Angelusove propovijedi

petak, 20.07.2012.

BLAGDAN SV. MARIJE MAGDALENE

 


Tri se Marije spominju u Evanđelju  koje su išle za Isusom. Prema nekim tumačenjima to bi bila ipak samo jedna osoba, današnja svetica sv. Marija Magdalena. To je ona iz koje je Isus istjerao sedam zloduha. Ona koja je stajala s Isusovom majkom Marijom pod križem i kojoj se prvoj Isus ukazao kraj groba.


Pučka pobožnost sve tamo od srednjeg vijeka spominje tri Marije. Tako se u jednoj narodnoj uskrsnoj pjesmi pjeva:


''Tri Marije idu,


Isusa da vide:


Anđeo im kaže


Nema kog' da traže.


Aleluja.''


Marija iz Magdale iz koje je Isus istjerao sedam zloduha i koja je prije toga bila bludnica, svakako je više nego zanimljiva osoba za one koji žele potpuno biti Božji.


Dok se naša površna razmatranja uglavnom bave njezinim obraćenjem; koja ističu njezino pokajanje, zatim ''odriješenje'' koje joj je dao Isus, da bi onda uslijedilo cjeloživotno kajanje za počinjene grijeha.  Tipična je shema kako mnogi shvaćaju sakrament ispovijedi. Tako bi prema nekim legendama ona otišla u pustinjake i tu u pećini činila pokoru.


Postavlja se ozbiljno pitanje: Dali je nakon iskrenog pokajanja i oprosta grijeha uopće potrebna doživotna pokora ili bi trebala uslijediti radost zbog kvalitativno novog stanja u kojemu se obraćeno dijete Božje sada nalazi? Kako je to s njezinim pustinjaštvom ipak samo neprovjerena legenda, trebali bi se prikloniti ovom drugom tumačenju.


Isus joj oprašta. Snagom njegovog autoriteta među narodom njoj je ponovno vraćeno dostojanstvo koje je prema Starom zakonu bilo zauvijek izgubljeno; kako na društvenom, tako i na duhovnom planu.


Bilo je u povijesti svetaca i svetica koji su bili veliki grešnici pa su se obratili i svojim životom zaslužili da ih se proglasi svetima, ali nitko nije postigao toliko uzdignuće i neki tipološki značaj na relaciji grješan – svet kao što je to slučaj kod Marije Magdalene. Nju se časti imenom ''ravnoapostolskom'', naslov koji se rijetko kojem svecu dodjeljuje. Svakako da je u pozadini svega Isusov autoritet. Ona je osoba iz evanđelja.


No, postoji još nešto u njezinom životu što ne bi smjeli smetnuti s uma, a to su naglašene mistične crte njezina karaktera. Ako odbacimo iskrivljenu sliku o misticima kao nekim čudacima, obavijenim famom viđenja i čudesa, a prihvatimo istinu da su to osobe koje tragaju za bezuslovnom ljubavlju i utapanjem s voljenom osobom, onda već imamo jasnije obrise u cjelokupnom životu Marije Magdalene.


Nakon lutanja i razočaranja ona konačno nalazi Izvor žive vode. Onoga koji je Život vječni,  bezgranična ljubav i milosrđe. To je čeznuće i cilj svakog pravog mistika.


Zanimljivo  da svijet mistike nema neki svoj osebujni način izražavanja takve ljubavi, nego se služi emotivno nabijenim svjetovnim ljubavnim pjesništvom. Stoga sve pohvale sastavljivačima Liturgijskih svetačkih čitanja za blagdan svete Marije Magdalene, jer nema prikladnijeg teksta nego što je fragment iz ''Knjige Pjesme nad pjesmama'', koji smo čuli u prvom čitanju, da bi potom uslijedilo Pavlovo svjedočenje kako 'odsada više ne poznajemo Krista po tijelu...'


Antifona predevanđeoska sažima najveću radost današnje svetice i konačno kulminaciju njezine proslave:


Marijo, o reci što je?


Što ti oko vidjelo je?


''Grob ja vidjeh Krista Boga,


Svijetlu slavu uskrsloga!''


I za kraj nešto iz naše prizemne svakidašnjice.


''Gledaj ju kakva svetica, a znamo kakva je u mladosti bila!''


Tako razmišljamo mi ljudi. Samo Bog poznaje svoje zaljubljenike i privija ih k sebi. Amen.


 


Molitva vjernika:


 


Bogu Ocu ljubavi i svakog milosrđa prema nama grješnicima, uputimo svoje molitve:


 


1.     Gospodine, ti nas poznaješ, ti znaš kakvi smo, grješni i slabi; izliječi naše slabosti, zaliječi rane, što nam ih grijeh učini. –Molimo te.


2.     Oče naš nebeski, ti dobro poznaješ sva naša lutanja i traženja sreće; pomozi nam da  iskusimo Tvoju beskrajnu ljubav i da ti jednom iskreno iz dna duše, uzmognemo reči: Gospodine, srećo moja jedina. – Molimo te.


3.     Gospodine, živimo u svijetu koji Te ne poznaje. Živimo u svijetu koji plaća danak vlastitog zastranjenja i ludosti. Pošalji dašak blagoslova na ovaj svijet. Zalij ga svojom ljubavlju, premda to i nismo zaslužili. – Molimo te.


4.     Mladost našu sačuvaj u vjeri i plemenitosti. – Molimo te.


5.     Po zagovoru današnje svetice sv. Marije Magdalene, daj našim pokojnima da se duše njihove uzraduju Tvome licu, kao što se i ona uzradovala na prvo Uskrsno jutro. – Molimo te.


 


Primi, Gospodine, molitve naše i daj nam i ono  što sami neznamo izmoliti. To molimo po Kristu Gospodinu našemu.


 

- 18:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>