K E M I J A - Gimnazija Karlovac

četvrtak, 16.07.2009.

KEMIJSKA KINETIKA


KAKO DOLAZI DO KEMIJSKE REAKCIJE

Brzina kemijske reakcije ne ovisi samo o broju sudara reagirajućih čestica
nego i o uspješnosti sudara čestica.
Reagirat će čestice koje imaju energiju jednaku ili veću od energije aktiviranja.

E reakt. E a

Kod kompliciranije građenih molekula i iona na uspješnost sudara utječe i
njihova građa.Sudar je uspješan ako se molekule sudare svojim reaktivnim dijelom.
Utjecaj prostorne građe molekula na uspješnost sudara i na brzinu kemijske reakcije zove se PROSTORNI ili STERIČNI FAKTOR.

Prije sudara molekule A2 I B2 potencijalna energija sustava jednaka je zbroju potencijalnih energija molekula A2 i B2.
Nakon sudara porastu odbojne sile između elektronskih oblaka , potrebno ih je nadvladati, poraste potencijalna energija sistema , postiže svoju maksimalnu vrijednost i nastaje aktivirani kompleks A2B2 koji se raspadne na dvije molekule 2AB - produkt reakcije.
Razlika u potencijalnoj energiji između početnog stanja (A2 + B2) i aktiviranog kompleksa je energija aktivacije.
Energiju aktivacije molekule prikupe pretvorbom kinetičke energije u potencijalnu energiju.
Ako kinetička energija nije dovoljna, ona će se pretvoriti u potencijalnu ali će se molekule razići - neće doći do reakcije.
Ako je kinetička energija molekula dovoljna, i od nje nastane dovoljno potencijalne energije da nastane aktivacijski kompleks, prijeći će se energetska barijera i nastaju molekule AB.

Što je veća energija aktiviranja reakcije manji broj reaktanata može prijeći u sekundi vrh energijske barijere i reakcija je sporija


Ako je potencijalna energija početnog stanja veća od potencijalne energije konačnog stanja – molekule AB dolazi do ukupnog pada potencijalne energije sustava .
Energija koja je jednaka razlici potencijalnih energija početnog i konačnog stanja oslobađa se iz sustava u obliku topline.

Ukupna energija sustava se smanjuje, rH je negativno i reakcija je EGZOTERMNA.

Uobrnutom slučaju entalpija sistema se povećava rH je pozitivna i reakcija je ENDOTERMNA.

Povećanjem temperature, povećava se kinetička energija čestica pa će se povećati broj sudara i vjerojatnost da će čestice imati pri sudaru imati dovoljnu kinetičku energiju za nastajanje aktivacijskog kompleksa. Aktivacijski kompleks je nestabilan i brzinu reakcije određuje brzina raspada aktiviranog kompleksa.
Porastom temperature površina ispod krivulje ( označava raspodjelu čestica pri višoj temperaturi) veća pa je ukupan broj čestica koje imaju potrebnu energiju aktivacije veći.

FAZA- homogeni dio nekog sistema koji je odijeljen od ostalih sistema fizičkom granicom.

Disperzni sustav – jedna ili više faza fino razdijeljena u drugoj fazi.

DISPERNA FAZA – ona faza koja je dispergirana

DISPERZNO SREDSTVO - ona faza u kojoj je dispergirana disperzna faza

Stupnjevi disperzije :

- grubo – disperzni sustav
- koloidno – disperzni sustav
- molekulsko - disperzni sustav

Razlika između njih je u stupnju disperzije tako da je među njima kontinuirani prijelaz.

Razlika između njih je u svojstvima.

Najčešći koloidni sustav je onaj kod kojeg je voda disperzno sredstvo i zove se KOLOIDNA OTOPINA ILI SOL.
Čestice u koloidnoj otopini su koloidne čestice.

Engleski znanstvenik GRAHAM je opazio da neke tvari želatina, bjelanjak, škrob , silikatna kiselina polaganije difundiraju u otopini od šećera, kiselina, baza.
Otkrio je da ne prolaze kroz fine pore.
Odvajanje čestica preko opne finih pora nazvao je dijalizom.

Tvari koje polako difundiraju, ne dijaliziraju i ne kristaliziraju zovu KOLOIDI.

Pokazuju Tyndalov efekt.

Stabilne su i koagulaciju sprječavaju protusile - električni naboj i ovoj molekula.

Pripremila i objavila:
Anita Grabovac

16.07.2009. u 15:14 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.



  srpanj, 2009 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Kolovoz 2009 (6)
Srpanj 2009 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Novosti iz kemije, radni listići, testovi, prezentacije, predavanja, seminari i dr. zanimljivosti vezane uz kemiju i njeno istrazivanje

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis
drugiE.hr
2.E Gimnazija Klc

Forum.hr
Monitor.hr

Zanimljivosti

thumbupSmjese tvari u kojima su čestice jedne tvari dispergirane (raspršene, raspodijeljene) u drugoj tvari zovemo disperzni sustavi. Disperzni sustavi mogu biti u bilo kojem agregatnom stanju. Na temelju veličine čestica dispergirane tvari, disperzne sustave dijelimo na suspenzije, koloidne sustave ili koloide i prave otopine. Nastavnici u školama vole inzistirati na definicijama tipa 'Koloidni sustavi su disperzni sustavi s veličinama čestica od ... do ...', no ja mislim da to nije bit stvari. Bitno je znati ovo: Suspenzije su disperzni sustavi s najgrubljim (najvećim) česticama. Te čestice predstavljaju zasebnu fazu. Čvrstu tvar iz tekućih suspenzija možemo odijeliti filtracijom ili taloženjem. Primjer suspenzije je suspenzija kakaa ili smrvljene krede u vodi. Koloidni sustavi su disperzni sustavi s nešto manjim česticama. Čvrstu tvar iz tekuće koloidne otopine ne možemo odijeliti filtracijom. U koloidnim sustavima čestice su još uvijek dovoljno velike da se mogu smatrati zasebnom fazom, ali se kinetički ponašaju kao molekule. Koloidne sustave možemo podijeliti prema agregatnom stanju dispergirane tvari i disperznog sredstva. U koloidne sustave spadaju pjena (plinovito u tekućem, npr. pjena za brijanje), čvrsta pjena (plinovito u čvrstom, npr. plovućac, stvrdnuta pur-pjena, stiropor), aerosol (tekuće u plinovitom, npr. sprej, magla, ili čvrsto u plinovitom, npr. dim), emulzija (tekuće u tekućem, npr. majoneza), gel (tekuće u čvrstom, npr. puding, gel za kosu), sol (čvrsto u tekućem, npr. tempera, korekturni lak), i čvrsti sol (čvrsto u čvrstom, npr. rubin, opal). Postoje i drugačije podjele, pa tako neki aerosole dijele na čvrste i tekuće aerosole, što je po mom mišljenju pogrešno jer je aerosol u svakom slučaju plinovit. Koloidni sustavi pokazuju Tyndallov učinak, Brownovo gibanje, adsorpciju, neke zanimljive elektrokemijske pojave i mnoga druga svojstva o kojima bi se moglo još puno napisati. Detalji se mogu naći npr. u Tehničkoj enciklopediji ili na internetu pod ključnim riječima dispersing, dispersed, colloid, foam, gel, sol, aerosol, emulsion, Tyndall effect, Brownian motion, colloid chemistry itd.

Obavijesti

P.S.
- Ako ne možete odgonetnuti ovdje se radi o simbolu 'korijena'
A) plošno centrirana kocka d = a√3/2
B) volumno centrirana kocka d = a√2/2


Udžbenici i zbirke
Nadam se kako ste mogli pronaći udžbenike kod starijih kolega,
a s kupovinom zbirki ne morate žuriti, možda pronađemo i neko drugo rješenje. zujorolleyes

Tehničke neispravnosti:

U kemijskim jednadžbama oznake zareza trebale bi biti strelice. Kod brojčanih vrijednosti potencije nisu dobro istaknute kao ni brojevi atoma unutar molekula ili formulskih jedinki.

cry

KONZULTACIJE ZA UČENIKE - SVAKE SRIJEDE U 14 h. VRIJEME INFORMACIJA ZA RODITELJE - SRIJEDA, PETI SAT I SVAKI PETAK U 18h. DODATNA NASTAVA IZ KEMIJE SVAKI PETAK U 16 sati (JEDAN TJEDAN MATURANTI, 1. i 2. RAZREDI DRUGI TJEDAN). UČENJE PO PREDMETIMA I DRUŽENJE ZA UČENIKE 2.E RAZREDA - SVAKE SUBOTE U 8 i 30 mahmahmah