Muzej prekinutih veza

Nakon izložbe u Americi, Europi i Africi, u Ćirilometodskoj ulici na Gornjem gradu Muzej prekinutih veza otvorio je 5 . listopada svoja vrata i Zagrepčanima.

Riječ je o putujućem umjetničkom projektu koji su pokrenuli Olinka Vištica i Dražen Grubišić 2006. godine. Ova neobična ideja rodila se kada su prekinuli vezu i trebali podijeliti zajedničke stvari. Shvativši da će to biti problem, palo im je na pamet osnovati mjesto u kojem će razočarani partneri ostaviti uspomene na propale veze.



Zamisao o samom projektu polazi od pretpostavke da svaki predmet u sebi sadrži nekakvu materiju koja čuva uspomenu na vezu i ljubav koja je nekad davno postajala. Na taj način Muzej nudi mogućnost da prebrodimo svoj gubitak, pomirimo se s prošlosti i krenemo dalje. Zanimljivo je da je prvi izložak bio doniran upravo od strane njegovih osnivača. Bio je to mali plišani zec kojeg je jedan od njih nosio kada bi išao na daleka putovanja. Danas zbirka broji više od 600 primjeraka, a na 300- tinjak kvadrata u srcu Zagreba izloženo je oko stotinu predmeta anonimnih donatora iz cijeloga svijeta. Uz izložbeni prostor, također je prisutan mali kafić te dućan s proizvodima kao što su razne majice ili olovka koja je namijenjena da ju se slomi u napadu bijesa.


"Zeko je trebao proputovati svijet, ali nikad nije stigao dalje od Irana.
Ovo nije fotomontaža, već pravi zeko u pustinji kod Teherana."


Postavljeni predmeti podijeljeni su u nekoliko odjeljaka koji su predstavljeni natpisima na zidu: putovanja, razonoda, predmeti strasti, bijesa i ljutnje…



I doista se može vidjeti svašta, od čudnih i smiješnih predmeta do onih očekivanih. Pa su tako izloženi bicikla, sjekira, umjetne grudi, čarape, proteza za nogu, masažer tjemena, glačalo kojim je izglačano odijelo za vjenčanje, razne vjenčanice, vrtni patuljak…


Bicikl - artefakt iz veze u prošlom životu, Zagreb, Hrvatska


Sjekira kojom je djevojka uništila namještaj svoje bivše partnerice. Berlin, Njemačka

Svaki izložak prati jedinstvena priča, bila ona bolna, čudna ili smiješna, koja, naravno, nije imala sretan završetak. Uz hrvatski tekst, uz svaki predmet nalazi se engleski prijevod. Tako uz jednog plišanog medvjedića iz Slovenije piše „Došli su skupa. Medvjedić je ostao, a on je otišao s drugom.“


Ljubavno pismo na slomljenom staklu, San Francisco, SAD

Radi se o postavu koji svakoga dana raste i mijenja se, jer su prekinute veze dio svakodnevnog života. Sve velike ljubavi imaju svoj početak, ali svaki prekid ima istu priču. Bolnu i tužnu. Ako Muzej prekinutih veza nudi nešto drugačije što nas oslobađa od prošlosti, zašto ne pokušati?


Pismo napisano na brodu, Zagreb, Hrvatska

Svi koji su zainteresirani pozvani su da doniraju neki predmet, dar, pismo, bilo koju uspomenu koja ih podsjeća na bivšu ljubav te tako zatvore jedno životno poglavlje.
Muzej se može razgledati svakoga dana od 9 do 21 sat, a ulaznica je 20 kuna.

22.11.2010. u 23:16 · Ostavi komentar (0) · Isprintaj · #