petak, 15.10.2004.

The Men Who Sold The Punk ( Part I )

Eto, na ovo me navela rasprava na jednog blogu kojeg neću reklamirati pa sam odlućio iskoristiti svoje skromno znanje, malo veće iskustvo i moć razmišljanja ( dok mi trava još nije ubila mozak ) da napišem nešto o prodaji punka, da li se punk može prodati, a što je punk glazba imate već u mojim člancima od prije mjesec-dva...
Dakle, rasprava je počela sa time da li se dotična osoba pozer ako sluša bendove kao što su Blink-182, Sum 41 ili Good Charlotte npr. E sad, oko toga uistinu može biti dobra rasprava, no eto ja budem to pokušao sroćiti koliko god je to moguće i izbaciti ono najvažnije.
U biti, pitanje da li se punk može prodati ili je to prodaje glazbe koja se vodi, ili se nekada vodila pod punk. Ovdje mogu navesti primjer Sex Pistolsa koji su popularizirali punk, i klinci najčešće počnu s njima, režu si imena Sex Pistolsa ili Sida po rukama, a Pistolsi nisu bili ništa do benda koji je udario totalnu komercijalu. Kao što kaže meni vrlo drag bend BigWig u pjesmi "Sellout", "If Sid Vicious Was So Punk, than i'll guest to start shooting junk, They were on the major lable"...Ako nekoga zanima cijeli tekst te pjesme koja govori baš o prodaji neka klikne ovdje.
Dakle, stali smo kod toga da je punk populariziran u svome "zlatnom dobu", tj u 70ima u Velikoj Britaniji. I to je u to vrijeme bio trend kao što svako doba ima trend, a i na neki naći bunt do kojeg ipak ne bi bilo došlo bez toga da ta mjuza nije izišla na vidjelo. No da su Pistolsi i ljudi koji su stajali iza njih koristili taj bunt, samo da bi punili džepova, to je nažalost istina.
No da se maknemo od toga, jer ipak je to doba koje je daleko iza nas i bilo bi lijepo vratiti se u doba 90ih kada je punk već lagano bio zaboravljen i u 80ima je živio na leđima Bad Religiona, Iggy Popa, kojem je u to vrijeme ono Pop usitnu pristajalo, te Dag Nastya i vječnih Descendentsa, uz stalnu scenu u Britaniji koja je tada još uvijek bila živa, no ipak underground, te su večina tih bendova izišli na vidjelo tek 90ih kada ih se već dosta bilo raspalo. No onda se pojavi grupa koja ipak nije punk ali je počela po uzoru na punk i smislila svoj stil, a rijeć o Nirvani. a onda je odjednom izišao album "Smash" svima poznate grupe The Offspring, koja je već prije toga bila hit u underground krugovima, te lagano počela vračati publiku, i tu su krenuli hitovi "Gotta Get Away" i "Self Esteem", te za njima dosta velik val bendova koji je vidio priliku da se ponovno učini nešto novo i uzmu pare, te su nastali Green Day, i punk je počeo živiti na ta dva imena, a i Ramonesi su se bili digli iz mrtvih. Kada se i desilo naglo zatišje, Offspring su ponovno izbacili turbokomercijalni album "Americana" i tu je poćelo nastajanje još nekih bendova, prvo Blink-182, a za njima su lagano dolazili Good Charlotte, New Found Glory, Bowling For Soup, Busted, Sum 41 ( koji se u zadnje vrijeme strašno popravio i izdali odličnu stvar na Rock Against Bush vol.1 ) te još neki bendovi. I to je situacija koja je još uvijek aktualna.
A sada postavljamo pitanje da li su ti bendovi punk. Glazbeno u večini jesu, no stavovima su možda to neki bili, kao npr Offspring, no to u večini nisu. Jer punk nije komercijala, nego je kao što glasi poruka blogera cro punk ODGOVOR! A odgovor svojom zaradom to ne može biti. Npr i Fat Mike zarađuje, no večinom svojim labelom koji također djeluje underground i daje priliku mladim bendovima da se ćuje za njih, i protiv toga moram priznati da nemam ništa, jer oni su svojim stavovima ostali ono što su bili i ostali su punk. Ja tu glazbu neki nazvao punk, više bih rekao da su to pop bendovi koji sviraju punky stilom, i večina kojih počnu slušati te bendove slušaju to dok ne dođe neki novi trend, osim ako uistinu uđu u mjuzu koliko je potrebno i otkriju srž te počnu živjeti tako i slušati ono što je ipak underground ( u svakom slućaju najkorištenija rijeć ovog teksta... ).
Eto, ovo je sve za sada, a sutra ili koji budući dan budem nastavio ovo, i tu tako da ću probati ući u srž samog problema i probati naći neka rješenja, a sada se nadam da će te vi svojim komentarima pomoći u tome...
btw na slici je jedan bend koji sigurno nikad neće postati komercijala, a rijeć o bendu The Dillinger Escape Plan, bendu sa totalno bolesnim nastupima uživo...

ElfSociety-Afterparty.mid" loop="1">