Nije da znam peči kolače. Premlada sam još za to.
Ma kome lažem? Ima hrpa cura koje u mojim godinama peku kolače, a da ne pričam o tome da bih prije 20ak godina bila hodajuća sramota.
Ali neka. Vjerujem da ću naučiti ih peći, barem mađarice i šubarice, pa mogu mirno živjeti.
Što se tiče kolača, ja vjerujem svojim očima i ljubavi na prvi vid. Kak' izgledaju - tak' (ne)gode mojim nepcima.
Pa ono, ne moram ni pričati o savršenstvu horizontalnih linija i tih par "katova" kod mađarica. Prelijepo izgleda.
Ili o savršenstu izgleda u šubarica! Baš poput šubarica! Preslatko izgledaju, preslatko leže u mojim ustima... i predobro luče endorfin!
Što se tiče kolača s orasima. Uvijek su tu bile dileme. Dođemo u goste. Kolači onako, vidiš da sadrže orahe.
-Hoćeš kolača?
-Ne, hvala. - Ponekad se i prišapnulo: -Ne volim s orasima.
Tako je moja majka neki dan pekla kolače i pozvala me da ih probam... ugledam kolač, u obliku polumjeseca. U krugu 10m ne vidim ni jednu drugu vrstu kolača, ovi izgledaju užasno čokoladno. Rek'o... ajde idem ih probat, i u trenutku stavljanja tog kolača u zube upitam majku: -Jel' imaju oraha? - No nekako me ovaj put nije bilo briga. Majka nije odgovorila. Osjetila sam orahe. Ali predivno su se stopili s čokoladom i sve je to fino godilo mojim nepcima. Poslije prvog griza prokomentiram ponosno: - Hahah! Kak' uvijek znam kad neki kolač ima oraha!
A majka će zbunjeno: - Pa naribani su gore orasi. - Kolači, naime, nisu bili samo od oraha već je orah bio i dio dekoracije. Fail, rekli bi moji vršnjaci, ali onako mali. Između majke i mene.
-Pa nisam znala da su to orasi uopće. - Opravdavala sam se, ali uistinu nisam ni znala.
Jel' nije i vama zanimljivo kako na kolačima od oraha uvijek v i d i t e da ima oraha? Očito, poslije čokolade i šlaga, najzamjećeniji sastojak.
Evo vam i recept iznenađujuće dobrih kolača, koji sam samo za ovu priliku tražila po majčinim receptima i knjigama 
Mjeseci s orasima
Tijesto: 15 dag maslaca
15 dag šećera
15 dag mljevenih oraha
7 dag brašna
malo šraška za pecivo
4 bjelanjka
Priprema: Maslac pjenasto umuti sa šećerom, dodaj mljevene orahe, brašno, malo praška za pecivo i na kraju snijeg od bjelanjka. Tijesto peci na 180°C, ali ne do kraja.
Preljev: 4 žumanjka
15 dag šećera u prahu
vanilin šećer
Priprema: Pomiješaj žumanjke sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Prelij polupečeno tijesto i ispeci do kraja.
Krema: 1 dl mlijeka
10 dag oraha
10 dag margarina
10 dag šećera
10 dag čokolade
malo mljevenih oraha za posipanje
Priprema: Mlijeko i šećer zakuhaj. U vruće stavi orahe, čokoladu i margarin. Premaži osušeni žuti dio tijesta i posipaj orasima.
|