Tortilje
Potrebni sastojci
1. 1 1/2 šalice prosijanog običnog brašna,
2. 1 šalica kukuruznog prosijanog brašna,
3. 1 šalica tople vode.
Postupak
Izmješajte brašno i kukuruzno brašno u velikoj posudi za mješanje.
Napravite rupu u sredini i u to postepeno dodajte vruću vodu. napravite čvrsto testo.
Izvadite tijesto na pobrašnjenu površinu, gnječite testo oko 3 minute ili dok ne bude potpuno glatko. Podijelite tijesto u potrebne količine, razvucite jednu loptu tijesta na blago pobrašnjenoj površini dok ne bude potpuno tanko, debljine papira.
Ostavite sa strane i ponovite to isto sa ostalim količinama.
Čuvajte nerazvučene lopte testa zamotane u plastičnu foliju da se ne bi sušile.
Zagrijte tavu, stavite jednu tortilju u suhu tavu, kada se krajevi počnu polako uvrtati, okrenite i pecite sa druge strane. Dovoljno je peći samo par sekundi sa svake strane. Ako brašno sa gornje strane tortilje počne crniti, treba ga obrisati sa papirnatim ubrusom.
Napomena : tortilje omekšaju kad stoje, izlomite na komade i poslužite sa umakom ili umotajte sa filom za burito.
U zatvorenoj kutiji tortilje će biti sviježe tjedan dana. Podgrijte ih brzo u pećnici ili u mikrovalnoj.
Preostale tortilje se mogu izlomiti na manje komade,posluže kao grickalice.
Koristite ih kao kukuruzni čips sa umakom.
Vrijeme pripreme 60 minuta.
Vrijeme pečenja 20 minuta.
Dobije se 40 x 10 cm tortilje.
|