Kulturno umjetničko društvo Slavko Janković Šiškovci

novosti...

četvrtak, 23.04.2009.

"BAGREME ŠIRI GRANE" BOGDANOVCI 30.travnja 2009.

Udruga "Bogdanovačka etno škrinjica" Bogdanovci i NK organiziraju manifestaciju pod nazivom
"BAGREME ŠIRI GRANE" 30.travnja 2009. s početkom u 20h Ulica Bana Josipa Jelačića.

U službenom dijelu programa gostuju MPS "Poljari" Šiškovci, ŽPS "Grofice" Nuštar, KUD "Matija Gubec" Sotin- dramska skupina, gajdaš Tomislav Livaja iz Slakovci, Na samici Antun Božić i Ivan Rohaček
Poslije službenog dijela programa cijelo veče zabavljat će vas tamburaški sastav SLAVONIA BAND. (ulaz na zabavni dio programa je 10,oo kn)

Ovo je ujedino i da se odužimo mladeži Bogdanovaca što su policajci s onu stranu Dunava prekinuli zabavu za poklade kad je bilo najbolje i kad je bila prepuna sala mladeži... evo vam sad prilike pa se dokažite , ovaj put policija neće zabrljati...

Uoči 1.svibnja to večer su momci curama za udaju sadili maj (drvo bagrema oko 15-ak m) Cura bi neposredno prije dala momku tkani otarak što je uradili, a momci bi ga objesili na vrh drveta sa bocom vina ili rakije i sve to u tajnosti u noći s 30. na 1 svibanj bi podigli curi pred kuću. Inaće su momci morali prvo pitati roditelje curine da li dopuštaju da se maj kod cure posadi jer su nakon rušenja maja 31.svibnja njeni morali napraviti večeru za društvo.

Te noći s tridesetog na prvi su momci kolima i konjima išli po selu i curama pred kuću i u dvorište bacali slamu da vide koliko su vrijedne ujutro, one bi se morale rano ustati i počistiti da se vidi da je vrijedna u selu. Bilo je svakakvih i nepodopština, tili su skidati kapije i sakriti ih po šamcevima ili prenijeti klupčice pred kućama , no to je bilo rijeđih slučajeva više kao šala nego za zamjeriti.

Stoga smo mi bar dio toga običaja htjeli obnoviti 18 g. nakon rata jer se maj u selu Bogdanovbci od tada nije ukopao. Moramo čuvati našu tradiciju jer Bogdanovci su katoličko, šokačko selo koje je imalo svoju snažnu tradiciju koja je u ratu i nakon njega razorena i pokušla se je sijati i nametati neka druga nama nepoznata tradicija, dokle got ima šokaca i nas koji to volimo nećem odati da naše izumre,... INATI SE SLAVONIJO !!

- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 20.04.2009.

Odradjeni nastup i Godisnja skupstina KUD-a

Muška pjevačka skupina "Polari" je bila sudionik Međunarodne smotre sviraca tradicionalnih instrumenata koja se održavala u Ilači 18. travnja 2009. godine. Prestavili smo se u lijepom svjetlu te dobili s raznih strana pohvale i potporu! Pogledajte pokoju sliku u albumu!

Kulturno umjetnicko drustvo "Slavko Jankovic" Šiškovci održati ce redovnu godišnju skupštinu 25. travnja 2009. u svojim prostorijama! Pozivnice su spremne i salju se, ocekujte poziv!
Pozdrav

- 14:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 05.04.2009.

Sretan Uskrs

Trci zeko preko brda i dola jer zna da Vas poljubiti mora. Ostavio zeko mrkvu i kupus da bi Vam pozelio sretan Uskrs!!! ;) SRETAN USKRS

Na sam Uskrs MPS "Poljari" Šiškovci i djeca KUD "Slavko Jankovic" Šiškovci imat ce nastup ispred crkve u Cerni poslije velike mise u 11h! Ovako je bilo i prosle godine, pa i ove godine, eto tako i ovaj puta smo pratnja HSS-u u dijeljenju pisanica, cestitanju i slavlju Uskrsa!

Evo kratka opaska na Uskrsni Ponedeljak 13. travnja 2009. ZVA "Nene" Bosnjaci imaju koncert u svojim prostorijama s pocetkom u 20:00h! Dodjite i podrzite ih...!

Takodjer pogledajte slike s naseg proslog nastupa na inbox stranicama KUD-a "Lela i Vladimir Matanovic" Antin

Do slusanja...pozdrav

- 03:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #

četvrtak, 02.04.2009.

Nastup za etno udrugu "Divan"

U subotu 04. travnja 2009. Muška pjevacka skupina "Poljari" Šiškovci otpjevat ce korizmeni natpjev na izložbi rucnih radova etno udruge "Divan" Cerna.

- 13:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

"KORIZMA U BOGDANOVCI"

3.travnja 2009."KORIZMA U BOGDANOVCI"

Župa Kraljice mučenika Vukovar i Udruga "Bogdanovačka etno škrinjica" Bogdanovci

O R G A N I Z I R A J U

1.manifestacija tradicijskih korizmenih napjeva i običaja pod nazivom

"KORIZMA U BOGDANOVCI".

Održat će se 03.travnja 2009. g. s početkom u 18:30h u crkvi Sv.Leopolda Bogdana Mandića u Bogdanovcima.

Nastupit će KUD "Lela i Vladimir Matanović" Antin, MPS "Poljari" Šiškovci, ŽPS "Lipovac" Lipovac, mješoviti zbor iz Bogdanovci,

Pozivamo sve zaljubljenike u tradiciju i tradicijsko pjevanje da dođu posjetiti ovu manifestaciju jer će zasigurno imati šta vidjeti i čuti. Sudionici će biti obučeni u tradicijsko ruvo što se nosilo u korizmi,pokazati svoje običaje koji su se tada odvijali, te karakteristične pučke napjeve koji se izvode samo u korizmi... Program će se odvijati vani pred crkvom zbog izvođenja običaja koji to zahtjevaju, no u slučaju lošeg vremena unutra...
Stoga s veseljem vas očekujemo!!

- 13:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>