Knjigom kroz svijet

ponedjeljak, 11.07.2016.

Nigerija

Kratke sadržaje neću pisati, niti uvode u romane. Pisat ću o svojim dojmovima pročitanog i poveznici sa životom. Amerikana je treći roman Chimamande Adichie koji čitam.
A zašto baš nigerijska književnost?!
Oduvijek me privlačila Afrika. Iz Europe na žalost nikada nisam imala prilike putovati na neki drugi kontinent. Moj prvi pojam o Africi je bio safari i to mi je san, otići na safari u Keniju. No, nekako mislim da mi je suđena Nigerija. Nedavno sam donijela odluku da ću 2019. godine otići u Nigeriju, a do tada pripremiti moje najbolje putovanje ikada sretan
Moji susreti s Nigerijom su bili i povezani s nogometom. Na svjetskim prvenstvima bih navijala za Nigeriju; i stvarno nogomet je njihov najpopularniji sport.
2007./08. sam živjela godinu dana u Italiji gdje sam bila na Masteru na Eni University (inženjerka sam naftnog rudarstva). Tamo sam upoznala puno Nigerijaca, upoznala moju Juliu s kojom sam i dan danas u kontaktu kao i s većinom tih ljudi. No, Juliet je posebna :-) , jedna od žena na mojoj listi top 10 :-)
Tamo sam imala dodir i sa njihovom hranom , koja je totalno preljuta za mene. Imala sam doživljaj gdje su samo za nas otvorili nigerijski restoran. Nigerijska zajednica u Milanu je stvarno jako dobro organizirana, to je bar moj dojam bio tada.
Tada sam i vidjela kako žene ravnaju kosu , stavljaju umetke, koriste razno razne preparate za kosu (većinom za ravnanje, mi smo ništa za njih sa: našim lakom za kosu, bojama, pjenama i gelovima, hahaha).
A eto sada čitajući Amerikanu mogu pobliže upoznati taj cijeli svijet. To je priča o utjecaju nafte i brzo stečenog bogatstva u toj zemlji, većinom raznim muljažama sa vrijednostima zemljišta. Priča prikazuje kako se bogati uvlače u rit još bogatijima, njihova prenemaganja i koliko im je bitno poznanstvo sa bijelcima i koji utjecaj bijelci imaju na njihov business.Njihovo viđenja zapadnjačkog svijeta, odlazak u Ameriku, ali i povratak nakon što se situacija u Nigeriji primirila. Ali tu ima jedna poveznica i sa nama, oni odlaze da bi pronašli nadu, a tako vjerojatno i mi. Sigurna sam da bi mnogi i ostali da situacija u Nigeriji nije bila takva napeta. Iako knjiga prikazuje i one koji nikada nisu ni htjeli otići iz Nigerije.
Dojmile su me se i sitnice kao što je ritual uređenja kose koji traje po 5-6 sati...e treba bit toliko strpljiv za frizuru.
Isto im je jako bitna religija. U Milanu sam išla neko vrijeme nedjeljom sa ekipom u crkvu. Inače nisam vjernica, to je više bilo radi druženja , ali i znatiželje. To je kod njih totalno veselo druženje. Sa pjesmom i traje cijelo prijepodne. Lijepo za doživjeti.
I dan danas spavam na posteljini koju sam dobila prije povratka u Hrvatsku od nigerijske zajednice za sjećanje na prijatelje.
Stvarno jesu pravi prijatelji, nekoliko njih će to biti cijeli život, a put u Nigeriju planiram već sada. :-) Najveći razlog zašto sam odabrala posjet Nigeriji je da vidim moje prijatelje s kojima sada komuniciram preko Facebooka , mailovima i preko whatsappa.
Kroz ove tekstove htjela bih zainteresirati ljude da čitaju i nešto drugačije. Nije sve u trenutno aktualnim vampirima, erotskim romanima ili sličnoj beletristici.
Ovo je stvarno jako dobra knjiga.
Družit ćemo se sa mojim novim dojmovima, a koga interesira pravac knjižnica wave

- 20:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 09.07.2016.

Amerikana

Preporuku za ovu nigerijsku spisateljicu, Chimamanda Ngozi Adichie, dobila sam od prijatelja iz Nigerije kojima zahvaljujem. Već sam pročitala ''Polovicu žutog sunca'' i ''Purpurni hibiskus'', dobre , ali i tragične knjige. Čitajući približio mi se taj svijet Afrike koja me oduvijek privlačila. Nikada nisam nogom kročila izvan Europe, ali zato postoje knjige. No, tko zna, kako se veli, jednog dana...sve je moguće :-)
Amerikanu sam tek počela čitati, ali već me jako zainteresirala.
Eto, probila sam led ovim prvim postom
Vratiti ću se uskoro, a obzirom da obožavam čitati i pročitala bih sve jer sam znatiželjna nadam se da će i ovo moje pisanje potrajati :-)

- 21:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  srpanj, 2016 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Travanj 2017 (1)
Siječanj 2017 (2)
Studeni 2016 (1)
Listopad 2016 (12)
Rujan 2016 (14)
Kolovoz 2016 (14)
Srpanj 2016 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Ponedjeljkom Martinin ponedjeljak - priče iz Milana
    Utorkom priče Kako smo se doselili - čista fikcija
    Blogom bih htjela zainteresirati ljude da čitaju ili da čitaju više. Na ovom blogu nećete pronaći kratke sadržaje jer ih možete naći bilo gdje na netu. Naći ćete moje dojmove pročitanih knjiga i njihovu poveznicu sa životom sretan
    Htjela bih vam pokazati da ne postoje samo erotski romani i da likovi u knjigama nisu nužno vampiri, vukodlaci i slično :-D i da ne postoji samo američka književnost :-)
    Kada mi dođe inspiracija pišem bilo koji dan u bilo koje vrijeme, ali većinom je to navečer ;-)
    Petkom - Veseli petak
    Nedjeljom - Nedjeljom uz kavu - e to bi trebala biti svaštara pozitive i optimizma i vjerojatno preporuke knjiga koje sam čitala u nekom prijašnjem periodu života
    Nadam se da ću vam izmamiti osmijeh ili rofl

Linkovi