27

ponedjeljak

veljača

2012

Digitalna tamna komora

Nekada se je, nakon što je film bio "ispucan", sve dešavalo u tamnoj komori-razvijanje negativa,izrada "normalnih" fotografija a i onih drugih kada smo svojoj fotki htjeli dodati nekakav poseban efekt,nešto što će ju razlikovati od ostalih. Da bi se dobio zadovoljavajući rezultat trebalo je puno vremena a bogme i novaca-za papir,za kemikalije itd. Danas umjesto svega toga imamo računalo i Photoshop, može se eksperimentirati sa raznim parametrima povlačenjem klizača lijevo ili desno a ako nismo zadovoljni rezultatom tu je uvijek opcija Undo ili neka druga koja nas vraća na početak.Naravno,iako izgleda jednostavno i za rad u PS-u potrebno je i znanje i iskustvo kao i za rad u tamnoj komori. Ali sada dolazimo do dileme koliko su neke fotografije plod fotografske vještine autora a koliko PS-a, lako se je zaigrati i onda u najmanju ruku dobijemo čudne rezultate.Ja osobno prilikom obrade koristim minimalno PS, samo za osnovna podešenja i uvijek se trudim da dobijem što kvalitetniji rezultat prilikom fotografiranja-ali ponekad i mene ponese!Evo par primjera šta sve možemo napraviti sa samo jednom fotografijom u par pomaka klizača.



Recimo da je ovo "normalna" fotografija.







Varijacije na temu.



Triptih.







Varijacije na temu ali crno-bijele.



I crno-bijeli triptih.

24

petak

veljača

2012

Crno-bijeli svijet

Skeniram pomalo negative,preslagujem po folderima,pa sam tako zastao nad nekim fotkama iz 1993.god. Te godine je dio Bjelovara,gdje sam ja tada živio,pogodila velika poplava-mala rječica Bjelovarska koja ljeti skoro presuši naglo je nabujala i potopila veći dio naselja. Suočen sa nezaustavljivom silom Prirode,spašavajući šta se spasiti dade uspio sam ipak napraviti nekoliko snimaka.Da tu godinu nepamtim samo po poplavi,pobrinuo se je Grad i u prosincu prvi puta postavio dodatnu rasvjetu tijekom blagdana-naravno da je to danas puno impresivnije ali za to vrijeme bilo je sasvim OK.



Dio naselja pod vodom.



Moj susjed ulazi u kuću kroz prozor.



Dio naselja-desno je današnji vrtić.



Bjelovarska kod mosta na cesti prema Daruvaru.



Paviljon i crkva Sv.Terezije Avilske.



Detalj iz parka.



Još jednom crkva.

18

subota

veljača

2012

Globalno zatopljenje

Snijeg se topi,sunce je sve više na nebu i naravno da se odmah po glavi motaju misli vezane uz ribolov.Nažalost, sve vode su još okovane debelim slojem leda i trebat će ipak malo jača južina da ga otopi.Dok se to ne desi jedino što ostaje je pregledavanje starih fotki i prisjećanje na vrijeme provedeno sa prijateljima u ribolovu.



Zalazak sunca na Budakovcu kod Virovitice.



Gljiva u šumi pored jezera Drnić u Novom Virju.



Panj na jednom lateralnom kanalu u Narti kod Bjelovara.



Još jedna sa Budakovca.



Slike iz ribolova a nema riba-ljuskavi šaran 15,00 kg Stara Česma,Narta kod Bjelovara.



I za kraj jedna iz Severina kod Bjelovara.

15

srijeda

veljača

2012

Tempus fugit

Da,da vrijeme prolazi-prošlo je više od 20 godina kako su nastale slijedeće fotografije koje podsjećaju na jedan od najslavnijih ali ujedno i najtužnijih dana u povijesti grada Bjelovara.Granatirane crkve,pošta i bolnica,razoreno središte grada,svuda staklo,žbuka i uništeni automobili-sve to zabilježeno je 30.rujna 1991. sa Prakticom VLC-3 i 3 mađarska Fortepan filma koji su u frižideru čekali neke veselije motive.



Zapaljeni auto kod gostione "Bjelovar".





Kod tadašnjeg ugostiteljskog "Praktikuma".




Ispred zgrade MUP-a.




Zgrada nekadašnjeg Severin whiskey-a.




Katolička crkva Sv. Terezije Avilske.




Tenkovi kod vojarne prema Visočini Matije Gubca.




Neeksplodirana mina.




Djelatnik Komunalca u parku.


13

ponedjeljak

veljača

2012

Probijanje leda

S obzirom da je ovo prvi post mislim da je naslov primjeren,a u skladu s naslovom i vremenskom situacijom biti će i fotke. I za kraj naravno autoportret-meni osobno jedan od najdražih (kao da ih imam na stotine!?).



Noćna snimka Gradske uprave Grada Bjelovara snimljena ovih dana.



Isto veče snimljeno u parku u Bjelovaru.



Jedna današnja-"krošnja" drveta na placu u Bjelovaru.



Još jedno drvo,ali malo drugačija perspektiva-snimljeno na Radićevom trgu u Bjelovaru.



I za kraj-autoportret!

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.