KERATOKONUS - Degenerativno oboljenje rožnice

27.09.2012., četvrtak

Keratokonus

Keratokonus je degenerativna bolest rožnice gdje dolazi do ispupčenja rožnice u obliku konusa zbog slabljenja bio mehaničkih svojstava rožnice. Osim ispupčenja rožnica se stanjuje. Pacijent sa keratokonusom gubi vidnu oštrinu a zbog nepravilnog astigmatizma korekcija vida nije moguća naočalama.

Oznake: keratokonus


- 10:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Prognoza keratokonusa

Prognoza keratokonusa ovisi najviše o životnoj dobi kada se keretokonus počeo manifestirati. Kod pojave keratokonusa kod adolescenata može se očekivati razvoj visokog stupnja bolesti a kod odraslih razvoj konusa je bitno sporiji i ne očekuje se razvitak najviših stupnjeva bolesti. Danas se na keratokonusnu rožnicu prilagođavaju visoko sofisticirane kontaktne leće pa je kvaliteta života keratokonusnog pacijenta očuvana do mjere da mogu obavljati najzahtjevnije poslove. Kada se konus ipak razvije do najvišeg stupnja tada je rožnica toliko istanjena i uništene strukture da se zamuti i time vid više nije moguće postići kontaktnim lećama, primjenjuje se keratoplastika (transplantacija rožnice) nakon čega se ponovo postiže dobar vid. Dakle, uz pravilnu skrb i uz nošenje prilagođenih kontaktnih leća, nitko ne bi trebao oslijepiti od keratokonusa što je u prošlosti bila sudbina svakog pacijenta sa keratokonusom.

- 10:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.09.2012., petak

Korekcija keratokonusa

Korekcija keratokonusa moguća je isključivo sa kontaktnim lećama godina pojavilo nekoliko tipova mekih kontaktnih leća za keratokonus jedina pouzdana korekcija radi se sa tvrdim plinopropusnim lećama. U Optici Vitrum se za za korekciju keratokonusa koriste specijalne leće za keratokonus. Za početne stadije keratokonusa koriste se tvrde plinopropusne leće a Rose K (www.roseklens.com) te za komplicirane visoke stadije keratokonusa koriste se njemačke KA4 i kvadrantno specifične tvrde plinopropusne leće firme HECHT

Oznake: keratokonus, korekcija keratokonusa


- 16:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.09.2012., petak

Dijagnoza keratokonusa

Prije bilo kakvog pregleda pacijenta instrumentima, dijagnoza keratokonusa počinje sa procjenom oftalmologa ili optometričara baziranoj na medicinskoj povijesti, glavnim tegobama i vizualnim smetnjama koje navodi pacijent, obiteljskom hereditetu, te postojanju podataka o ranijoj povredi ili oboljenju oka.

U dijagnostici se koriste Snellenove tablice za ispitivanje vidne oštrine. Dalje se ispituje zakrivljenost rožnice pomoću manualnog keratometra, a ukoliko se otkrije astigmatizam prilikom pregleda, trebalo bi posumnjati na prisustvo keratokonusa. Ozbiljniji slučajevi mogu nadmašiti mjerne mogućnosti aparata. Za daljnje procjene dijagnoze keratokonusa se koristi retinoskopija, kod koje se svjetlosni snop fokusira na retinu, a refleks svjetlosti se posmatra dok osoba koja vrši ispitivanje naginje izvor svjetlosti naprijed-nazad. Keratokonus je jedno od oftalmoloških stanja kod kojeg se prikazuje refleks škara i to tako da se vide dvije trake koje se pomiču jedna k drugoj i jedna od druge kao oštrice škara.

Ukoliko se sumnja na keratokonus liječnik će u daljnoj dijagnostici pregledati rožnicu koristeći slit lampu. Uznapredovali stadij se jasno može vidjeti i pomaže da se keratokonus nedvosmisleno dijagnosticira bez dodatnih testova. Preciznijim pregledom u epitelu oko same baze konusa zauzimajući polovicu keratokoničnog oka, vidljiv je žutosmeđi do zelenkast prsten, poznat kao Fleischerov prsten. On je proizvod nakupljanja oksida željeza hemosiderina unutar epitela rožnice i najbolje se vidi s kobaltnoplavim filterom. Slično se kod 50% pacijenata mogu vidjeti fine paralelne linije koje se nazivaju Vogtove strije. Ove strije mogu privremeno nestanti kada se pritisne očna jabučica. Jako izražen konus može dovesti do uvlačenja donjeg očnog kapka u obliku slova V dok pacijent gleda prema dolje. Ovaj fenomen je poznat kao Munsonov znak. Drugi klinički znakovi se pokazuju mnogo prije Munsonovog znaka, tako da se dokazivanje Munsonovog znaka ne treba smatrati primarnim dijagnostičkim parametrom. Ručni keratoskop (Placidov disk) omogućava neinvazivnu metodu vizualizacije površine rožnice, projicirajući seriju koncentričnih krugova na rožnicu. Definitivna dijagnoza se postiže kornealnom topografijom kod koje kompjuterizirani uređaj projicira grafički uzorak na rožnicu, te analizom digitalne slike "kartografira" površinu rožnice. Topografska mapa prikazuje bilo kakvo izobličenje oblika rožnice, a posebno keratokonično povećanje stupnja zakrivljenosti. Snima se stupanj i veličina deformacije što nam služi kao referentna točka za ocjenu progresije bolesti. Ovo je od velike važnosti za otkrivanje bolesti u ranim fazama kada se drugi simptomi još nisu pojavili.

Kada se dokaže prisustvo keratokonusa, stupanj zakrivljenosti može se razvrstati prema nekoliko standarda mjerenja:

prema zakrivljenosti najvećeg nagiba rožnice od blagog (< 45 D), srednjeg (do 52 D) ili teškog oblika (> 52 D)
prema izgledu konusa: bradavičasti (mali: 5 mm i bliže središtu), ovalan (veći, ispod središta) ili globusni (više od 75% rožnice zahvaćeno)
prema debljini rožnice: od blago zadebljane (>506 µm) do izrazito zadebljane (<446 µm)

Povećanje korištenja kornealne topografije dovelo je do smanjenja korištenja ovih mjernih oznaka. (izvor wikipedia)

- 13:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Listopad 2012 (1)
Rujan 2012 (4)
Kolovoz 2012 (3)
Blog o keratokonusu
Čitajte blog o keratokonusu i svim njegovim uzrocima, posljedicama. Saznajte sve korisne savjete o toj degenerativnoj bolesti oka na specijaliziranom blogu za keratokonus.

Loading