Kapljica

utorak, 25.06.2024.

Dok radim koncentrirano, misleći tko zna o čemu, s čela mi se cijedi znoj i ta kapljica se zaustavlja na vrhu nosa, prijeteći da mi kapne na... posao.
Staje kraj mene pa me gleda.
Imaš kapljicu znoja na nosu, past će ti na... posao.
Imam je pod kontrolom, kažem.
Gleda me i čeka... poantu?
A možeš mi i ti pomoći...
Gleda me upitno.
Tako da mi nabaviš klaunovski nos.
(Smijeh. Good point.)

Maybe...

ponedjeljak, 24.06.2024.

Možda...

Da, neodlučno "ne" je ustvari "da", odnosno biva tako protumačeno od drugih... i obrnuto vrijedi: neodlučno "da" može biti prevedeno u "ne..., pa onda i odluke o kojima je riječ bivaju suptilno prepuštene drugima. Koji onda možda znaju, a možda i ne znaju kako će nas zadovoljiti...
A možda je riječ i o svejednosti, koja se zakukuljila negdje duboko u nama...
Sjećam se nekih stvari iz djetinjstva, sjećam se svojih roditelja koji nisu dopuštali "ne" kada je trebalo ispoštovati njihovu (božju) volju. I sjećam se tog silnog otpora i bure emocija koji su se javljali tada, kada se njihova...riječ kosila s mojom... voljom. Nisu popustali ni milimetra, uglavnom, popuštala sam ja. Ja-dijete je naučilo tada da "božju volju", volju mojih tvoraca teško mogu promijeniti. Onda, i njihov međusobni odnos, njihovi nepodudarajući karakteri, formiralo je to moje ja u pasivno ja, podređeno tuđoj volji kasnije. Iskazati svoje odlučno "da", ili odlučno "ne", je uvijek išlo teško. Da bi zadovoljio drugog, ne/svjesno utišavaš sebe, jer svako tvoje (drsko) "ne" je popraćeno jasnim i glasnim nezadovoljstvom tvojih Tvoraca, tvojih (mojih) najbitnijih ljudi, koje te kasnije prati kroz život, ali i određuje/naređuje/uređuje kao daleka, jedva čujna jeka.
Pa potiho, gotovo potajno, živiš sebe unutar sebe, a (s) drugima postaješ svejedan, ne-bitan.
Udovoljavanjem si im važan, takav dojam stječeš, važan si dok traje potreba, dok služiš svrsi... kakvoj već.

Roditelje ne možeš birati, ne možeš ih ni mijenjati baš, takvi su kakvi su, ukoliko nisu fleksibilni.
Eventualno možeš mijenjati partnere, jednom poslije, po principu prvi-drugi-treći..., i eventualno možeš mijenjati sebe, donekle.

Maybe yes, maybe no,
Maybe baby,
I don't know. *