Ima jedan divni nevidljivi svijet...

19.04.2007., četvrtak

Ne znam šta da pišem

< Salvador Dali, možda najveći među svim ekscentricima. Njegov curicculum vitae toliko je živopisan da je iz mora dogodovština teško izdvojiti najposebnije.

Čovjek koji je od djetinjstva pokazivao sadističke pobude, kojeg su nadrealisti izbacili iz svog pokreta zbog pretjeranog divljenja Hitleru i koji je svoje brkove smatrao antenama za komunikaciju s vanzemaljcima toliko je dobro održavao imidž zanimljive ličnosti da je jednu od predstava gotovo platio glavom.

Kako je 1936. na londonskoj internacionalnoj nadrealističkoj izložbi održao predavanje odjeven u ronilačko odijelo, znatiželjnoj je publici, osim predavanja, pružio i užitak da mu spasi život jer se pred kraj govorancije, zahvaljujući kostimu, gotovo ugušio.




MUZEJ MRTVACA

Jedina zbirka za koju nema jednog epiteta, ali bi joj se mogli udijeliti mnogi, i to ne lijepi, jest ona u Muzeju mrtvaca na Tajlandu. Šetati među pokojnima, napola mumificiranim tijelima smještenim u staklene kutije, neponovljiv je doživljaj za turista iz uštogljenih krajeva.


Muzej mrtvaca na Tajlandu

Oni slabijih živaca i skloni lošim snovima trebali bi izbjegavati ovo mjesto pod svaku cijenu. Osim odraslih ljudi ovdje se može vidjeti bogata zbirka fetusa ili dijelova tijela s izvrsno očuvanim tetovažama. Mjesto idealno za one koji spremaju ispit iz anatomije.

MUZEJ PARAZITA

Neki bi se vjerojatno oduševili posjetom Meguro muzeju parazitologije u Japanu. Zbirka sadrži impresivan broj izložaka ljudskih i životinjskih parazita. Na službenim web stranicama muzeja duhovito se uspoređuju s Britanskim muzejom, jer i tamo je ulaz besplatan kao i kod njih. Vikendom ih, tvrde, posjećuju brojni zaljubljenici u parazite, ali i ljubavni parovi, te razgledavaju šarmantne i lijepe izloške, jer nema privlačnijeg prizora od savijene mase crva koji žive u organizmima.

MUZEJ PENISA

Phallological Museum na Islandu vjerojatno je jedini muzej na svijetu s kolekcijom od više od stotinu izložaka falusa, koji su nekada pripadali različitim sisavcima s islandskog kopna i iz mora.


Muzej penisa
Tu se nalazi 30 falusa 12 različitih vrsta kitova i 50 primjeraka 16 različitih kopnenih sisavaca.

Strpljivi sakupljač ove neobične kolekcije je Sigurdur Hjartarson, koji je cijelog života bio opsjednut penisima, a trebalo mu je 25 godina da objedini sadašnju kolekciju.

Ludih ideja ne nedostaje pa tako u Chicagu postoji zbirka konzervi mesa s gotovo dvije stotine izložaka. Online muzeji su danas čak i popularniji nego oni 'od krvi i mesa'. Na internetu možete pronaći svakojake zbirke. Izdvojimo muzej toaletnog papira s autogramima zvijezda, muzej etiketa tvrtki koje se bave trgovinom banana i avionskih vrećica za povraćanje. Impresivne zbirke koje svakako trebate pogledati.


href="http://www.bigoo.ws">MySpace images

MySpace images

href="http://www.bigoo.ws">blog layouts



<

ANTROPOMANIJA
Jezivi obred proricanja koristeći se iznutricom ubijenih osoba. Vjerovalo se da se uz pomoć ljudske utrobe mogu predviđati sudbine i budući događaji. Grčki historičar Herodot (oko 481. – oko 425. pr.n.e.) navodi da je Menelaj dok su ga u Egiptu zadržavali nepovoljni vjetrovi, žrtvovao nekoliko domorodačke djece da bi ‘saznao’ o svojoj sudbini prema znakovima koje je mogao razabrati u dječjoj utrobi.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.