Promocija romana 'Hrvatski bog Merkur' novinara Denisa Kuljiša



U sklopu 33. Interlibera na Zagrebačkom velesajmu, poznati novinar Denis Kuljiš jučer je predstavio svoj novi roman „Hrvatski bog Merkur“. O knjizi su govorili redaktor Marko Grčić, književni kritičar Velimir Visković, književnica Milana Vuković Runjić, novinar Jutarnjeg lista Gordan Malić te direktor programa Nove TV Siniša Svilan.

Untitled from Katja Kosović on Vimeo.




Pozornica na kojoj se održavala promocija


Denis Kujliš i gosti

Marko Grčić istaknuo je kako je ovo prvi put u hrvatskoj sredini da se netko usudio baviti ozbiljnijim političkim temama. Prema njemu, za to su kvalificiraniji novinari i publicisti od književnika, isključivo zbog velikog iskustva. Grčić je pohvalio estetiku ovog „romana s ključem“, kako ga je nazvao, diveći se pojedinim prizorima.


Marko Grčić o romanu

Na njega se nadovezao kritičar Velimir Visković govoreći kako je ovo zapravo „roman s poluključem“, iako bi on volio da je drukčije. Usporedio je Kuljišev roman s romanima drugih hrvatskih pisaca te zaključio kako je kod dosadašnjih romana glavni junak uvijek bio intelektualac koji je u sukobu sa ideologijom, što u ovom romanu nije slučaj. Visković je zaključio kako je ovo jedna žestoka kritička analiza društvenog života, ali bez puno moraliziranja.


Velimir Visković o romanu

Prema mišljenju Milane Vuković Runjić roman bi se mogao nazvati „Seks i grad i prljava politika.“ Ona ovo djelo smatra osvježenjem, naročito zbog toga što dovodi radnju u neka luksuzna okruženja na koja čitatelji u suvremenoj hrvatskoj književnosti nisu mogli naići.

Na roman se osvrnuo i novinar Gordan Malić koji tvrdi kako poznati kolumnist nije ideološki fokusiran što čini njegovo novinarstvo zabavnim, duhovnim te višeslojnim. Ukazao je na sličnost likova sa osobama iz stvarnog života, što preferira, no volio bi da uopće nisu literalizirani.


Gordan Malić o romanu

Denis Kuljiš najavio je snimanje televizijske serije u beogradskoj produkciji, te dao riječ Siniši Svilanu. Prvi čovjek Nove TV izjavio je kako će knjiga sigurno biti čitana. Dodao je kako zna prepoznati dobar sadržaj i da je uvjeren da će i ovaj roman biti nagrađivan. Svilan je zaključio kako ima potencijala i za seriju od nekih 13 nastavaka, koja bi zatvorila proljeće ili jesen na Novoj TV.

Untitled from Katja Kosović on Vimeo.



„Hrvatski bog Merkur“ prvi je dio Trilogije Planetopia koji obrađuje političku situaciju u Hrvatskoj te prikazuje politička i društvena događanja cijele balkanske regije. Njegova promocija pobudila je veliku znatiželju kod posjetitelja Interlibera, što se moglo zaključiti po velikom broju ljudi okupljenih oko glavne pozornice u 6. paviljonu. Uzevši to u obzir, nema sumnje da će roman Denisa Kuljiša izazvati veliko zanimanje kod čitateljske publike.


13.11.2010. u 01:12 · Ostavi komentar (0) · Isprintaj · #