Nepoznato o poznatome

nedjelja, 27.07.2014.

A Nobelova nagrada?

Danas sam razmišljao o onim dokumentima koji su mi ostavljeni na čuvanje, naravno uz uvjet da ih nikada nigdje ne objelodanim (zapravo, razmišljam o tome da ih usprkos svemu uništim - što je sigurno, sigurno je, a čujem od starih prijatelja i da se neke čudne stvari zbivaju tamo odakle sam otišao - informacije cure hoćeš-nećeš a to može imati gadne posljedice). Vidite po naslovu, radi se o Nobelovoj nagradi. Sve znamo - dodjeljuje se iznimne uspjehe ili otkrića u području ekonomije, fizike, fiziologije/medicine, kemije, književnosti, i naravno, za mir. Osim međunarodnog priznanja, nosi i financijsku dobit - račun deblji za milijun eura.

Dalo bi se razgovarati o mnogim kontroverzama vezanim uz Nobelovu nagradu, ali kako opet ne mogu u detalje, bolje da se zadržimo na naglašavanju onih par bitnih stvari koje su dostupne svakome tko zna i želi tražiti. A najviše je kontroverzi vezanih uz nagradu za književnost (naravno). Recimo, Pasternak ju je dobio 1958. i napisao dirljivo pismo zahvale, da bi je se odrekao par dana kasnije jer se bojao da će izgubiti sovjetsko državljanstvo ako otputuje u Švedsku na dodjelu (i s razlogom, bome, jer je 16 godina kasnije Nobela dobio Solženjicin koji ju je prihvatio i potom bio deportiran iz Rusije). Ivo Andrić nije radio probleme kad ga je dobio, ali je nastala velika kontroverza oko Tolkiena jer je žiri njegovo pisanje ocijenio nedovoljno kvalitetnim (a svi znamo što je Tolkien i kakvo je njegovo djelo i kakvo je nasljeđe ostavio u cjelokupnoj kulturi).

O prepucavanjima vezanim za omjer dobitnika i dobitnica Nobela moglo bi se napisati jako puno teksta (iako je to tako ne samo za tu, već i za mnoge druge književne nagrade - mislim da nagrada za znanstvenu fantastiku, SFERA, u tome možda i najbolje stoji od domaćih). Ako ih želite doznati više, bacite oko na web Bookse, ima krasan tekst

A ja ću reći još samo nešto o tzv. "hrvatskom Tolkienu" (ili "hrvatskom Andersenu", kako vam draže), odnosno Ivani Brlić Mažuranićtema su ne samo za jedan post, već za cijelu knjigu (što je, uostalom, i napravila Sanja Lovrenčić u knjizi "U potrazi za Ivanom" - toplo preporučam pročitati), pa ću ovdje spomenuti samo da ju je Akademija dvaput nominirala 1931. i 1938.g. (1937. je bila prva žena koju su primili u članstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.) Nakratko su se pojavile kontradiktorne informacije o tome da je nominirana za Nobela još i 1937. i 1935., ali s obzirom da je portal koji je naglasnije širio tu informaciju bio u najmanju ruku niskog kredibiliteta, iskreno sumnjam da je to istina - a i moji spisi to nigdje ne spominju. Kontroverzno je već to da Brlić Mažuranić nije nikad dobila Nobela, ali to je opet nešto gdje sam u napasti da kažem previše.

27.07.2014. u 18:04 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 14.07.2014.

Par napomena o mesmerizmu

Da ne idem u mnogo detalja (a i ne bih smio, valja paziti na svaku riječ, ugovor o tajnosti ipak vrijedi zauvijek...) - ali o mesmerizmu uvijek koristi reći ponešto, možda se nekome pokaže korisnim, posebno ako se susretne s nekime tko zna štogod o ovome...

Mesmerizam, preteča hipnoze, ime je dobio po Mesmer Franzu, liječniku iz Austrije iz 18. stoljeća. Mesmer je krenuo od postavke da sva organska i anorganska tijela utječu jedna na druge kroz takozvani fluidum koji se nalazi u svemu i funkcionira po principu sličnom magnetu, pa je tako svoju teoriju nazvao animalni magnetizam (danas bi tim imenom ljudi nazvali nešto drugo, ali tko sam ja da se miješam u stoljećima stare stvari?). U liječenju neuroza (naravno, što bi drugo liječio u to doba, svi su bili neurotični i histerični, takve su se dijagnoze dijelile još češće nego danas...) koristio je magnete, ali bi prvo doveo pacijente u svojevrsno promijenjeno stanje svijesti metodama od kojih su samo neke ostale zabilježene. Među ostalim, Mesmer je fluidumom nastojao upravljati putem dodira (sličnost s alternativnim metodama liječenja i orijentalnom bioenergetskom medicinom je neporeciva), te je zabilježeno da je mnoge uspješno doveo u stanje transa (praćeno često drhtavicom ili nečime što bi se moglo objasniti kao neurološki ispadi). Fascinantno, bio je vrlo uspješan i zabilježio mnogo slučajeva izlječenja, a poprilično se i obogatio (naravno da su si u 18. stoljeću dijagnozu neuroze/histerije i izlječenja od toga mogli priuštiti samo bogati). Možda je i to jedan od razloga (možda i glavni) što je tadašnja akademska i liječnička elita odbijala priznati njegove metode (oni su, ipak, liječili kojekakvim pripravcima i puštanjem krvi...) pa su ga proglasli šarlatanom na osnovi da je za "izlječenje" uvijek bilo potrebno pasti u trans. Pripisivali su, znači, sve uspješne učinke mesmerizma imaginaciji i (auto)sugestiji.

Kako su izgledali tretmani?

With individuals he would sit in front of his patient with his knees touching the patient's knees, pressing the patient's thumbs in his hands, looking fixedly into the patient's eyes. Mesmer made "passes", moving his hands from patients' shoulders down along their arms. He then pressed his fingers on the patient's hypochondrium region (the area below the diaphragm), sometimes holding his hands there for hours. Many patients felt peculiar sensations or had convulsions that were regarded as crises and supposed to bring about the cure. Mesmer would often conclude his treatments by playing some music


Kako navodi jedan engleski kroničar u opisu grupnog tretmana:

In the middle of the room is placed a vessel of about a foot and a half high which is called here a "baquet". It is so large that twenty people can easily sit round it; near the edge of the lid which covers it, there are holes pierced corresponding to the number of persons who are to surround it; into these holes are introduced iron rods, bent at right angles outwards, and of different heights, so as to answer to the part of the body to which they are to be applied. Besides these rods, there is a rope which communicates between the baquet and one of the patients, and from him is carried to another, and so on the whole round. The most sensible effects are produced on the approach of Mesmer, who is said to convey the fluid by certain motions of his hands or eyes, without touching the person. I have talked with several who have witnessed these effects, who have convulsions occasioned and removed by a movement of the hand...


Ali njegov je rad ipak zaživio dalje. James Braid je na temeljima mesmerizma izgradio hipnozu, kakvu je dalje preuzeo Freud, pa psihoterapeuti smjera kibernetike, itd. (hipnoza je, naravno, bila poznata i u orijentalnim zemljama, otkuda ju je u Europu doveo Mesmerov učenik Abbe Faria). Hipnozu u iole modernom obliku, dakle, ne bismo imali da nije bilo Mesmera.

A validacija? Biomagnetizam je poznata i dokazana grana znanosti (Mesmer nije polazio od ničega, vodio se i Newtonovom teorijom o utjecaju astronomskih tijela na plimu i oseku, dakle i na ljudsko tijelo koje je u najvećem svom postotku sastavljeno od vode). I tijekom dvadesetog stoljeća rađena su istraživanja i objavljivani radovi o postavkama mesmerizma. Naravno, moderna medicina ne priznaje mesmerizam kao niti druge alternativne metode (uz iznimku, ajde, refleksologije i akupunkture, ponegdje, u tretmanu boli), pa ne čudi da o tome ne možemo puno čuti ni čitati. No, na stranu medicina (u kojoj su Mesmerove teorije i prakse ionako neprivaćene), najveći je Mesmerov doprinos bio postavljanje temelja za hipnozu koja je koristi u nekoliko psihoterapijskih pravaca.

Kako bilo, ako naletite na vrsnog mesmerista, teško da ćete se moći oduprijeti njegovom utjecaju. Sad već plešem tankom granicom između onoga što smijem reći a što ne, ali vjerujte mi, ima ih. Koriste naprednije metode i ne treba im cijeli setup opisan u gorenavedenom citatu, ali... tu su.

14.07.2014. u 18:11 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2014 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Listopad 2014 (2)
Rujan 2014 (1)
Kolovoz 2014 (2)
Srpanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (1)

Opis bloga

Ponešto zanimljivosti koje sam prikupio tijekom godina.

DISCLAIMER: Ovaj je blog napravljen u svrhe pervazivnog larpa "Astra" i pripada jednom od fiktivnih likova iz larpa. Informacije iznesene na blogu sastavljene su isključivo u svrhe igranja "Astre" te su sastavljene od nešto stvarnih informacija i podosta fiktivnih :)

Linkovi

Booksa