srijeda, 30.01.2008.

Rusenje mitova

Image Hosted by ImageShack.us

U maniru mog omiljenog programa na Discovery Channelu pocecemo sa razbijanjem nekih cestih mitova i predrasuda o studiranju sa one strane Atlantika.
Mit Prvi:Studiranje u USA je skupo/Nemam ja para za to

Odgovor:
Iako je tacno da godina studiranja u Americi kosta i preko 40000$, opcija za stipendiranje, pa cak i za medjunarodne studente ima na pregrst. Ako ste super genije i primi vas bogati univerzitet tipa Harvard, ne morate nista da se brintete, sve vam je placeno ako se pojavite. Za one malo manje sposobne/ambiciozne veliki broj koledza i univerziteta nudi veliki broj stipendija i grantova tako da ce se sigurno naci nesto za vas.
Image Hosted by ImageShack.us

Mit Drugi: Americka edukacija suxa, Amerika je zemlja debila

Odgovor:
Dok bi se to i moglo reci za Americke srednje skole, visoko obrazovanje u USA je na sasvim drugom nivou. Prvo morate zapamtiti da je Amerika zemlja sa 300 miliona stanovnika i sa ogromnim brojem studenatat, a vecina fakultata na koje cete vi aplicirati spada vecinom u top 5%(jer manje kvalitetni nemaju dovoljno novca da vas podrze). Drugo za razliku od srednjih skola, Americki fakulteti imaju mnogo bolju reputaciju, a i jednostavno su kvalitetniji. Ako vam neko domaci pocne pricati kako edukacija u USA ne valja, recite mu da ode na MIT pa da objasni studentima tamo da se ne muce dzabe:)
Image Hosted by ImageShack.us

Mit Treci:Ja nisam dovoljno dobar/Moje ocjene ne valjaju

Odgovor:Iako bolje ocjene sigurno pomazu, to nije jedina stvar koje fakulteti gledaju. Ako imate prosjek 3.0 ali ste evropski prvak u Dzudou, ili ste snimili svoj film ili organizovali humanitarne akcije ili nesto sasvim trece, imate sansi. Cak i ako vi mislite da niste nisa posebno, admission officer u koledzu moze misliti da cete biti super dodatak postojecim studentima i primiti vas. Naravno zavisno od podloge treba znati i odabrati pravi fakultet, ali ima jos vremena do toga.
Image Hosted by ImageShack.us

Toliko za sada, idem da spavam, ovdje je vec 2.51 AM.

- 19:39 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Rokovi

Za uspjesan upis na Americki fakultet od najvece je vaznosti poceti sve pripreme na vrijeme. Generalno, to izgleda ovako;

Proljece, najkasnije ljeto godine prije apliciranja-Cvrsto odluciti da zelite napustit svoj grad i drzavu i otisnuti se preko velike bare.

Ljeto-Nabaviti svu potrebnu literaturu

Jesen-Uraditi SAT i aktivno raditi na odabiru fakulteta, informisati profesore da vam trebaju preporuke od njih, prevesti ocjene

Kraj Jeseni- Imati odabrane fakultete i poceti pisati eseje za aplikaciju, poslati sve sto morate slati postom

Zima-Krajnji rok da sve zavrsite je 1. ili 15. Sijecanj zavisno od Fakulteta, ali ni tada niste jos slobodni

Sijecanj-Srediti aplikacije za stipendije i finansijsku pomoc, i poslati(osim ako nemate 160,000 dolara u nekoj carapi)

Nakon toga cekati Travanj da dobijete odluku gdje ste upali(Ja sam u toj fazi)

Toliko od mene za sada.

- 18:50 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Uvod

Princeton, Yale, Harvard-Zvuci poznato?

Ko god je gledao vise od 10 Americkih filmova je morao cuti za ove univerzitete.

Swarthmore, Bates, Carleton-Zvuci poznato? Osim ako vec nista aplicirali na koledz u americi, a mozda cak ni tad, vjerovatno nikad niste culi za ove koledze.
E, pa ako nastavite citati ovaj blog, necete samo cuti za njih nego za minimum jos 20-30 koledza gdje bi ste se potencijalno mogli upisati. Posto sam ja upravo prosao kroz proces apliciranja na Americke Koledze, namjeravam ovdje opisati cijeli postupak, uz mnogo savjeta i preporuka kako da iz lokalne srednje skole odete u koledz ili univerzitet u USA ili Kanada.

- 08:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

0

website statistics