Judenrat u Zagrebu

ponedjeljak, 26.12.2005.

PALJENJE HANUKIJE U ZAGREBU

Nasuprot manipulacijama iz Židovske općine u Palmotićevoj i nastavku kampanje laganja i prevare, kako unutar, tako i van Općine, paljenje Hanukije u Zagrebu, organizirao je HABAD, uz pomoć i podršku članova Bet Israela. Jedino što je omaleni čovječuljak prikladnog karaktera Ognjen McCarthy Kraus učinio po ovom pitanju je slanje pisma pročelniku Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, Pavlu Kaliniću, datirano 15. prosinca, 2005. u kojem stoji:

Poštovani gospodine Kaliniću,

Vezano za upit i inicijativu novo osnovane organizacije Habad Hrvatska, a za postavljanje Hanukije na glavnom gradskom trgu, želja nam je izvjestiti Vas da je stav Židovske općine Zagreb da nikakve organizacije samostalno, a niti u suradnji s Gradom Zagrebom i/ili Republikom Hrvatskom ne bi trebale provoditi javne programe vezane uz židovsku vjersku i nacionalnu zajednicu.

Organizacija Habad u povijesti nikada nije djelovala na ovim prostorima, niti su njihovi predstavnici ikada zastupali interese židovske zajednice na ovim prostorima.

Sukladno pozitivnim propisima RH, jedina organizacija ovlaštena za zastupanje i predstavljanje židovske zajednice, kao vjerske i nacionalne manjine na području Grada Zagreba je Židovska općina Zagreb te je kao takva jedina meritorna za organizaciju i provedbu kako gore navedenog tako i drugih vrsta programa vezanih uz vjeru i tradiciju Židova na ovim prostorima.

S poštovanjem,

Dr. Ognjen Kraus
Predsjednik


Znači, 15. prosinca, patuljak Ognjen "zabranjuje" Habadu postavljanje Hanukije, da bi se 26. prosinca, nakon intervencije brojnih židovskih organizacija, te samog izraelskog veleposlanika u Hrvatskoj, bez stida i srama pojavio na paljenju Hanukije i još imao obraza održati govor, u kojem navodi kako se veseli tom događaju.

Međutim, iz gornjeg pisma se može zaključiti još nešto zanimljivo.
Naime, mali Ognjo je prije nekoliko dana isključio 18 Židova iz članstva Židovske općine.
Ni prvi ni zadnji put da nežidov, jer Kraus nije Židov, istjeruje Židove iz njihovog doma ili općine.
Međutim, Kraus u pismu g. Kaliniću navodi kako je Židovska općina "jedina meritorna za organizaciju i provedbu kako gore navedenog tako i drugih vrsta programa vezanih uz vjeru i tradiciju Židova na ovim prostorima."

Znači da se prema riječima kepeca iz Palmotićeve istjerani Židovi nemaju pravo niti moliti, niti obilježavati praznike, niti se organizirati u bilo kom smislu, bez njegovog odobrenja.

Isto kao i 1941.


Bez obzira na sve, u duhu ekumenizma i oprosta, ovim putem želimo Ognjenu Krausu čestit Božić i sretnu Novu godinu.

Inače, na web stranici Židovske općine nalazi se slijedeći tekst:
Grad Zagreb pridružio se ove godine svjetskim metropolama te je na prostoru srušene zagrebačke sinagoge u Praškoj 7, upaljena prva svjećica na velikom svjećnjaku - hanukiji. Svjećicu je upalio veleposlanik Izraela u Hrvatskoj, Nj. E. Shmuel Meirom, a prigodno slovo održali su rabin Pinchas Zaklas iz Habada Hrvatska i dr. Ognjen Kraus, predsjednik ŽOZ. Organizatori ovog događanja Habad Hrvatska i ŽOZ zahvaljuju Gradu Zagrebu i svima koji su se ovom prigodom okupili.


Ognjen Kraus organizator paljenja svijeće na Hanukiji: