petak, 18.12.2009.

Utihnuli zvuci samice po 11 put...

U subotu, 12. prosinca je u Donjim Andrijevcima, kao što smo već najavili, održana 11. Smotra svirača na tamburi samici. Kao i do sada, bilo je lijepo, ili da budemo neskromni pa kažemo-odlično!
Pošto se organizatori uvijek potrude u program uklopiti i folklorna društva uz samičare, vjerujemo da je poduži program (2, 5 sata) ipak protekao u ugodnom raspoloženju i da publici nije bilo dosadno. To nam mogu potvrditi i pljesak publike i njihova brojnost (njih čak 350).
Program su otvorili domaćini prikazujući božićne običaje, tj. izlazak s polnoćke i kolo ispred crkve. Od domaćina su se još mogle vidjeti muška pjevačka skupina, koja je oduševila publiku nadahnutom izvedbom, i podmladak KUD-a koji je, kao i uvijek, bio razigran i odlično uvježban. Od ostalih izvođača su tu bili samičari i KUD-ovi iz Beravaca, Babine Grede, Lovinca, Svinjarevaca, Prkovaca, Slavonskog Šamca, Brodskog Varoša, Slavonskog Broda itd. Posebno ističemo nastupe KUD-a «Tena» iz Đakova koje su izvele običaj ljelja ili kraljica te Zwizde, žensku pjevačku skupinu u kojoj pjeva i nekoliko Andrijevčanki koje trenutno borave u Zagrebu.

Evo na par slika pokušajte doživjeti što i mi...



Kao i do sada, pozornica je bila maštovita i prikladna te je zaista izgledalo kao da smo svi uronili u zimsku idilu našeg sela.
Usprkos lošim uvjetima za rad, prostor je postao dostojan ovakve manifestacije.
No, nije sve teklo prema planu. Ulazna vrata su se zaglavila. A strop iznad pozornice je uporno prokišnjavao jer je kiša padala još upornije. Negdje duboko u snježnim nanosima na pozornici je cijelo vrijeme bila skrivena plastična posuda u koju je kapala kišnica, a organizatori su cijelo vrijeme strepili da se ne odlomi koji komadić žbuke koji prijeteći visi već par godina.. Ipak, naš dobri stari dom izdržao je sve vibracije izazvane razglasom, bukom i lupanjem vrata.
Doduše, komadić žbuke se odlomio i pao ispred načelnika i gospođe Ružice Vidaković , ali srećom dovoljno daleko. A kada je program završio i svjetla se pogasila dom je odahnuo, ali kako je već star i umoran, odlomio mu se poveći komad stropa i stropoštao se na pozornicu. Srećom, nije bilo nikoga na pozornici ili u domu općenito. Personificiram ovaj dom jer je dio života našeg sela. Jer ga je selo izgradilo, a on već dugo umire i nitko ne pokazuje želju i namjeru da mu pomogne…
Da se riješim patetike, ili kako bi Ameri rekli, the Point is: dom je dotrajao i nije više siguran za korištenje, spasa nema i jedini je lijek rušenje. Nadajmo se da će dvorana biti uskoro otvorena jer u suprotnome nećemo imati gdje održavati ovo malo kulturnih manifestacija koje se odvijaju u selu.

Na kraju čestitam kudovcima, voditelju i upravi na dobro obavljenom poslu i najavljujem božićni koncert 27. prosinca u crkvi Sv. Andrije u Donjim Andrijevcima.

I ja zahvaljujem Gogi na ovom divnom postu! :D Hvala Gogo!!yes

- 17:28 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Zgode i nezgode članova KUD-a "Tomislav" iz Donjih Andrijevaca popraćene obavijestima o aktivnostima, nastupima i ostalim događajima vezanim uz KUD.

Da vidimo koliko nas je?
Free Counter

Free Counter

e-mail:
kudtomislavda.net.hr

Preporučujemo web-stranice

Hrvatski folklor
"Šokadija" Zagreb



Kratak pregled...