Komentari On/Off

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

PODRZITE MOJ BLOG
Glasaj za moj blog na www.blogeri.hr
GLASAJTE(stisni na glasaj)

BOYSTOYS
SESVETE-ONLINE
TULUMARKA
BLOG.HR





Free Site Counters
Free Site Counters












klikni tu

Image and video hosting by TinyPic


POMOZIMO FILIPU

Pomozimo malom Filipu


Jedanaestogodišnji Filip Dobrić je rođen 8. siječnja 1996. u KBC Osijek. Odmah nakon rođenja, kod njega su primjećene frakture dugih kostiju - podlaktica, potkoljenica, ključnih kostiju i rebara. Lomovi su bili vanjski i nastali su još u maternici (tijekom trudnoće koja se vodila kao normalna) i za posljedicu su imali krivo zarastanje, deformiranje i skraćenje svih dugih kostiju u tijelu prije samog rođenja. Nakon mučnih pretraga kojima je bio podvrgnut od prvog dana života, Filipu je dijagnosticirana bolest krhkih kostiju - Osteogenesis Imperfecta.
Image Hosted by ImageShack.us

Filipovim roditeljima je rečeno da im dijete vjerojatno neće dočekati prvi rođendan, da nikada neće moći sjediti, hodati niti rasti poput druge djece. No, zahvaljujući njihovoj upornosti, neizmjernoj ljubavi i požrtvovnosti, sada već desetogodišnji Filip se uspio othrvati teškoj bolesti. Iako ima brojne deformacije ekstremiteta i prsnog koša, skraćenje svih tetiva i probleme sa zubima, ovaj hrabri dječak nakon složenih operativnih zahvata može sjediti i kratkotrajno hodati uz pomoć. No i dalje svaki pad, pogrešan korak ili lakši udarac za Filipa znače nove višestruke prijelome, bolove i duge mjesece oporavka. Ono što bi mu uveliko olakšalo svakodnevni život su ortopedska pomagala posebne izrade i namjene, čija je cijena i količina tek malim dijelom pokrivena zdravstvenim osiguranjem.

Unatoč svemu, u svibnju prošle godine je osječki Centar za socijalni rad izdao rješenje o ukidanju invalidnine Filipu, jer je ovaj teško bolestan dječak po procjeni njihovih stručnjaka - "dobre osteomuskularne građe" i "sposoban za samostalni život i rad". Očajni roditelji su uložili žalbu na ovo skandalozno rješenje, koju je ministar zdravstva osobno u veljači 2006. odbio kao "neosnovanu". Time je tročlana obitelj Dobrić koja živi od 1953 kn mirovine i invalidnine Filipovog oca dovedena na rub egzistencije. Zbog toga su prisiljeni zamoliti sve ljude dobrog srca da im pomognu u njihovim nastojanjima da Filipovu svakodnevicu opterećenu teškom bolesti učine barem malo lakšom i dostojnijom dječjeg osmijeha.
Image Hosted by ImageShack.us

Mnogi su se odazvali njihovom apelu. Pomozite i Vi!

CHATBOX JE NAMJENJEN BRZINSKIM KOMENTARIMA






Zaklada Ana Rukavina














VICEVI

Plavusa
Što je zajedničko policajcu i psu?
- Obojica gledaju kao da te razumiju

KINA
Zašto Kina napreduje kao nacija?
-Zato jer nema plavuša

ZIDOV
klin klinom
židov plinom

POLICIJSKI PSA
Razgovaraju dva policajca:
Kakav ti je to pas?
Policijski?
Pa, baš mi ne izgleda kao policijski pas...
Ništa neobično, ovaj je pripadnik tajne policije...

LIGA 16
Zašto Štimac hoće ligu 16 ?
- zato jer je Hajduk već u njoj

UCITELJICA U CERNOBILI
Kako uciteljica u cernobilu u skoli kaze?
Tko zna neka digne lijevu glavu!

RAK
Sin pita mamu :Mama, mama je li slon? Ne sine.
Mama je li riba? Ne sine.
Mama a kako se zove životinja koju imam? Rak,sine.

NAJBOLJI
Jebali se zagorec i albanka vice albanka:` BBOOOOOLJIIIIIII!!!
BBBBOOOOOOOOOLJIIIII!!!!`
Zagrorec:` Ma kaj BOLJI , ma NAJBOLJI!

DIJETE
Sta je to malo, crno, grebe po staklu?
Dijete u pecnici!

BAKA
Ali tata,ja ne volim baku.Suti sine i jedi.

NOGOMET
Pitao otac sina:
Zašto se ne ideš igrati vani s prijateljima nogometa?
Sin plačljivim glasom odgovara: pa tata ja sam invalid, kako ću ja igrati nogomet.
A na to će otac:
ZNAM SAMO SAM SE ŠALIO!!!!!!

