O cemu zelite da u sljedecem postu pisem
O psima
O mackama
O pticama
O glodavcima
  
pollcode.com free polls

Na mom blogu bilo vas je.....

Na mom blogu bilo vas je:


Hit Counter
Hit Counter

  veljača, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    

Ožujak 2009 (1)
Veljača 2009 (15)
Siječanj 2009 (3)
Rujan 2008 (7)
Srpanj 2008 (1)
Lipanj 2008 (14)
Svibanj 2008 (1)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (6)
Veljača 2008 (54)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari On/Off

Opis bloga

Ovaj je blog posvećen svim kucnim ljubimcima.Također ću pisati o psima i mačkama iz azila,uzgajivačnica,štenare,šinteraja i tako dalje.Pa ako vas baš nešto zanima samo pošaljite komentar i ja ću napisat o tome na blog.


Created by Crazyprofile.com


Moji mali zmajići klikajte na njih:

Adopt one today!

Adopt one today!

And moj Dragon Cave scroll:

http://dragcave.net/user/Dragochica

MOJE JAJE ADOPTERSA:

Dragonadopters

Moja spyro jaja:


Creature Name: Sparky

Level this creature up! Click Here!Creature Name: Spyro

Level this creature up! Click Here!Creature Name: Dragochy

Level this creature up! Click Here!

Linkovi

Neke stranice:

www.malteseonly.com
www.americanmaltese.org
www.spoiledmaltese.com
www.prijatelji-zivotinja.hr

www.spas.hr
www.drugaprilika.hr
www.prijatelji.inet.hr
www.noina-arka.hr
www.azil.org

Meni super blogovi:

Maleni peseki
Pudlice
Zivotinje
Animals friends
Nasi kucni ljubimci
Dragony
Svašta o macama
Cute Dizajni
CP-Special
Club Penguin
Dragons Rules
Stop Dosadi
Dragon Cave HR
Sttinin Blog
My Crazy Life

Moj forum o psima registrirajte se na njega:

Sve o psima forum

POSJETITE OVAJ FORUM O DRAGONCAVEU:

Dragon Cave forum Hrvatska

ponedjeljak, 18.02.2008.

Upute o držanju mačke

* Mačka je samostalna i snalažljiva životinja, istovremeno je umiljata i nježna, privržena a nezavisna. Čas je nemilosrdni lovac, čas zaigrani mačić. Mačka je sve ove suprotnosti pomirila u sebi i to najviše oduševljava ljubitelje mačaka.

*Image and video hosting by TinyPicMačka je vrlo uredna životinja i svakodnevno satima uređuje svoje krzno kako bi sa sebe skinula prljavštinu i nepoželjne mirise. Mačka već sa tri tjedna starosti zakopava izmet pa je važno, ako je se drži u stanu, da uvijek ima čisti pijesak. U protivnom će vršiti nuždu na čišćim mjestima. Mačji toalet uvijek treba biti udaljen od njene hrane i na mirnom mjestu. Za pranje same kutije koristite blaga sredstva za čišćenje, jer bi sredstva za čišćenje jakih mirisa mogla odvratiti mačića od korištenja toaleta (izbjegavajte sredstva s amonijakom).


*
Mačka može živjeti u stanu ali je puno sretnija ako ima mogućnost izlaziti van, šuljati se i vrebati oko kuće, penjati se na stablo. Nažalost, urbana sredina je na mnogo načina postala opasna za mačke pa ih neki vlasnici nikada ne puštaju iz stana. Ako ne postoji mogućnost barem povremeno odvesti mačku u prirodu, na izlet u vikendicu ili barem na vodilici u park, možda je dobro još jednom razmisliti o uzimanju mačke za kućnog ljubimca.

*
Mačka u kući ponekad može postati prava napast zbog potrebe za penjanjem i grebanjem. Može ju se naučiti da ne hoda po stolu, barem kada smo prisutni. Za penjanje se mački može kupiti ili napraviti maštovita penjalica, a za grebanje grebalica. Uvijek treba biti spreman na to da se naš izbor penjalice i grebalice našoj ljubimici neće svidjeti i da će joj štednjak ili trosjed biti zanimljiviji.

*
Mačku se ne može dresirati poput psa, ali ima mačaka kojima je učenje zabavno pa ih je moguće naučiti da se koncentriraju na vlasnika poput psa. Međutim, ovi su slučajevi rijetki i od mačke se ovo ne može tražiti.

