ponedjeljak, 12.09.2005.

NOFX - The Kings Of Punk Rock

Evo i mene...

Da najavim, od danas sam uvrstio na moj blog i anketu, koja ću mijenjati svaka dva tjedna a odnosit će se večinom na teme o kojima pišem, a pošto sam danas već napravio anketu o albumima NOfxa evo jednog posta o istim tim albumima...

1.Maximum Rock And Roll ( 1992 )
Rijeć je ovdje o prvom pravom albumu NOFXa, iako je izdan pod boljom distribucijom tek 1992. Ovdje još nisu bili niti popularni, niti imali dobrog izdavača tako da dosta pjesama zvući amaterski, uz loš snimak Vjerojatno najbolji album ljudima koji briju na amaterizam i garažni zvuk, a takvih ima dosta ( poglavito ekipa sa Backpacka ). Meni totalno prosječan album, ali ga cijenim baš zbog toga što je s njime nekako sve počelo. Od pjesama bih naveo Six Pack Girls, Cops And Donuts, Mom Rules te Memories. Meni osobno glazbom i zvukom najlošiji album, no kao što sam rekao ima svoju vrijednost.





2.S&M Airlines ( 1989 )
Odličan album, a tim bolji kada se pogleda iz koje je godine. Ovdje već bend lagano hvata svoj poznati štih, a snimljen je i prvi pravi spot za pjesmu S&M Airlines. Album obiluje raznim stilovima, no vidi se i da je to bend koji je glazbeno i svirački napredovao. Od pjesama vrijedi navesti Day To Daze, S&M Airlines, Drug Free America ( sa uvodim u to vrijeme netipičnim za jednu punk pjesmu ), te Go Your Own Way snimljenu sa Bad Religionom, po kojoj je nekako među fanivima ovaj album i poznat. Meni osobno odličan album






3.Liberal Animation ( 1991 )
Album snimljen 1988 u tri dana, no izdan za Epitaph tek 1991. nakon pto se do tada vrtio na demo snimkama, dok Bret Gurrewitz nije vidio potencijal. Meni osobno najlošiji i najmanje vrijedan album, pjesme bez ikakvog smisla, a i stilski je album presličan mnoštvu bendova koji su svirali u to vrijeme. Da sam prvo to ćuo nikad ne bih ni pomislio da bend može postati ono što je postao, jer ovaj album mi teško može dobiti prolaznu ocjenu. Mike pjeva totalno iritantno, a i cijeli album je takav, jedino bih možda naveo prolazne pjesme Shut Up Already pošto je to njihov prvi spot, Beer Bong, te Truck Stop Blues. Ostalo sve mi je za Trashcan.





4.Ribbed ( 1990 )
Da nije ovog albuma Nofx nikad ne bi postao ono što je. Prića ide tako da je Brett Gurewitz odlučio izdati neki odličan punk album, te je izbor pao na Nofx koji su se potrudili i izdali album koji ih je bacio u zvijezde punk rocka. Vjerojatno album sa najviše hitova od Showerdays, Moron Brothers, Green Corn, Together On The Sand, Gonoherpasyphilaids, Where's My Slice. Album prekretnica, prema važnosti sigurno njihov najbolji album, no gledajuči da je taj album označio tek početak jedne ere, znalo se da se od njih može očekivati puno više.






5.White Trash Two Heebs And A Beam ( 1992 )
Vrijeme je i za mene najbolji album NOFXa. Album koji je nastao nekon što se Erik Melvin skinuo sa Heroina i odmah se vidio napredak. Ovo je prvi album gdje se vidi pravi kalifornijski punk rock zvuk koji su oni i pokrenuli. A ovo je i prvi album na kojem svira El Hefe te se vidi i njegov utjecaj. Pjesme koje ga obilježavaju su Liza & Louise, Stickin' In My Eye, The Bag, Please Play This Song On The Radio, te vjerojatno njihov najveći hit pjesma Bob. Produkcija je savršena, te se može reći da je i ovaj album veliki uspon njihovg izdavača Epitapha.






