Budimo prijatelji - Dječja prijateljstva!

četvrtak , 28.01.2016.

Autorica članka, Suzana Mihalić obradila je temu Dječjih prijateljstava. U kratkom članku objasnila je kako dolazi do dječjih prijateljstava i koju ona ulogu nose u razvoju njihove ličnosti. Nadalje, možemo saznati zašto su prijateljstva važna za dječji emocionalni, spoznajni i socijalni razvoj. Kroz prijateljstvo djeca stječu osnovne socijalne vještine, uče se empatiji te postaju tolerantnij

a i ojačavaju svoje samopouzdanje i samopoštovanje.

Autorica članka promatrala je nastanak i razvoj dječjeg prijateljstva ovisno o njihovom uzrastu počevši od 6. mjeseca do šeste godine života.
U 6. mjesecu djeca počinju pokazivati interes za drugu djecu te se počinju smiješiti i duže promatrati određeno dijete za koje su pokazali interes. Iako se tad javljaju prva zanimanja za druge, doživljavaju ih isključivo kao objekte koje istražuju.
Tek oko druge i treće godine djeca se počinju igrati sa svojim vršnjacima te pokazuju znakove simpatije i empatije prema drugoj djeci.
Tokom četvrte godine postaje im važna prihvaćenost od strane drugih te počinju oponašati omiljene vršnjake.
U petoj godini shvaćaju važnost prijateljstva i kako se ono ne odnosi isključivo na međusobnu igru, a u šestoj godini im postaje vrlo bitna pravednost u odnosima te imaju stroga pravila za taj odnos, a ako se ta pravila ne ispune prijateljstvo može postati ugroženo.
Što dalje teku godine to više razvoj prijateljstva postaje kompleksniji.

Odabrala sam ovaj članak zato što smatram da u današnje vrijeme djeca imaju sve više virtualnih, a sve manje pravih prijatelja.
Smatram da su dječja prijateljstva izuzetno važna jer prijatelje koje steknemo tijekom djetinjstva imamo cijeli život. Primarna i sekundarna socijalizacija nosi veliku važnost za daljnji životni razvoj, a veliku ulogu u tome imaju i roditelji i vršnjaci.
Bitno je osvijestiti roditelje da djecu trebaju poticati na druženje, naročito ako nemaju brata ili sestru približnog uzrasta, odvojiti ih od računala i dati im priliku da provedu slobodno vrijeme igrajući se sa drugom djecom.

Ovaj članak možet pronaći na:
http://www.istrazime.com/djecja-psihologija/budimo-prijatelji-djecja-prijateljstva/

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.