Angelusove propovijedi

subota, 08.09.2012.

ROĐENJE BLAŽENE DJEVICE MARIJE – MALA GOSPA''Radosno svetkujemo rođenje Blažene Marije Djevice: iz nje se rodilo Sunce pravde, Krist Bog naš!''
Tim zanosnim riječima započinje današnje bogoslužje u čast B D Marije. Ona je Bogorodica jer je rodila Sina Božjega. Ona je hram Duha Svetoga. Time je postala pralik i Majka Crkve. Ona je rodila Sunce pravde i time postala Zora čovječanstva. Stoga sveti pisci, napose sveti oci u Mariji vide pralikove Starog Zavjeta kojih je ona ispunjenje.
Već na samom početku sv. Pisma u zori čovječanstva Bog govori zmiji zavodnici: ''Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojega i roda njezina: on će ti glavu satrti, a ti ćeš mu vrebati petu'' (Post. 3, 15). Vatikanski sabor izričito navodi taj tekst ukazujući da se on odnosi na Mariju i njezino poslanje. (Usp. ''Lumen gentium'' 55).
Mariju naviješta prorok Izaija kad govori: ''Evo, Djevica će začeti i roditi sina i nadjenut će mu ime Emanuel!'' (Iz. 7, 14.).
U predivnim tekstovima iz mudrosne književnosti u Bibliji Crkva prepoznaje Mariju.
''Miris je haljina tvojih kao miris libanonski.
Ti si vrt zatvoren,
sestro moja, nevjesto,
vrt zatvoren i zdenac zapečaćen.
Mladice su tvoje vrt mogranja
Pun biranih plodova:
Nard i šafran,
mirisna trska i cimet,
sa svim stabljikama tamjanovim,
smirna i aloj s najboljim mirisima.''
(Pjesma nad pjesmama, 4, 10 – 14)
Crkva na Mariju prenosi i ove Sirahove slike:
''Uzrastoh kao cedar na Libanonu
i kao čempres na gori Hermonu.
Uzrastoh kao palma u Engadu
i kao ružičnjaci u Jerihonu.
Kao divna maslina u dolini,
uzrastoh kao makljen
nad vodama.
Rasuh miomiris svoj kao cimet
i drvo bagremovo,
i zamirisah mirisom kao smirna
izabrana,
kao galban, oniks i stakte,
i kao vonj tamjanov u šatoru.
Raširih grane svoje kao terebinta,
i grane su moje divne i ljupke.
Propupah kao trs mladicama ljupkim,
I cvjetovi su moji porad slave i bogatstva.''
(Sir.24, 13 – 17)

Jednako tako velike žene Starog Zavjeta : Debora, Judita, Estera…praslike su Marijine jer poput tih hrabrih žena koje su pomogle pri oslobađanju Božjeg naroda, tako je i Marija rodila onoga koji će nas osloboditi od Zloga.
Današnja liturgija svećano završava popričesnom molitvom: ''Klicala, Gospodine, tvoja Crkva, okrijepljena svetim otajstvima i obradovana Rođenjem blažene Djevice Marije, koja svemu svijetu bijaše nada i zora spasenja!'' Amen.

Molitva vjernika

Povodom rođenja blažene Djevice Marije uputimo Ocu nebeskom svoje molitve.

1. Gospodine ti si Mariju izabrao da bude roditeljica Sina tvoga Isusa Krista daj da naša Crkva bude, poput Marije, uzvišeni hram Duha Svetoga, urešen krepostima njenih sinova i kćeri, - Molimo te.
2. Marija je nauzvišenje stvorenje, veča od anđela i svetih, učini da ju cijela Crkva nasljeduje u njezinim krepostima, - Molimo te.
3. Veličina Marijina bila je u njezinoj poniznosti i poslušnosti, dvjema krepostima koje ovaj svijet ne poznaje. Daj da se ne stidimo biti ponizni i poslušni tebi Ocu nebeskome i tvojoj svetoj Crkvi, - Molimo te.
4. Slaveći Mariju častimo sve najuzvišenije to si Bože stvorio, daj da te s njome slavimo bez prestanka, - Molimo te.
5. Marija je imala uvijek milosrdno srce za druge, daj da ju nasljedujemo u kreposti milosrđa i dobrote, - Molimo te.
6. Marija se i danas zauzima za one koji joj se utječu. Učini da Marijini štovatelji zadobiju ono što mole, - Molimo te.
7. Pridruži Gospodine Marijine štovatelje, koji su preminuli, diki nebeskoj gdije će častiti svoju nebesku zaštitnicu zajedno s četama anđela, - Molimo te.

Primi Gospodine ove naše molitve koje ti prinosimo na blagdan rođenja Marijina i daj da te bez prestanka slavimo i častimo u zajedništvo s našom nebeskom Majkom. To molimo po Kristu Gospodinu našemu. Amen.- 07:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>