~ tko sam ja uopće? ~

ponedjeljak, 16.04.2007.

Još dvije panorame

Kad sam već s neta skinuo programčić za izradu panorama sjetio sam se i nekih starijih pokušaja da sastavim panoramske slike, koje sam sad nešto uspješnije obnovio. Nažalost slike ipak nisu tako dobro uspjele, prvenstveno zbog loše povezljivih pojedinačnih fotografija. Tu su i pomični objekti koji jednostavno ne žele stajati mirno dok ja slikam, pa dobijem fantomske ljude i brodove na panoramama. Kad se gledaju detalji, ima grešaka koliko hoćeš. Ali kad se gleda cjelina, slike su ipak prilično lijepo uspjele. Ono što mi se sviđa je otvoriti fotografiju u nekom programu, npr. ACDSee-u, i odabrati opciju Full Screen, a zatim Fit height. Na taj način se slika proširi taman toliko da pokrije čitav ekran po visini, a po širini se pomiče (npr. strelicama na tipkovnici) lijevo ili desno. Tako se dobije efekt da promatraš stvaran prizor. Malo mi je neprirodno gledati panoramsku sliku kao cjelinu jer ni u stvarnosti nemamo vidno polje od 200-tinjak stupnjeva, da ne govorimo o 360°. Da bismo vidjeli neki krajolik moramo se zaokrenuti (ili barem rotirati glavu). Kad se panoramska slika podesi na "Fit height" dobije se sličan efekt. Evo još dvije panorame koje sam slikao ovog ljeta u Makarskoj. Upozorenje - svaka je velika oko 600 kB, tako da bez ADSL veze učitavanje može malo potrajati. Probao sam smanjiti kvalitetu slike, ali jednostavno to više nije to.

Preporučam na donje slike kliknuti desnom tipkom i odabrati "Save as" ili "Save link as" (ovisno o web pregledniku), snimiti ih negdje na kompjuter i onda pogledati nekim programom za gledanje slika. Windowse nikako ne mogu natjerati da ih otvoti u pravom Fullscreen modu.

Panorama Makarske, gledano s mora.

Ovo vidim svaki put kad izađem iz luke


Pogled kojeg svaki put kad dođem doma poželim nekako ovjekovječiti. Pogotovo kad je vrijeme od bure, kad se jasno vidi i do Splita.

Ljetno jutro





- 17:16 - Komentari (11) - Isprintaj - #

petak, 13.04.2007.

Makarska oko Uskrsa

Par slika sa mog nedavnog boravka u rodnom mi kraju. Na slikama nije baš Makarska kao grad, više je to njena okolica. To je zato jer sam najmanje vremena bio u gradu, a najviše vremena provodio u prirodi. Vrijeme je bilo pre-dobro!

Napomena: iz nekog razloga Internet Explorer ovu stranicu čudno otvara, ali ako na sliku dolje kliknete desnom tipkom i u meniju odaberete "Properties", sve se fino posloži. Čudno, ali radi.

Krenuli smo u u Nugal po sunčanom vremenu, ali dok smo došli na Osejavu naoblačilo se.




Klikom na donju sliku ozvara se full screen panorama Nugla. Slika ima oko 480kB. Na Nuglu sam bio praktički svaki dan. Takvu tišinu tamo još nisam doživio - pričamo a glas nam odjekuje o litice! To se u ljetnoj vrevi naprosto ne primjeti. U Nuglu smo ležali na suncu ko gušteri. Hrabri bi se okupali u (ledenom) moru, a poslije smo u borovini vježbali jogu. Moja apsolutna hit-destinacija kad sam doma!

Nugal panorama













Zalasci sunca su bili pre-dobri! Ovaj prvi mi sad stoji kao wallpaper na kompjuteru!








- 17:45 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>