Ladonja - http://ladonja.org

25.02.2010., četvrtak

Ladonja Pula: Strategija razvoja Pule mora biti iznad dnevne politike

Ladonja: Strategija razvoja Pule mora biti iznad dnevne politike
25. veljača 2010.




- Strategija razvoja Grada Pule, čija je izrada u tijeku, kao dokument koji će oblikovati budućnost Pule i život svih nas mora biti iznad dnevne politike, kazao je Mauricio Licul vijećnik Ladonje u pulskom Gradskom vijeću, istaknuvši da sadašnji Partnerski odbor koji sudjeluje u izradi Strategije čine uglavnom predstavnici gradske vlasti te gradskih, županijskih i državnih institucija dok je predstavnike civilnog društva samo Zelena Istra.

- Kako sumnjamo da će Strategija, koja obuhvaća razdoblje do 2015. godine, biti donesena do 2011. godine možemo ju gledati tek kao malo proširen operativni plan, kazao je Licul. Predlaže da se produži na razdoblje do 2020. godine kako bi se izbjegla situacija da svaka nova vlast donosi strategiju razvoja grada te da se provede javna anketa na svim područjima djelovanja i da se u Partnerski odbor uključe i predstavnici više institucija, poduzeća i udruga koje djeluju u Puli, ali i pojedinaci.

U tijeku je tek prva od tri faza izrade Strategije, odnosno analiza postojećeg stanja u gradu, a u Programu rada Gradskog vijeća za 2010. godinu, kaže Licul, nema traga razmatranju Strategije te je upitno kada će taj dokument ugledati svjetlo dana. Ističe kako je trajanje prve faze do 1. ožujka neprihvatljivo, jer ne ostavlja vremena za eventualna reagiranja i primjedbe.

- Rezultati dosadašnje analize ne daju dovoljno podataka gdje smo sada pa je teško za očekivati da ćemo znati kako doći do ciljeva koje će ova strategija zacrtati, kazao je Licul. Kao primjer, između ostalog, navodi područje obrazovanja u kojemu se tek nabrajaju institucije i nastavni odjeli, bez navođenja koliko polaznika završava godišnje pojedine nastavne programe te koliko ih se zaposli u svojoj struci. Također, kaže Licul, učestalim spominjanjem izraza ‘previše regulacije’, ‘pretjerana centralizacija’ te ‘nedostatak državnih sredstava’ pokušavaju se sve slabosti prebaciti na državu i tako relativizirati doseg mogućih kvalitetnih mjera koje će ovisiti samo o regionalnoj i lokalnoj razini.

- Zaključak analize mora jasno definirati prioritete kako bi se izbjegla situacija da se pod prioritete guraju projekti poput rekonstrukcije stadiona u vrijeme financijske krize, kada se Osnovna škola Veli vrh počinje graditi godinu i pol dana nakon što je izgorjela, a u vrtićima nedostaje 280 mjesta, kaže Licul. Dodaje kako građani moraju biti ti koji će sudjelovati u odlučivanju kako ćemo živjeti narednih 10 godina. Podržao ga je Raul Privileggio, Ladonjin vijećnik u Gradskom vijeću Rovinja istaknuvši da su u Rovinju u tijeku izrade strategije razvoja turizma i grada, a u što su ravnopravno uključeni predstavnici gradske vlasti, vijećnici te privredni subjekti.

Predsjednik kluba NL Plinija Cuccurina u pulskom Gradskom vijeću Bruno Nefat kazao je da će, s obzirom da je nema u Programu rada Gradskog vijeća za ovu godinu, predložiti tematsku sjednicu o Strategiji. - Na sjednici Gradskog vijeća, koja će se održati u petak, vijećnici Ladonje tražit će, između ostalog, da se u odluci kojom se regulira naknada drugih jedinica uprave Gradu Puli za odlaganje otpada na Kaštijunu, Općini Medulin na čijem je području djelomično Kaštijun, umanji sukladno površini kojom je odlagalište otpada na području Općine Medulin, najavio je Nefat. (iPress)

- 20:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  veljača, 2010  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
             


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Linkovi
1

lokalna zajednica

Nezavisni.org