* Mačka je mesojed i premda je kao kućni ljubimac prestala loviti, prehrambene potrebe joj se nisu promijenile. Mačka ima sposobnost instinktivnog traženja hrane koja sadrži hranjive sastojke koji joj nedostaju. Najbolje je hraniti mačku dehidriranom mačjom hranom, jer ona sadrži sve potrebne hranjive sastojke. Postoje vrste hrane za sve tipove mačaka, ovisno o veličini, starosti, aktivnosti mačke te njezinom zdravstvenom stanju. Ponekad su mačke alegrične na neku vrstu hrane pa tada hranu treba promijeniti. Osnovno je pravilo da pri odabiru hrane znate da su sastojci navedeni redosljedom prema količini zastupljenosti, npr. ako je pšenično brašno na prvom mjestu, a brašno od peradi na drugom, znači da najviše ima pšeničnog brašna, a zatim dolazi piletina itd. Proteini životinjskog porijekla bi trebali biti na prvom mjestu, a dobro je da u hrani ima ribljih ulja koja spadaju u kvalitetne masti, zatim vlakna (repina), kao i Omege 3 i 6. Viša cijena hrane redovito garantira njenu kvalitetu.

*Image and video hosting by TinyPic Ako mačku hranite hranom pripremljenom kod kuće, obrok se treba sastojati većinom od mesne hrane (piletine, puretine, junetine i plave ribe). Mačkama treba hrana bogata bjelančevinama, vlaknima, vitaminima i mineralima, mastima, odnosno esencijalnim masnim kiselinama a siromašna ugljikohidratima. Bjelančevine su posebno važne za mačiće, skotne mačke, one koje doje i koje se oporavljaju od bolesti.

*Od vitamina potrebni su joj vitamini obje skupine: topivi u mastima i topivi u vodi. Vitamini topivi u mastima - A, D, E i K – pohranjeni su u masnom tkivu na tijelu. Budući da se mogu pohraniti, manja je opasnost da će vaša mačka osjetiti njihov nedostak ako ih ne uzima određeno vrijeme. Vitamini topivi u vodi ne mogu se pohraniti već se moraju uzimati redovito – najbolje svaki dan. Mačkama u prehrani trebaju B vitamini: vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B6 i vitamin B12 (kobalmin).

Image and video hosting by TinyPic

*Nekoliko puta tjedno možemo mački dati mliječne proizvode (jogurt, acidofil, AB kulturu, svježi kravlji sir). Mlijeko treba izbjegavati jer izaziva proljev zbog nedostatka enzima nužnih za probavu laktoze. Kada jednom prestane sisati, mlijeko više ne pripada među osnovne sastojke mačićeve prehrane.

*Image and video hosting by TinyPicMačka mora uvijek na raspolaganju imati zdjelicu svježe vode. Voda je glavni sastojak krvi i prenosi kisik i hranjive tvari u tijelu. Također odnosi ugljični dioksid i metabolite iz tijela, pridonosi reguliranju tjelesne temperature, bitna je za probavljanje hranjivih tvari i eliminiranje nečistoća kroz bubrege. Svojoj mački uvijek osigurajte dovoljno čiste i svježe vode, posebno ako je hranite suhom hranom.
*
Hrana koja je štetna za zdravlje mačke i ne smije se davati:
o
čokolada i slatkiši jer mačka ne prepoznaje šećer kao okus
o
hrana koja sadrži puno soli i drugih začina
o
hranu baziranu većinom na ugljikohidratima (kruh, tjestenina)
o
prehrana sirovim mesom i iznutricama se ne preporuča jer često zna izazvati pojavu crijevnih glista
o
jetrica - svakodnevna prehrana inače zdravom jetricom može s vremenom izazvati ozbiljne zdravstvene probleme uzrokovane viškom vitamina A, kojega u jetrici ima u znatnim količinama
o
svinjetina
o
mlijeko
o
kosti nemaju nikakvu hranjivu vrijednost i mačke ih ne jedu
o
povrće koje napuhava (grah, grašak, mahune)
o
hrana za pse nije prikladna i za mačke jer ne sadrži dovoljno visok udio proteina i drugih sastojaka nužnih za zdravlje mačke

*
Vašoj mački uvijek dajte hranu sobne temperature, nikako onu netom izvađenu iz hladnjaka. Ako držite konzerve u hladnjaku, neka se prethodno ugriju na sobnoj temperaturi. Također, neka posude za hranu uvijek budu čiste – miris ustajale hrane neke će mačke odbiti od hrane.

* Broj obroka s obzirom na dob mačke:
o mačići od 2 - 3 mjeseca - 4 - 5 manja obroka dnevno
o mačići od 3 - 5 mjeseci - 3 - 4 manja obroka dnevno
o mačići od 5 - 9 mjeseci - 3 obroka dnevno
o nakon 9 mjeseci i odrasle mačke - 2 obroka dnevno

*
Važno je pridržavati se propisanih količina hrane navedenih na dehidriranoj mačjoj hrani. Debljina u mačaka izaziva iste bolesti kao i debljina kod ljudi.

*Image and video hosting by TinyPicMačiće treba cijepiti protiv mačjeg virusnog rinotraheitisa, panleukopenije (mačićaka), mačje leukemije (FeLV), mačjeg calicivirusa te bjesnoće (ako mačka izlazi van). Prvo cijepljenje se obično provodi u dobi od 2 mjeseca starosti i ponavlja se u dobi od 3 mjeseca. Dobro je nakon toga mačke cijepiti protiv ovih bolesti jednom godišnje do kraja života.

