ALKOHOLizam

subota, 03.03.2007.

SVE VIŠE ŽENA I ZA ŠANKOM!



Mila, 14 11. 2001.tema tjedna Dok je još prije tridesetak godina na deset muških alkoholičara dolazila jedna žena, sada je omjer pet naprama jedan, a opijaju se i na javnim mjestima, do besvijesti na maturalcima! Piju zbog stresa, hedonizma, nešto manje zbog depresije. No, podatak je porazan: od 250.000 registriranih alkoholnih ovisnika u Hrvatskoj, 50.000 je žena, i to svih socijalnih statusa.

Pijanstvo mladih žena sve više nalikuje na pijanstvo muškaraca: opijaju se na javnim mjestima, na poslu, u svim prigodama. Starije, tradicionalno odgojene žene, koje počnu piti u pedesetima, kada gube utjecaj u obitelji jer ih napuštaju odrasla djeca, piju uglavnom u osami.

Zabrinjava podatak da je tijekom "norijada" na maturalcima na triježnjenju više djevojaka nego mladića, jer ženski organizam slabije podnosi alkohol, pogotovo jetra.

Pa i u alkoholom uzrokovanim prometnim nezgodama, u kojima stradavaju mladi ljudi, najčešće u dobi od 18 do 40 godina, sve više sudjeluju i žene. A alkoholizam je izbio i na prvo mjesto uzroka raspada brakova. I, da stvar bude još gora, čak 70 posto žena podržava alkoholizam svojih supruga, pa se i one moraju liječiti, saznajemo od prim.dr.sc. Darka Breitenfelda, predsjednika Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti. Alkohol pa droga – Za bocom posežu sve mlađi: povremeno pije čak 12 posto učenika prvih razreda srednjih škola, a čak 43 posto petnaestogodišnjaka poseže za cigaretama.

Podaci su to ozbiljniji, ako se zna da djeca koja eksperimentiraju sa cigaretama, mnogo češće posežu i za psihoaktivnim drogama, a od prvog eksperimentiranja s drogama pa do intravenskog uzimanja u pravilu prođe samo godina i pol do dvije.

Slatkoća ljepše stvarnosti - Ljiljana Ševo: Nije potvrđena laička priča da postoji "alkoholičarska ličnost" koju je lako predvidjeti i prepoznati, pa u tom smislu i prevenirati.

Mnogi piju da bi se "razveselili", bili živahniji, zabavniji, govorljiviji, hrabriji. Mladi najčešće piju da bi bili kao "drugi"...Ipak, postoje dokazi da mnogi uzimaju alkohol da bi smanjili tjeskobu, koja je vrlo neugodan i teško savladiv osjećaj psihičke nesigurnosti...

- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #