba window.open pobrinut će se za sve ako funkciju pošaljete pravu putanju. Dakle, ako se HTML datoteka pop-up prozora ne nalai u istoj mapi kao stranica koja sadrži link na nju, link bli trebao izgledati otprilike ovako:




NASTAVLJA SE...

10.10.2006. u 21:38 • 10 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  listopad, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

O ovom blogu

Ovo je jedan novo otvoreni blog koji ce davati upute pocetnicima kako napraviti svoj prvi dizajn :D

ARHIVA

1.Dizajn koji olakšava navigaciju
Dizajn i upotrebljivost
Klikatibilne slike
Postizanje ravnoteže

Statistike

Free Site Counter







Kontakt

Sva pitanja možete poslati na
mimaktheduck@gmail.com


Podrži moj blog, glasuj na...! :D

Glasaj za moj blog na www.croblogeri.com