O cemu zelite da u sljedecem postu pisem
O psima
O mackama
O pticama
O glodavcima
  
pollcode.com free polls

Na mom blogu bilo vas je.....

Na mom blogu bilo vas je:


Hit Counter
Hit Counter

< ožujak, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Ožujak 2009 (1)
Veljača 2009 (15)
Siječanj 2009 (3)
Rujan 2008 (7)
Srpanj 2008 (1)
Lipanj 2008 (14)
Svibanj 2008 (1)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (6)
Veljača 2008 (54)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari On/Off

Opis bloga

Ovaj je blog posvećen svim kucnim ljubimcima.Također ću pisati o psima i mačkama iz azila,uzgajivačnica,štenare,šinteraja i tako dalje.Pa ako vas baš nešto zanima samo pošaljite komentar i ja ću napisat o tome na blog.


Created by Crazyprofile.com


Moji mali zmajići klikajte na njih:

Adopt one today!

Adopt one today!

And moj Dragon Cave scroll:

http://dragcave.net/user/Dragochica

MOJE JAJE ADOPTERSA:

Dragonadopters

Moja spyro jaja:


Creature Name: Sparky

Level this creature up! Click Here!Creature Name: Spyro

Level this creature up! Click Here!Creature Name: Dragochy

Level this creature up! Click Here!

Linkovi

Neke stranice:

www.malteseonly.com
www.americanmaltese.org
www.spoiledmaltese.com
www.prijatelji-zivotinja.hr

www.spas.hr
www.drugaprilika.hr
www.prijatelji.inet.hr
www.noina-arka.hr
www.azil.org

Meni super blogovi:

Maleni peseki
Pudlice
Zivotinje
Animals friends
Nasi kucni ljubimci
Dragony
Svašta o macama
Cute Dizajni
CP-Special
Club Penguin
Dragons Rules
Stop Dosadi
Dragon Cave HR
Sttinin Blog
My Crazy Life

Moj forum o psima registrirajte se na njega:

Sve o psima forum

POSJETITE OVAJ FORUM O DRAGONCAVEU:

Dragon Cave forum Hrvatska

srijeda, 05.03.2008.

OKOT

Važno:
Ukoliko niste nikada prisustvovali okotu mačke poželjno je da prvi put uz vas bude netko iskusan tko će pomoći bude li potrebno. Imajte pri ruci broj svog veterinara jer njegova je pomoć katkada neophodna npr. u slučaju da će maca morati zbog komplikacija na carski rez.

Naša maca će nam pokazati kada je došlo vrijeme okota. Početi će presti, otići do pripremljene kutije za koćenje i ubrzati će joj se disanje. Kada mačka počne rađati pustite je na miru i diskretno je promatrajte. Ukoliko mačka traži vašu prisutnost, nježno joj pričajte i mazite je. Trudovi će početi polako sa dugim pauzama bez promjena. Tijekom trudova mačka će se gnijezditi, okretati, pa čak i napustiti planirano mjesto okota.

Iz rodnice se može pojaviti prozirni iscjedak. Početi će lizati stidnicu i više se neće micati iz svoje kutije u kojoj se namjerava okotiti. Napinjati će se i trudovi će se javljati sve učestalije. Pojavljuje se mutan mjehur, opna sa mačićem kojeg će grčenjem izbaciti. Svaki mačić je rođen u membrani (ljepljivoj ovojnici).

Image and video hosting by TinyPic

osteljica na koju je spojena membrana izlazi odmah nakon mačića. Pomoću te posteljice mačići su se hranili u majčinom trbuhu. Svakom mačiću pripada njegova posteljica. Pri koćenju vodite brigu da li je izašao isti broj posteljica koliko ima i mačića. Ako mačka želi pojesti posteljicu u tome je nemojte sprečavati.

Majka će sama osloboditi mačiće od membrane, ali ako posustane u tome, učinite to vi sa čistim ubrusom. Kad se membrana otvori mačići će tražiti zraka. Neka majka poliže mačiće. Disanje može biti otežano jer se u nosu nakupi sluz koju morate očistiti. Otvorite mačiću usta i pomoću medicinske pumpice isisajte tu sluz. Protrljajte mačića čistim i toplim ubrusima, te malo razbarušite dlaku. Ako mačić još uvijek ne dolazi do zraka, uzmite ga ubrusom, okrenite naglavačke i njišite lagano ispred sebe, te naglo zaustavite njihanje. Ako ni to ne pomaže, upušite mu lagano zrak u usta nježno ga trljajući u toplom ubrusu. Sve morate raditi vrlo nježno i nemojte brzo odustajati. To je jedan mali život koji vapi za vašom pomoći.

Mačiću koji ima iza sebe vrlo težak okot možemo pomoći tako da mu u usta sa špricom ili kapaljkom stavimo nekoliko kapljica glukoze, stavimo ga u toplu dekicu pod infracrvenu lampu ili termofor. Kada postane živahan i više nije hladan na dodir stavimo ga kod mame, neka ga ona liže a mi ćemo mu pomoći da nađe sisu i hranu uporno ga stavljajući dok ne počne sisati.

Ponekad mačke kod prvog koćenja ne poližu mačiće, ne rastrgaju opnu i ne pregrizu pupčanu vrpcu. U tom slučaju mački i mačićima treba pomoći. Prvo ga treba osloboditi opne u kojoj se nalazi i osloboditi mu dišne putove. Kada mačić počne disati i micati se, te kad izađe posteljica, pupčanu vrpcu treba odvojiti. To možemo napraviti prethodno dezinficiranim škarama, koncem ili noktom. Konac zavežite oko pupčane vrpce oko tri centimetra od pupka, napravite čvor i prerežite pupčanu vrpcu pola centimetra od čvora (vidi sliku).

Image and video hosting by TinyPic

Pupčanu vrpcu je najbolje prekinuti sa noktima (prethodno treba dezinficirati ruke) jer kod rezanja sa škarama pupkovina jače krvari. Mačke pupkovinu mačićima kidaju tako što je gnječe zubima.

Prije okota naše mačke za svaku sigurnost dobro je obavijestiti svog veterinara za slučaj da nešto krene krivo. Mačić može zaglaviti u rodnici, može se dogoditi da je mačić izuzetno velik a majka malena.
Ako mačić djelomično izviruje iz rodnice a mačka ga ne može izgurati, dezinficirajte ruke, mačića i otvor rodnice namažite vazelinom i čvrsto ali nježno uhvatite što veći dio mačića i polagano ga pokušajte izvući iz rodnice. Uskladite svoje i macine pokrete i ne činite ništa naglim pokretima ili trzajima. Ako to neće pomoći zovite hitno veterinara.

Ukoliko vaša maca nakon koćenja jako krvari iz rodnice, ako izgleda uspavano, ako ni nakon 12 sati ne počne normalno jesti, ako ima povišenu temperaturu, ne prihvaća mačiće, ako se još uvijek napinje – ZOVITE VETERINARA.

Prosječna težina mačića je od 70 i 130 grama . Nije rijetkost da okot prežive i manji mačići uz pojačanu njegu i skrb. Kada ženka završi sa koćenjem svi bi mačići već trebali početi sisati. Prvo mlijeko, kolostrum, vrlo je važno jer je bogato hranjivim sastojcima i zaštitnim antitijelima i mačići bi ga trebali popiti.| Komentari (0) | Printaj | ### |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno.