.:morituri te salutant:.

02.12.2006., subota

Moj Osijek...

Danas je 02.12., Dan grada Osijeka, koji se obiljezava od 1786. godine kada su se ujedinile tri samostalne gradske opcine Tvrđa, Gornji i Donji grad u jedinstveni grad Osijek.

Inace, prvi pisani spomen grada zabiljezen je 1196., sto ne znaci da Osijek nije postojao i ranije thumbup


History facts :

"Osijek je oslobođen turske vlasti 29. rujna 1687. godine. Odmah po oslobođenju grada ojačane su najslabije točke obrane grada, a kasnije je postupno promijenjena i zatečena urbanistička struktura.

Zbog izgradnje novih fortifikacija stanovnici podgrađa preseljeni su oko kilometar i pol uzvodno od tvrđave. Tako je 1692. godine formiran osječki Gornji grad. Na sličnoj je udaljenosti, nizvodno od tvrđave, 1698. godine osnovan Donji grad, naseljen stanovništvom sa baranjskih močvarnih otočića. Sva tri dijela grada utvrđena Tvrđa i neutvrđeni Gornji i Donji grad razvijali su se sve do kraja 18. stoljeća kao zasebne gradske općine.

Sve tri samostalne gradske općine: Tvrđa, Gornji i Donji grad, međusobno dosta udaljene, ujedinile su se u jedinstveni grad Osijek 1786. godine. Upravo 2. prosinca te godine Osijek slavi povezanost svojih tri cjeline (Tvrđe, Gornjeg i Donjeg Grada) u Jedinstvenu cjelinu Grad Osijek (Eszzek). Dvadesetak godina nakon ujedinjenja Osijek je 1809. godine proglašen Slobodnim i kraljevskim gradom. Gotovo do sredine 19. stoljeća najveći je grad u Hrvatskoj, no postupno zbog političke i prometne izoliranosti gubi na značaju te postaje četvrti grad po veličini, a na tome mjestu nalazi se i danas.

Postupno premještanje institucija vlasti u Gornji grad započinje već tijekom 18. stoljeća, kada je sjedište virovitičke županije premješteno iz Virovitice u Osijek. Historicističkom izgradnjom Gornjega grada prema Tvrđi, postupno su stvoreni uvjeti za povezivanje udaljenih dijelova grada i izgradnju novih gradskih četvrti. Grad se prometno bolje povezuje uvođenjem novoga prijevoznoga sredstva – konjskog tramvaja, 1884. godine. Bio je to prvi konjski tramvaj južno od Beča i Budimpešte.

Unatoč gotovo dvotisućljetnom diskontinuiranom urbanom razvoju, grad se Osijek, zbog brojnih osvajanja i rušenja tijekom povijesti, može ponositi arhitektonskim nasljeđem nastalim u posljednjih tristotinjak godina. Sačuvana arhitektura i brojni kulturno-povijesni predmeti govore nam da je Osijek pravodobno sudjelovao u svim razdobljima srednjoeuropskog kulturnog života"

Preuzeto s www.osijek-online.com



Danas su i novine, osim uobicajenih naklapanja politicara tko je vise dao za grad i tko jest, a tko nije uspio u svom naumu poboljsanja situacije,infrastrukture itd. u gradu, dale kao poklon vrlo lijepu malu knjizicu sa fotografijama Osijeka, koje je uradio Marin Topić i kratkim zapisima koje je napravila Julijana Matanović. Jedan me se osobito dojmio, pa vam ga prenosim. Sto vi mislite o tome?




" Ona zna da ću na traženje imena grada s najvećom dušom na svijetu uvijek, bilo gdje da me pitanje zatekne, odgovoriti sigurno i nekolebljivo "Osijek". "



Julijana Matanović


Slike: www.osijek031.com
(ima jos puno dobrih u galerijama, provjerite sami)



- 23:33 - Mislim, dakle postojim (5) - Loži - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< prosinac, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Glavna sklopka

b(R)log ukratko

NON EST CULPA VINI, SED CULPA BIBENTIS.

--------------------------------------------------
Nepovezani slijed misli, nepresušno vrelo beskorisnih informacija, smješten negdje tamo onkraj šanka...
--------------------------------------------------

BIBERE HUMANUM EST. ERGO BIBAMUS.




Al' pivo je super...