ALKOHOLizam

četvrtak, 01.03.2007.

Alkohol - izvor suvišnih kalorija


Koliko alkoholna pića donose suvišnih kalorija najbolje pokazuju kokteli koji su mješavina žestokih alkoholnih pića, vina, šampanjca, voćnih sokova, cola napitaka, leda i raznih dodataka (začina). Nije u pitanju samo visok sadržaj alkohola koji donosi gotovo isto kalorija kao svinjetina (7 kcal/gram) već i prisutni ugljikohidrati iz voćnih sokova, cole itd.
Ako se uzme u obzir da ljubitelji ovih pića popiju po nekoliko dnevno, nije teško zaključiti koliko suvišnih kalorija nepotrebno naguraju u sebe. Primjerice poznati američki cocktail – Long Island Ice Tea nosi 750 kcal što znači kao izvrstan ručak.
No budimo pošteni; kokteli su zavodljiva pića i mnogi ne mogu odoliti. Posljedica – opsežan trbuh. Najpopularniji cocktail na svijetu je svakako margarita koja također (ponavljanjem) može donijeti preko 500 suvišnih kalorija dnevno.

Vino i pivo

Koje alkoholno piće nosi više kalorija? Koje najviše deblja? To su pitanja koja se stalno nameću, a ovdje nudimo i neke odgovore :

Krigla pive - 170 kcal

Boca jakog piva (250 ml) - 200 kcal

Boca standardnog piva – 150 kcal

Limenka piva 150 kcal

Limenka light piva - 100 kcal

Čaša crnog vina (125 ml) - 90 kcal

Mala čaša crnog vina (50 ml) - 75 kcal

Bijelo vino mala čaša(50 ml) - 50 kcal

Čaša Martinija – 200 kcal

Šampanjac (125 ml) - 80 kcal

Čaša vina Porto (60 ml) - 95 kcal

Konjak, Whiskey, Vodka (25 ml) - 55 kcal

Likeri (25 ml) - 60 kcal

Ne treba biti previše dobar matematičar pa sabrati što to dnevno znači nekoliko boca (krigla) piva ili nekoliko čašica žestokog pića. Samo 2 krigle piva nose kalorija kao od jednog vrlo solidnog doručka. A ako ste u društvu i u ugodnom razgovoru onda se popije i pojma nemate koliko.
No ako vi ne pazite, tijelo sve zbraja što se konačno vidi i na vašem trbuhu (beer belly). Sve što od alkohola unosite u tijelo pretvara se u salo, a salo se taloži na trbuhu kod muškaraca i na bedrima kod žena.
Alkohol iz pića se lako i brzo apsorbira u organizam izazivajući blago diuretski učinak. Budući da je alkohol otrov (tako ga tijelo registrira) nastoji ga se osloboditi što znači da ga u jetri oksidira i pretvara u višak energije, a višak se slaže tamo gdje je najbliže.
Mnogi se izgovaraju da popiju zbog društva međutim, stoji preporuka – manje pijte, više govorite. Kod mnogih je nažalost obrnuto, objašnjava Ignac Kulier.

- 21:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #