Judenrat u Zagrebu

utorak, 27.12.2005.

HANUKIJA PRODUBILA RASKOL MEĐU ŽIDOVIMA U ZAGREBU - DARKO PAVIČIĆ (JUTARNJI LIST)

ZAGREB - Dok su katolici u Hrvatskoj obilježavali blagdan Kristova rođenja, Židovi su počeli s hanukijom, prvom upaljenjom svijećom na osmerokrakoj menori, kojom otpočinje priprava za Hanuku.

No, ni to nije prošlo bez sukoba, koji su obilježili gotovo cijelu godinu u Židovskoj općini Zagreb, a kulminirali su nedavno isključivanjem 18 članova. Paljenje hanukije na otvorenom prostoru, prvi put u Zagrebu u 200 godina postojanja Židovske zajednice, inicirao je novoformirani židovski duhovni pokret Habad u Hrvatskoj, čiji su neki članovi nedavno izbačeni iz ŽOZ-a i pohode Židovsku općinu u formiranju Bet Israel.

Tradicija je da se hanukija postavlja na glavni trg i da prvu svijeću pale gradonačelnik ili predsjednik, dok to u Zagrebu prvi učinio izraleski veleposlanik Shmuel Meir. Službe Grada Zagreba pokazale su dobru volju da se sagradi hanukija, a pripomogle su i druge vjerske zajednice, poput mormona predvođenih Ivanom Valekom.

No, iz ŽOZ-a Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport upućeno je pismo u kojemu stoji kako "nikakve organizacije samostalno, a niti u suradnji s Gradom Zagrebom i/ili Republikom Hrvatskom ne bi trebale provoditi javne programe vezane uz židovsku vjersku i nacionalnu zajednicu". Ipak, nakon intervencije izraelskog ambasadora, Udruge za vjersku slobodu i rabina srednje Europe dopušteno je da se hanukija postavi u Praškoj ulici.

HANUKA

Zagrebački će Židovi svaki dan na menori upaliti jednu svijeću do blagdana Hanuke, koji je uspomena na ponovno posvećenje jeruzalemskog hrama 164. godine prije Krista.


Darko Pavičić: Jutarnji list