BROJANJE
Kako djeca iz Cernobila broje do 100? Na prste !

SUCUT
Dođe chovjek kupit kondome.Pita ga prodavachica:koje ćete?Imamo crvene,bijele,zute, na tochkice...A imate li možda crne?Crne?Sto će vam crni?
Ma pustite!Umro mi je kum pa želim kumi izraziti sućut!

DJED MRAZ

Dodje djed mraz u ludnicu za djecu.
I defektna djeca se okupe oko njega.
On kaze: Ajde ako mi nesto ispjevate podjelit cu vam darove.
I oni pocnu pjevat: snjfgrkljfljukgrtzuedhafuw!!!!
A djed mraz ce na to: E djeco ako se budete zajebavali nista od darova!!!

STA TI JE TO
Jedan dan mama se tusira u kupaoni i dođe kcer i vidi picku i pita:Mama sta ti je to?Kaze mama picka.Mama a kad cu ja to dobit?Za 3-4 godine.Drugi dan dodje mala u kupaonu i vidi tatu kako se tusira.Tata sta ti je to?Kaze on kurac,kita penis kako god hoces.Tata a kad cu ja to dobit?Za 15-ak minuta kad mama ode na posa

TRECA PEPELJARA
PITA MALA DJEVOJČICA HITLERA:" STRIČEK DA LI ZNATE GDJE SU MOJI RODITELJI?"
HITLER: TREĆA PEPELJARA DESNO

PEDER
Mama, mama sto je to gay?
Ne znam sine. Idi tati i pitaj nju.

PLOD LJUBAVI
Dva pedera imala snoshaj. Nakon jebacine,
jedan se ustane ode u WC. Kako ga dugo nije bilo, ovaj drugi ode do WC i ugleda
svog pajdasa kako pere govno u lavabou.
-"Dragi, pa sta to radis?"
-"Perem plod nase ljubavi!"

KANIBAL
Sta jedu kanibali vegetarijanci?
pa vrtlare!!!!

OGLASNIK
Umre Skotu zena i ode Skot u ured za izradu osmrtnica i kaze: Na osmrtnicu napisite - Mrtva Marta. A zena na salteru ga upita: Gospodine,zasto tako kratko? -Teska su vremena,nemam novaca za nista skuplje. -Ali gospodine, do 5 rijeci vam je ista cijena. Skot se zamisli i veli: Napisite - Mrtva Marta, prodajem plavi Ford.

HDZ
Koja je razlika izmedju HDZ-a i Tudjmana?
HDZ se brze raspada!

BEBA I KRUH
Koja je razlika izmedju bebe i kruha:
kruh ne vristi kad ga sjeces

SUMECA TABLETA
Sto je to gubavac u bazenu ? - Sumeca tableta !

POTKROVLJE
Mama, mama, tata se objesio u podrumu! - (prestravljena) Gdje? Gdje? - He, jesam te zeznuo, u potkrovlju je.

PROLJECE
Utrči mali sin u kuhinju i počne se derati: - Stiglo je proljeće! Stiglo je proljeće! - Kako znas? - Visi-baba u kupaoni.

FICO
Koliko Zidova stane u Fiću? 100. 2 naprijed, 2 otraga i 96 u pepeljaru.

PARCELA 375
Dolazi baba na groblje i priupita grobara: - Reci mi sinko, gdje je parcela 375? - Ma lezi babo gdje hoćes.

ZIDOVI
Znate kako Zidov ulazi u kuću? Kroz vrata. A znate kako izlazi? Kroz dimnjak.

MENSTRUACIJA
Dode vampir u pekaru i trazi 100 kg kruha. Pita njega pekar sta će mu 100 kg kruha. Kaze njemu vampir, cura mi ima menstruaciju, a mi umačemo.

MOJ TATA
Igrale se dvije djevojcice u pijesku. Jedna od njih nadje poduzi stap i kaze drugoj: "Vidi, moj tata ima ovoliki kurac!". Druga ce na to: "Moj nema toliki, ali svejedno boli!".

MOZAK
Odlucio covjek koji vec godinama zeli postati zenom otici na operaciju... Nakon operacije dolazi mu u posjet prijatelj i pita ga kako je bilo, je li jako boljelo...

Veli ovaj: "Ma, znas, nije me uopce boljelo kad su mi odrezali moje genitalije, cak nije ni bilo tako strasno kad su mi busili rupu... ali ono kad su mi izvadili 3/4 mozga... uh, to je bilo stvarno grozno...

SIN
Dobio mesar sina i pita ga prijatelj:
- Koliko je mali tezak?
- Tri kile s kostima!

