KTP

petak, 31.10.2008.

Elektrosfera - najave i raspored za studeni

06. 11. četvrtak, 13.00h
Pierre Lévy: Cyberkultura
U studiji Cyberkultura Pierreu Lévyju je cilj demistificirati odnos tehnologije i kulture. Lévy obrazlaže utjecaj kulture na tehnologiju i dekonstruira uobičajene mitove tehnodeterminista, od kojih je onaj o tehnologiji koja pogađa kulturu kao projektil iz onostranog, jedan od najpopularnijih. Pierra Lévyja možemo smatrati ocem cyberteorije i jednim od prvih znanstvenika koji je postavio pitanja koja do danas muče sociologiju i filozofiju tehnologije. Studija koju predstavljamo nastala je 1997. godine, a smatra se temeljnom studijom cyberteorije.

13.11. četvrtak, 13.00h
Steven Berlin Johnson: Everything Bad is Good For You
Riječ je o predavanju koje je Steven B. Johnson održao 7. lipnja 2006. godine u Washingtonu, a u kojem predstavlja i neke od ideja iz istoimene popularne studije. Suprotno općim razmišljanjima koja banaliziraju popularnu kulturu, Johnson tvrdi kako nas ona čini pametnijima. Mjerilo koje koristi Johnson je nazvao spavačeva krivulja. Termin označava porast kompleksnosti kulturalnih praksi, poput igranja igara ili gledanja televizijskog programa. Računalne igre zahtijevaju od nas posve novu vrstu koncentracije i organizacije, dok televizija širi svoju narativnu složenost i slojevitost. Steven B. Johnson autor je nekoliko knjiga, suradnik u časopisima poput Discover Magazinea, Slatea i Wireda, a i aktivan član internetske zajednice s nekoliko online projekata.

20.11. četvrtak, 13.00h
Katherine N. Hayles: Kako smo postali post-ljudi
Riječ je jednoj od najutjecajnijih znanstvenica u području novih medija koju ćemo predstaviti nagrađenom studijom Kako smo postali post-ljudi objavljenom 1999. godine. Suprotno popularnim tezama, Hayles odbacuje ideju da je post-ljudskost određena kolonizacijom fizičkog tijela i kiborškim dodacima. Ne fizički, biološki, već kulturološki aspekti određuju post-ljudskost koja je dio tradicije liberalnoga humanizma, tvrdi Hayles.

27.11. četvrtak, 13.00h
Michael Menser i Stanley Aronowitz: O kulturalnim studijima, znanosti i tehnologiji
U eseju koji je dio zbornika Technoscience and Cyberculture Michael Menser i Stanley Aronowitz upozoravaju na opasnosti znanstveno-tehnološkog determinizma koji pojednostavljuje razumijevanje odnosa kulture, znanosti i tehnologije. Nizom primjera autori pokušavaju pokazati kako je kultura, a ne znanost, presudna u odabiru i usmjeravanju tehnološkog razvoja. Djelujući u polju kulturalnih studija, Menser i Aronowitz zagovaraju kulturološku metodu koju nazivaju «kompleksnom» jer usložnjava i komplicira odnose između znanosti, tehnologije i kulture.
- 10:33 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.