HiP-HoP BoYs

01.04.2007., nedjelja

Frenkie

YO!!! Prvo da zahvalimo na komentarima za prošli post i nadamo se da će tako bit i ovaj post. Evo ovaj post će biti o bosanskom rapperu Frenkiu. On je baš zakon i ima super pjesme, pa evo da nekaj više saznate o njemu...

Frenkievo pravo ime je Adnan Hamidović, rođen je u Bijeljini 31.05.1982. godine. Frenkie je tamo živio do 1992. godine, a nakon izbijanja rata seli se sa svojom obitelji u Njemačku u Nuernberg gdje je živio do 1998. godine. Frenkie je svoje prve korake u Hip-hop kulturi napravio u Njemačkoj, kad je prvi put čuo za Hip-Hop počeo se baviti graffitima. U Njemačkoj je počeo pisati i prve tekstove koji se tad još bili na njemačkom jeziku. Njemački je Hip-hop dosta utjecao na njegov stil pisanja zato kaj tamo svi samo betlaju, pa je i on pisao battle tekstove. Nakon povratka u BiH, u Tuzli se nastavio baviti graffitima. Frenkie je među prvim crtačima u BiH koji su nakon rata uzeli sprej u ruke i u potpunosti naredni period svog života posvetili crtanju. Tek početkom 1999. godine s početkom emisije FmJam na radiju Kameleon upoznaje Emira i Erola koji su tada skupa vodili tu emisiju i tu nastaju prvi demo snimci i to u podrumu radio Kameleona. Prije osnivanja Disciplinske Komisije, Frenkie je imao grupu koja se zvala Prljavi Anđeli. No nakon osnivanja Discliplinske Komisije ta grupa se raspada, odnosno postaje dio Discliplinske Komisije. DK se skupila 1999. godine na jednom jamu u Tuzli. Činili su je: Edo Maajka, Koma, Mire, Hmza i Frenkie što se tiče MC-ija. DJ je bio Emir, a Erol je bio odgovoran za sajt. Poslje toga usljedilo je par demo snimaka koji su rađeni u radiju Kameleonu i nakon kraćeg vremena Edo objavljuje svoje dvije pjesme koje su mu donijele ugovor kod Menarta: "Mahir i alma" i "Minimalni rizik". nakon snimanja svog prvog albuma Edo dobija dosta ponuda za koncerte i krače na velike turneje širom cijele ex Jugoslavije. Frenkie se pridružuje Edi na svakom koncertu kao beck-up MC. Frenkija je pubilka upamtila po njegovoj energičnosti i bržini koja još na našim prostorima nije viđena. On nastavlja rad sa Komisijom i paralelno tome počinje prve solo stvari. Onda slijede gostovanja na albumima prijatelja kao što su Marchelo i Edo Maajka. Na pjesmama Ne-mo-žeš i Ožeži pokazuje da je itekako ozbiljan konkurent kolegama na sceni i da ima još dosta neistrošene energije. Od izlazka Edinog prvog albuma Slušaj Mater pa do danas ovaj duo je prešao uzduž i poprijeko cijeli teritorij ex-Yu, kao i pola Europe. Sveukupno više od 250 nastupa u kratkom perioodu. I tako snimajući i nastupajući, Frenkie kreće 2004. na snimanje svog prvog solo albuma.

Eto to je to. Slike od Frenkia su dolje u boxu. Neda mi se stavljat nikakve spotove, al ak budete imali priliku poslušajte njegove pjesme super su.

R E S P E C T!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

MySpace


Try the BEST MySpace Editor and MySpace Layouts at MySpace Toolbox!