DJED
- Mama, mama, necu se vise igrati s djedom.
- Dobro sine, onda vrati kosti u ormar.

BAKA
Mama, mama, mogu li se igrati sa bakom?
- Ma sine, vec si je tri puta iskopao danas.

ETIJOPLJAN
Kako prepoznati bogatog Etiopljanina?
Nosi zlatni ROLEX oko struka..

BOLI ME KURAC
Nakon Cernobila mali rus svojoj mami: Mama, mama meni raste treca sisa!
Nato ce mama: Boli me kurac.

VILE
Q: Koja je razlika izmedu kamiona sljunka i kamiona punog mrtve djece?

A: Sljunak ne mozes istovarat vilama









nedjelja, 25.11.2007.

RAKIJA

Jucerasnji izlazak me potakoda danas napisem post o svima nama poznatoj RAKIJI,pa evo da napisem kako se radi i nesto o povijesti rakije.Mozda vam nesto od ovoga jednom i pomogne.


Get your own Poll!




Destilaciju (pečenje) rakije treba obaviti u pravo vrijeme. Prerana destilacija (pečenje) ukomljene šljive ima za posljedicu da se zbog nepotpuno prevrelog šećera plodova dobije manje rakije (šljiva slabo "plaća"). Prekasnom destilacijom komine - uz znatan gubitak alkohola - može se i dogoditi da krovina potone i da znatno kvari cijeli sadržaj, svojim lošim sastojcima (kiselina, plijesan).

Ako se komina ne može pravovremeno peći (najkasnije 2-3 tjedna poslije završnog vrenja) treba je konzervirati, da bi duže vrijeme ostala kvalitetna, pokrivanjem polivinilskom folijom, preko koje se nabaca tanji sloj pijeska.

Komina od šljiva (i svega ostalog voća) peče se u destilacijskim aparatima za dvokratnu destilaciju - narodski rečeno rakijskim kotlovima - zapremine obično 80-250 litara. Destilacija (pečenje) prevrele komine ima svrhu da iz nje odvoji hlapive sastojke prevodeći ih u tekući destilat - rakiju. Hlapivi sastojci komine sastoje se iz mnogobrojnih kemijskih spojeva koji uz najzastupljeniju vodu i alkohol prelaze u destilat. To su aromatične tvari hlapive kiseline, esteri, viši alkoholi itd.

Svi hlapivi sastojci nemaju istu vrijednost za kvalitetu rakije, pa neke pri pečenju treba svakako izbjeći (osobito više alkohole, jer rakiji daju loš ukus patoke). Svrha destilacije nije samo dobivanje neutralnog alkohola, već da osim vode i alkohola u rakiju pređu i sortne aromatične primjese - bez kojih nema kvalitetnog ukusa i miris šljivovice. Pri postizanju tog cilja najveće je umijeće destilacija (pečenje), tako da se na vrijeme odvoje frakcije rakije koje bi joj mogle pokvariti karakterističan skladan okus i miris (bašica i patoka).

Prije punjenja kotla s komine se skine i baci krovina (do zdravog dijela) jer je sasušena, ukiseljena i pljesniva. Kotao se puni kominom do 2/3 zapremine (30 % praznog prostora je potrebno kako kom ne bi iskipio kad zavrije). U početku pečenja vatra pod kotlom mora biti jača, a desetak minuta prije početka vrenja, kad se kapak zagrije tako da se više na njemu ne može držati ruka, vatru treba smanjiti, smiriti. Destilacija se mora odvijati polako (traje obično 2-3 sata), jer samo tako se može dobiti šljivovica intenzivno izražene arome.

Pri hlađenju vodom, hladionik mora biti u gornjoj trećini topao, u sredini mlak, a ti donjem dijelu hladan. Destilacija (pečenje) izvodi se obavezno frakciono - to znači da treba izdvajati tri frakcije: prvenac (bašicu), srednju frakciju (srce) i posljednju frakciju (patoku). Kad iz hladionika poteče tanki mlaz rakije, to je prvenac ili bašica, koja sadrži veliki postotak lako hlapivih spojeva, koji kvare miris rakije i zato se mora odvojiti u količini 0,3-0,6 % od komine u kotlu (3 - 6 dl na 100 l komine). Poslije bašice hvata se najveći dio srednjeg destilata kojim dobivamo meku šljivovicu do jačine koju želimo (28-38 %). Kad jačina destilata na izlazu iz hladionika padne na oko 10- 15 % alkohola; dalje se hvata posljednja frakcija patoka, sve dok u destilatu alkohol ne padne na 2-3 %.

