Judenrat u Zagrebu

nedjelja, 25.12.2005.

OGNJEN KRAUS PONOVO LAŽE JAVNOSTI

Kao što smo prethodnih dana pisali, Ognjen Kraus je pokušao zabraniti Habadu da, kao i u ostalim dijelovima Svijeta, organizira javno paljenje hanukije.

Večeras se paljenje hanukije i dogodilo, gospodinu Krausu usprkos. I ne samo da se dogodilo, nego je i gospodin Kraus, u maniru nasilnika, kakav i jest, zgrabio mikrofon i održao govor. O Hanuki, koju, kao i ostatak židovske vjerske tradicije prezire.

Međutim, u Večernjem listu objavljena je vijest, koju je potpisala HINA, po kojem su članovi Židovske općine Zagreb obilježili početak Hanuke.

25.12.2005 18:52
Članovi zagrebačke Židovske općine obilježili početak Hanuke

ZAGREB - Paljenjem prve svijeće na svijećnjaku hanukiji u Praškoj ulici, na mjestu gdje je nekad bila zagrebačka sinagoga, članovi zagrebačke Židovske općine obilježili su početak Hanuke - Blagdana svjetla.

Pred stotinjak članova Židovske općine, njihovim obiteljima i prijateljima svijeću je zapalio izraelski veleposlanik u Zagrebu Shmuel Meirom.

Židovi Hanukom ili Blagdanom svjetla obilježavaju ponovno posvećenje hrama u Jeruzalemu.

U osam dana, koliko traje Hanuka, svake se večeri pali po jedna svijeća.

Predsjednik zagrebačke Židovske općine dr. Ognjen Kraust rekao je kako su se paljenjem svijeće noć prije Hanuke zagrebački Židovi pridružili onima koji to čine u mnogim europskim gradovima, dodajući da posebno veseli što se ona pali na mjestu gdje ne bila zagrebačka sinagoga.

Sinagogu u Praškoj ulici srušili su ustaše u Drugome svjetskom ratu godine 1942.


Činjenica je da su se, na paljenju hanukije i pojavili malobrojni članovi Židovske općine - njih dvadesetak - dok je većina prisutnih bila iz Bogoštovne općine Bet Israel, od kojih su neki nedavno i izbačeni iz Židovske općine Zagreb, radi potpisivanja zahtjeva da se Židovsku općinu briše iz Registra vjerskih zajednica, a radi urgožavanja njihovih vjerskih sloboda.

Ti isti ljudi, koji ugrožavaju vjerske slobode Židovima Zagreba, cinično se pojavljuju na ceremoniji obilježavanja Hanuke, uzimajući si za pravo da nešto javno i kažu.
Naravno da im je to i pošlo za rukom, jer na takvu vrstu nasilja zagrebački Židovi vjernici i poštovatelji tradicije nisu imali spreman odgovor.
Treba se znati spustiti tako nisko.