petak, 02.04.2010.

KUD «Tomislav» na Pasionskoj baštini u Zagrebu

U srijedu, 24. ožujka, su naši kudovići otputovali u metropolu gdje su nastupili u sklopu 19.svečanosti Pasionske Baštine pod pokroviteljstvom Skupštine grada Zagreba. Ova udruga djeluje od 1991. godine a nastala je okupljanjem brojnih kulturnih i javnih djelatnika koji su si za zadatak uzeli održavanje i obnavljanje narodnog liturgijskog i književnog bogatstva, glazbenog fundusa i graditeljstva. Ovogodišnji program je trajao od 20. do 31. ožujka a raspoređen je po svim kulturnim prostorima Grada Zagreba. U ovih jedanaest dana je prikazana Korizma u cijeloj Hrvatskoj kroz autorska glazbena djela, likovne izložbe i pučku usmenu predaju i pučke napjeve. U programu pod nazivom "Četrdesetnica u Slavoniji",uz grupe iz Rokovaca-Andrijaševaca, Brođanaca, Habjanovaca, Đakova i Tenje predstavio se i naš KUD te KUD "Ravnica" iz Starih Perkovaca. Društvo im je pravio i naš župnik, čijim su velikodušnim angažmanom i pozvani na ovaj događaj. Program je održan u Petrovoj crkvi.Program "Četrdesetnica u Slavoniji" je bio zamišljen kao šetnja kroz Korizmu, od Pepelnice do Uskrsa. Svi izvođači su cijelo vrijeme bili na pozornici te bili sami sebi kulisa, naizmjence pjevajući ili glumeći probrane dijelove. Voditelja programa ili najava zapravo nije bilo, tek se dva –tri puta na sceni (oltaru) pojavila osoba koja bi objasnila upravo prikazan običaj.Tako je postignuto jedinstvo vremena i prostora a publika je putovala kroz vrijeme gledajući izmjenu scenskih slika. KUD «Tomislav» je prikazao korizmene napjeve a njihov izlazak na scenu je bio prikazan kao običaj pepelanja na Pepelnicu. Nakon toga su otpjevali tri pjesme i povukli se u pozadinu oltara kako bi ostala društva otpjevala svoje napjeve i na sceni se izveli običaje kićenja bunara, šaranja šiba te uređivanja Isusova groba. Osim ženske pjevačke skupine , ističemo i nastup muške pjevačke skupine KUD-a «Tomislav» koja je izvela napjeve «Puče moj» i «Cjelivat ću, Gospodine» vezane uz obrede Velikog Petka. Nakon još dva napjeva koje su izvele članice naše ženske pjevačke skupine, došlo je vrijeme da se povuku sa scene jer je time završilo vrijeme Korizme a na scenu su stupila društva koja su pjevala uskrsne pjesme (među njima i KUD "Ravnica" iz Starih Perkovaca). Na samom kraju programa su se, da bi zajedno sa zborom Petrove crkve zapjevali «Gospodin danas uskrsnu», pred publiku vratili svi izvođači te tako ponudili jedinstvenu sliku, šareni splet boja i običaja.
Nadamo se da smo vam na ovaj način barem donekle predočili o kakvoj se svečanosti radilo. Slike će uskoro! ;)
Sada krećemo u nove pobjede i počinjemo s pripremama za Uskrsni koncert koji će se održati 10.04.2010. u 20:00h (Školsko-športska dvorana)! thumbup

- 13:22 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Zgode i nezgode članova KUD-a "Tomislav" iz Donjih Andrijevaca popraćene obavijestima o aktivnostima, nastupima i ostalim događajima vezanim uz KUD.

Da vidimo koliko nas je?
Free Counter

Free Counter

e-mail:
kudtomislavda.net.hr

Preporučujemo web-stranice

Hrvatski folklor
"Šokadija" Zagreb



Kratak pregled...