subota, 12.08.2006.

ŠTRUMPFOVI

Nadam se da svi volite crtiće. Ja ih OBOŽAVAM i nema nikakve teorije da ih ikad u životu prestanem gledati. Naravno, mislim na one ''prave'' crtiće, a ne ova nova sranja tipa Pokemoni, Teletubbiesi i sve slično - to za mene nisu crtići, u biti, ni ne znam kak da to nazovem.
Evo nekih legendi crtića - ti likovi jednostavno žive vječno ma kolko god da novih gluposti ovi japanci i svi ostali smislili - oni su ipak duša crtića i ne bi vjerovali, ali svakom djetetu su i te kolko draži od ovih modernih. Evo danas ću malo o Štrumpfovima, može?

Štrumpfovi


Prvi su se put Štrumpfovi pojavili 23. listopada 1958. godine u belgijskom časopisu za strip Le Journal de Spirou, kao sporedni likovi u priči o Johanu i Peewitu (originalno Johan&Pirlouit). Smješteni u srednjovjekovnu Europu, Johan je bio paž odan kralju i svom konju, dok je Peewit, njegov pomoćnik, kaskao za njim na kozi Biquette. Kako su u svakoj epizodi imali zadatke, tako su jednog dana tražeći čarobnu frulu naišli na selo Štrumpfova. Međutim, mala plava bića postala su popularnija od Johana i Peewita te su ubrzo dobila vlastiti strip.


A ko su sve Šrtumpfovi?

Oni žive u sretnoj zajednici pod paskom Pape Štrumpfa koji je pri izlasku stripa imao pune 542 godine. Ostali, iako se ponašaju poput djece, imaju oko 100 godina. Jezik kojim govore, premda svima razumljiv, temelji se na izvedenicama i složenicama od korijena štrumpf. U našem su slengu ostale neke njihove izmišljotine, kao naprimjer riječ apsoštrumpfno. Osim toga, još uvijek će nakon dugog hoda netko provaliti: Ima li još puno, Papa Štrumpf?, a ni Štrumpfetina poznata poštapalica Ti-dam-ti-dam-ti-dam nije ispala iz upotrebe... Ma svi su oni legende!

Papa Štrumpf pomalo nalikuje na Djeda Mraza. On jedini ima crvene hlačice i crvenu kapu, a u kombinaciji sa sijedom bradom ozbiljno bi mogao konkurirati omiljenom dječjem liku u predbožićno vrijeme, no razlikuju se po tome što Papa Štrumpf pokazuje zavidno poznavanje alkemije.

Zatim je tu Štrumpfeta koju je originalno stvorio Gargamel, zli čarobnjak, da bi mu pomogla u otkrivanju njihova sela i namamila ih u smrt. Međutim, od crnokosog Gargamelovog instrumenta, Štrumpfeta je, uz pomoć Pape Štrumpfa, postala zamamna i dobra plavuša za kojom ludi cijelo selo.

Jedini Štrumpf koji sve uzima za ozbiljno i svaku potencijalnu opasnost sagledava iz mnogih kutova je Lumen. Ako se ne sjećate, to je onaj s naočalama koji prijeteći prstom uvijek nešto pametuje. Osim toga, Lumen je moralizator koji svaku riječ Pape Štrumpfa doživljava kao svetinju, pa iako ga uglavnom strpljivo podnose, ipak je najveći dosadnjaković među Štrumpfovima.

Što god netko od Štrumpfova kaže, Mrgud je uvijek protiv. On uvijek nešto gunđa i mumlja sebi u bradu, naravno negativno, ali u dubini je duše zapravo nježan i osjećajan, samo bi se vjerojatno prije ubio nego to pokazao.

U poznatije male plave spada i Vicko, koji vrijeme uglavnom provodi smišljajući podvale. Glavna mu je fora složiti prekrasan poklon s velikom mašnom koji nekom jadnom Štrumpfu, ako padne na foru, eksplodira u facu! Njemu je to, naravno, beskrajno smiješno, ali tu ne završava njegova duhovitost. Ponekad drugima toliko ide na živce da mu vlastita šala eksplodira u lice. No posebno je zabavno gledati kad Mrguda navlači na tanak led...
Osim njih, tu su i kuhar, majstor za sve, pjesnik, slikar, bilder Hrga itd. Malo selo ima sve što je potrebno, a ponekad i ono bespotrebno, što se materijalizira u obliku Gargamela, koji mrzi Štrumpfove, i Azriela, jedinog mačka na svijetu koji je uvjeren da su miševi plavi.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us


I ko ih onda ne bi volio kad su tak medeni?! Ima netko nešto protiv njih? Ajde da ga ja čujem...
PUSA SVIMA!!!

- 14:18 -

Komentari (27) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2006 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Pa ništa posebno-o svemu po malo. Ima tu dosta mene i mojih stavova, frendova, škole, obitelji, španjolskog... Ovisi o raspoloženju i inspiraciji.

FRENDOVI...

A najvažniji ljudi u mom životu - umrla bi bez njih! Sve ih obožavam! A kak bi ja to rekla - moji miceki... Evo, ak jednom uspiju u životu nekaj napraviti od sebe (a ja vjerujem da hoće!) mogu se pohvaliti da sam je prva dobila njihove autograme!!! Pusa svima!

Dame imaju prednost...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Ak netko ovo uspije pročitati svaka čast!
Free Image Hosting at www.ImageShack.us


A sad prave dame...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us