Frakcija bašice (prvenac) i patoke miješaju se i na kraju zajedno ili posebno destiliraju uz ponovo odvajanje prvenca i patoke. Tako dobivena rakija je obično slabije kvalitete. Vrlo je loša praksa ubacivanja patoke i bašice u kominu idućega kotla, jer se tako ozbiljno narušava kvaliteta šljivovice. Nema nikakvog smisla da ono što smo jednom odvojili kao loše još jednom ulijevamo u kotao i opet odvajamo. Dobivanje vrlo kvalitetne rakije jačine od 37-45 % jednokratnom destilacijom (pečenjem) komine vrlo je teško, ako se pravilno odvajaju frakcije (bašica, srednja frakcija i patoka). Neki to doduše čine i peku jednokratno rakiju jačine i 38-42 % (15-17 gradi), no često takve rakije imaju pomalo neugodan, patočan miris (ukoliko šljiva nije bila izuzetne kvalitete, pravilno ukomljena i na vrijeme pečena).

A upravo takve patočne rakije teškog mirisa (koji rakiji daju viši alkoholi) glavni su uzročnik jakog mamurluka, ako se "potegne" malo više. Jake (ljute) šljivovice 45-50 % (18-20 gradi), odlične kvalitete, mogu se dobiti samo prepečenjem mekane rakije na slijedeći način: uređaj za destilaciju (kotao) rastavi se i temeljito opere 5-6 %-tnim, toplim rastvorom sode uz jako ispiranje hladnom vodom. Nakon toga kotao se puni sirovom, mekom rakijom do 70 % svoje zapremine. Svrha druge destilacije, tj. prepeke mekane (slabe) rakije, jest da joj se povisi sadržaj alkohola, ali ujedno i prečisti (rektifikacija) od eventualnih nepoželjnih sastojaka (kiseline, patočnog mirisa, itd.).

Tajna visoke kvalitete naših odličnih starih prepečenica je u tome što se prepečenjem koncentriraju aromatične tvari koje im daju onaj izvanredan miris i okus plodova plave šljive.

Prepicanje rakije obavlja se također frakcionom destilacijom s odvajanjem bašice, srednje frakcije i patoke - kao i kod pečenja mekane rakije. Razlika je u tome što se kod prepicanja odvaja 1-2 litre bašice (to više što je šljivovica slabije kvalitete). Najčešća i najveća je greška kod prepicanja upravo prerano prelaženje s frakcije bašice (prvenca} na hvatanje srednje frakcije. Zbog toga se dobije rakija koja jako pali u grlu i vrlo je oštrog mirisa (alkohol "strši"). Zbog toga je uvijek bolje odvojiti nešto više bašice nego manje. Iskusni "pecmajstori" uz alkoholometar i degustacijom mogu točno odrediti trenutak kad treba preći na hvatanje srednje frakcije.

Destilacija (prepicanje) mekane rakije treba da se odvija polagano (4-5 sati), jer samo tako u destilat (prepečenicu) prelaze sve fine aromatične i hlapive tvari odlučujuće za kvalitetu šljivovice.
I napokon, najvažnije je pravovremeno odvojiti patoku, i to onda kad jačina destilata koji izlazi iz hladionika padne na 20 do 25 %, a jačina srednje frakcije je oko 60-65 posto. Bašica i patoka se miješaju i posebno ponovo prepeku u slabiju, lošiju prepečenicu.

Najčešća pogreška pri prepicanja jest nastojanje da se dobije rakija približne jačine onoj u potrošnji (45-50 posto). Takvim lošim postupkom prepicanja uhvaćen je veći dio patoke, koji dobivenoj prepečenici znatno pokvari ukus i miris. Od 100 l mekane šljivovice (30 %-tne) prepicanjem se dobije: 1-2 litre bašice, 30 litara prepečenice, 20-25 litara patoke, 40-45 litara đibre koja ostaje u kotlu.

Dobivena prepečenica (srednja frakcija) jačine 65 posto, razblažuje se destiliranom vodom da se dobije 45 %-tna rakija (18 gradi) ugodna za piće (30 litara 65 %-tne rakije razblažuje se sa 13,8 litara destilirane vode). I rakije (kao i vina) zahtijevaju stanovito vrijeme starenja (u toku kojeg gube oštrinu i grubi okus), kojim postaju harmoničnog okusa, pitkije, mekše i izraženijeg bukea. Minimalno razdoblje starenja iznosi 8-10 tjedana, i to samo u hrastovim bačvama, koje rakiji uz zlatnožutu boju daju i niz drugih sastojaka važnih za njen odličan okus i miris.

VISE INFORMACIJA SAZNAJTE NA VINOGRADARSTVO.COM
Pisite o svojim iskustvima s RAKIJOM



| komentari (48) | print | # |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.