* Prije cijepljenja mačku treba očistiti od crijevnih parazita.

* Raspored cijepljenja
o u dobi od 2 mjeseca: panleucopenia (mačićak)
o nakon 3 mjeseca: zarazna upala dišnih puteva, panleucopenia, leukoza, klamidioza
o kasnije: leukoza, klamidioza, bjesnoća
o godišnja pojačanja imuniteta: zarazna upala dišnih puteva, panleucopenia (svake 2 godine), leukoza, klamidioza

*
Bolesnu mačku, kao ni mačku koja je skotna ili se tjera ne smije se cijepiti nikakvim cjepivima.

* Bezvoljnost, odbijanje hrane, povraćanje, proljev, iscjedak iz očiju, ušiju ili nosa, kihanje, pretjerano češanje i ispadanje dlake znakovi su da s mačkom nešto nije u redu. Odmah otiđite veterinaru, jer ako reagirate prekasno, mačka može uginuti.

*
Normalna tjelesna temperatura mačaka je od 37,5°C do 38,5°C, no to ovisi i o starosti mačke, njezinoj općoj tjelesnoj kondiciji te je podložno individualnim razlikama. Mačići imaju nešto višu tjelesnu temperaturu. Temperatura kod zdrave mačke ne bi smjela pasti ispod 37°C jer to ukazuje na pothlađenost uslijed bolesti (npr. slabijeg rada bubrega) ili trovanja, a ne bi smjela biti viša od 39°C.

* Sve mačke – posebno one koje love – moraju se očistiti od crijevnih nametnika jer ih lako dobiju od svog plijena. Gliste imaju svi mačići, a i odrasle mačke ih lako dobiju, pri čemu ne moraju pokazivati nikakve simptome. Najočigledniji znak infestacije crijevnim parazitima je napuhnut i tvrd trbuščić te proljev. Sredstva protiv parazita vrlo su učinkovita ali moraju biti prilagođena tipu nametnika i dobi mačke, pa je najbolje da upitate veterinara za savjet. Preporučujemo da ih odrasloj mački dajete 4 puta godišnje, a mačićima, u dobi između 6 mjeseci i 1 godine, jednom mjesečno. Pazite da je pri tome mačka zdrava. Ako je mačka bolesna, svakako prije davanja sredstva za čišćenje zatražite savjet veterinara.

Image and video hosting by TinyPic

* Neka vaša mačka stalno bude zaštićena od buha i krpelja, posebno ako izlazi van. Sprejevi i ampule raznih proizvođača (Frontline, Advantage i sl.) vrlo su djelotvorni. Ampula štiti od buha 2 mjeseca, a od krpelja 1 mjesec. I ogrlice su iznimno dobro preventivno sredstvo i učinkovite su do otprilike 3 mjeseca, ali neke su mačke alergične na njih. Ako primijetite iritaciju ili crvenilo na tom mjestu, odmah skinite ogrlicu.

* Budući da mačke danas više ne žive prirodnim životom baš kao ni ljudi, a s obzirom da smo se u prirodu već umiješali, za nju smo i odgovorni. Stoga, da bismo mačkama pružili miran, zdrav i dug život, dobro ih je sterilizirati/kastrirati. Time ćemo spriječiti nekontrolirano razmnožavanje životinja, spriječiti da potomci mačaka dođu u krive ruke ili lutaju, obolijevaju i stradavaju ali ćemo spriječiti i razne bolesti izazvane neprirodnim suzdržavanjem od parenja. Ako nisu sterilizirani, muški mačići označavaju svoj teritorij urinom, skloni su skitnji i tuku se s drugim mačorima te često u tim borbama stradavaju. Neodgovorno je pustiti nekastriranog mačka da nesmetano luta izvan kuće jer rezultat njegovog izleta može biti novo leglo lutalica. U deset godina, od jednog legla, moglo bi nastati 40 milijuna mačaka! Evo kako: Ženke se u prosjeku pare 10 godina, po dva legla godišnje. Ako u prosjeku preživi 2.8 mačića po leglu, nakon godine dana brojka preživjelih lutalica raste na 12, nakon dvije na 68, nakon osam godina to je 2 423 316 mačaka, a nakon deset godina preko 80 milijuna!

Image and video hosting by TinyPic * Ovaj kirurški zahvat vrši se rutinski u veterinarskim ambulantama i životinje već nekoliko dana nakon zahvata mogu voditi normalan život. Zahvat je najbolje napraviti prije prvog tjeranja ženke (oko 8 mjeseci) a kod muških mačića oko godine dana. Nakon zahvata životinja ne mijenja narav niti karakter te zahvat nije ni na koji drugi način za nju štetan. Svakako se posavjetujte s vašim veterinarom.

Sretno!!!| Komentari (0) | Printaj | ### |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno.