Kako kod učenika razvijati toleranciju?

četvrtak , 28.01.2016.

Autorica Marija Novoselić u ovome članku iznosi kako je uloga škole vrlo bitna za poučavanje i razvoj tolerancije.
Ova tema usko je vezana sa mojom budućom profesijom te sam iz tog razloga odlučila napisati osvrt upravo na ovaj članak.
Jedna od najvažnijih činjenica u ovome članku jest da se nitko ne rađa kao tolerantan ili ne tolerantan te da se tolerancija može naučiti.

Kao buduća učiteljica mogu reći kako me ovaj članak naučio koliko je važno osvijestiti djecu da budu tolerantna prema ljudima koji su na bilo koji način drugačiji od njih samih, bilo da se radi o tome da potječu iz druge kulture ili imaju različite fizičke ili psihičke osobine.
Razvoju tolerancije pridonose moralne vrijednosti, razlikovanje dobrog i lošeg, empatija te poznavanje temeljnih ljudskih prava, a odmažu joj različiti stereotipi i predrasude.
Bitno je od najranije dobi djecu učiti o primjerenim oblicima ponašanja, drugim kulturama i narodima te tako poticati razvoj tolerancije. Potrebno im je objasniti da unatoč tome što im neki elementi drugih kultura nisu jasni, trebaju ih poštovati, a ne osuđivati.
Autorica je također navela kako na pojednostavljen način pojasniti učenicima pojam različitosti, na primjer kroz neke igre ili radionice (vježba Pucanje balona, Igra pozdrava, vježba Vidimo li isto?, vježba Odbačeni itd.) te mislim da je bitno da svi budući učitelji i učiteljice pročitaju ovaj članak i usvoje neke od ovih metoda.

Zanimljivost na koju sam naišla čitanjem ovog članka jest da kod životinja koje žive u nekom obliku zajednice postoji određena vrsta tolerancije zbog koristi od zajedničkog djelovanja članova te zajednice. U životinjskom svijetu, hendikepirane jedinke nisu izbačene ili napuštene, već se prema njima postupa s više pažnje i tolerancije.
Ako životinje mogu biti tolerantne, zašto ne bismo mogli biti i mi?

Ovaj članak možete pronaći na :
http://www.istrazime.com/skolska-psihologija/kako-kod-ucenika-razvijati-toleranciju/


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.