kijeve moj

ponedjeljak, 01.12.2008.

treći dio o vilniusu ili sudie*

Tijekom 1979. godine (tj. za četiristotu obljetnicu) i kasnije fakultet je obnavljan; u to su vrijeme sve katedre uređene u stilu predmeta koje p(r)oučavaju.

Katedra za klasičnu filologiju ukrašena je mozaicima s muzama,...
Photobucket

...katedra za nacionalnu mitologiju dobila je nove mozaike s motivima starih litavskih vjerovanja (donekle sličnih slavenskima),...
Photobucket

...katedra za litavsku filologiju urešena je freskama s prikazima pučkog života,...
Photobucket

...a svečanoj dvorani na filološkom fakultetu dodani su portreti svih koji su ikada i ikako Litvi iskazali poštovanje, ljubav i pomoć.
Photobucket

U kasnijim obnovama i restauracijama gotovo su sva pročelja zasjala novim sjajem,...
Photobucket

...a početkom ovog stoljeća i sveučilišna je biblioteka dobila nova vrata, vrijedna milijun kuna.
Photobucket

Treba reći da Litavci vole rekonstruirati svoje povijesne spomenike, tako da na brdašcu u središtu grada ponosno stoji potpuno nova stara tvrđava, s koje puca pogled na obje - staru i novu - strane grada.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Trakai je gradić nedaleko od Vilniusa, u čijoj je okolici mnogo (prema nekim izvorima - više od 200!) jezera. Na jednom od poluotoka leži (opet zahvaljujući volji i želji za obnavljanjem i ponovnim građenjem starog i razrušenog) novi stari dvorac, a oko njega se izmjenjuju drvene kuće i mostovi.
Vožnja vlakom od željezničkog kolodvora u Vilniusu do Trakaija traje 40-ak minuta, a karta stoji 10-ak kuna.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Što još reći?
Svakako treba posjetiti neki od restorana i kušati nacionalna jela i pića. Ne preporučujem tzv. cepeline (različite vrste nadjeva u nekakvoj masi koja se zove tijesto od krumpira). Iako se domaće stanovništvo u njima davi i hvali ih punim ustima, nisam mogao pojesti cijelu porciju te ljigave polukuhane mase. U zamjenu predlažem gustu pileću juhu u kruhu, može i palačinke od krumpira (nešto slično onome što Ukrajinci zovu deruny) s različitim dodacima, sve vrste slastica, pivo i nacionalno ljekovito piće "999" sa 27 vrsta trava. Moralo bi biti dovoljno. Barem za početak.

Photobucket

Photobucket

Za oproštaj od divnoga grada - koji će sljedeće godine biti europska prijestolnica kulture - spektakl! Paljenje svjetala na božićnom drvcu pokraj katedrale.
Dugo smo na hladnoći čekali da počne najavljena ceremonija, ali isplatilo se. Devet svirača na zvonima i bubnjevima letjelo je uz pomoć dizalice iznad okupljenog mnoštva i, uz pomoć hladnoće, straha, nestrpljivosti i očaranosti glazbom, uvelo nas u praznično raspoloženje nekoliko tjedana ranije.



Photobucket

* sudie = zbogom
- 21:12 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

0