6.Punk In Drublic ( 1994 )
Album kojim je bend o potpunosti izišao iz undergrounda i lagano počeo postajati neka vrsta underground mainstreama.Ime albuma je nastalo od premetačine naziva Drunk In Public.Ponovno odlična produkcija, a i do tada najveća naklada i veliki uspjeh kako za bend tako i za Epitaph. Pjesme koje su ga obilježile su Linoleum, Leave It Alone, Perfect Government, te Lory Meyers. Nakon ovoga albuma kreće i prva jača svjetska turneja.







7.Heavy Petting Zoo ( 1996 )
Nakon svjetske turneje te Live albuma bilo je vrijeme i za novi studijski uradak. No taj album postao je poznat više prema svom coveru nego prema zvuku. O coveru dovoljno govori ime albuma i slika pored recenzije. Dosta mekan album gdje se vidi da su se počeli zasičavati žeščeg zvuka. A između ostalog i dosta mal, s samo 13 pjesama, no i među njima ima dobrih kao što su Hot Dog In A Hallway, August 8th i Philty Phil Philanthropist. Meni jedan prosječan album, no volim ga poslušati ovisno o raspoloženju.






8.So Long And Thanks For All The Shoes (1997)
Uz White Trash meni najbolji album. Vračen onaj žešći i brži zvuk, a i ovo je uvjerljivo bubnjarski najbolje odsviran album, gdje je Erik Sundin pokazao svo svoje umiječe. OVdje se prvi pusta koristi i malo ska stila, nakon singla Kill All The White Man, a i broj pjesama je zadovoljavajuč. Meni osobno najbolje All His Suits Are Torn, Dad's Bad News, 180 Degrees, te Falling In Love. Odličan album, nakon kojeg su čini se odlučili uzeti malo dulju pauzu do slijedečeg albuma.







9.Pump Up The Valuum ( 2000 )
Fanovi su morali čektati pune tri godine da ulijenjeni članovi benda izdaju nešto novo, a došao je onda ovaj album koji će po malo čemu biti zapamčen, osim možda po zadnjoj pjesmi Theme From A Nofx album u kojoj su pjevali upravo o sebi, svojim sosobinama i bendu, i to uz dosta zajebancije na vlastiti račun. Totalno prosječan album sa nekim dobrim pjesmama npr Dinosaurs Must Dye, My Vagina, Take To Placebos And Call Me Lame, no nijedna pjesma nije postala neki poseban hit u krugovima fanova. I lagano se počelo misliti da su se kreativno opustili i lagano ostajali bez ideja...





10.The War On Errorism ( 2003 )
...Te se čekalo još 3 godine za novi uradak, a pošto nitko sada nije očekivao ništa posebno desio se veliki bum. Izdan je lirički vjerojatno najbolji album NOFXa War On Errorism u kojem su ismijani Amerikanci i George Bush i Michael Moore i Noam Chomsky stilu. Za ovaj se album, za razliku od prošlog, može reći da se isplatilo čekati 3 godine, jer izišlo je nešto stvarno vrijedno pažnje te su se NOFX ponovno vratili u vrh, i tamo su još uvijek. Od pjesama je naravno potrebno navesti Franco Un American zajebnaciju na račun GW Busha, uz odličan naimirani spot, te She's Numbs, Anarchy Camp, 13 Stiches. Ovdje se uistinu vidi da su potpuni odrasli i ouzbiljili se, no izdali su odličan album, moćda su s njime neke fanove izgubili, ali još veći broj su dobili.




I eto tako, čeka se sada novi album. Čini se da je bend ostao bez inspiracije ponovno pošto je izdana kompilacija njihovih največih "hitova", no obečaju uskoro i albumu, početkom iduće godine. Živi bili pa vidjeli, ja se osobno nadam nečem dobrom i ponovno neobičnom i neočevinam, te naravno ugodnom iznenađenje, do tada nam ostaje uživati u ovih 10 albuma, te dosta 7''eva i nekih nealbumskih izdanja.

ElfSociety-Afterparty.mid" loop="1">