Judenrat u Zagrebu

četvrtak, 22.12.2005.

ŽIDOVI ĆE ZAPALITI SVIJEĆE ZA HANUKU - U PALMOTIĆEVOJ GUBE ŽIVCE...

Donosimo vam, gramatički dotjeranu, izjavu dr. Ognjena Krausa, optuženog za klevete, uvrede i financijske malverzacije u Židovskoj Općini Zagreb:

22.12.2005
IZJAVA DR. OGNJENA KRAUSA

IZJAVA DR. OGNJENA KRAUSA, PREDSJEDNIKA KOORDINACIJE ŽIDOVSKIH OPĆINA U REPUBLICI HRVATSKOJ I PREDSJEDNIKA ŽIDOVSKE OPĆINE ZAGREB POVODOM KONFERENCIJE ZA TISAK I IZJAVA KOJE SU DALI PREDSTAVNICI BET ISRAELA DANA 20. PROSINCA 2005. U ZAGREBU (O ČIJOJ REGISTRACIJI NEMAMO INFORMACIJU, ALI POŠTUJEMO DA SE U ILEGALI TAKO ZOVU)

Židovska općina Zagreb se nakon istupa Bet Israela ne smatra prozvanom , već u skladu s postojećim zakonima i pravnim normama ove države, čeka stav Središnjeg državnog ureda za upravu i ishod njegova nadzora sukladno podnesku Bet Israela od 28. listopada 2005. u čijem smo posjedu, kao i požurnice istog zahtjeva za brisanjem Židovske općine Zagreb iz registra vjerskih zajednica.

Središnji državni ured do danas nije pristupio nadzoru Židovske općine Zagreb.

Jedina aktivnost koju je Židovska općina Zagreb poduzela, i koju smatra legitimnom, je da po odluci Vijeća od 21.12.2005. a sukladno čl. 43. Statuta ŽOZ isključi iz članstva potpisnike zahtjeva.

I to s obzirom na štetu koju čine Židovskoj općini Zagreb, tražeći njeno brisanje iz registra. Na istu odluku imenovani imaju pravo žalbe u roku od 14 dana Vijeću Židovske općine Zagreb.


Gospodin Kraus i njegovo jato iz Palmotićeve polako gube živce, a čini se i razum, u ovo predblagdansko vrijeme.

Nakon izjava članova Bet Israela u medijima, o pravnim postupcima pokrenutim u ime zagrebačkih Židova, a protiv diktature koju je Kraus zaveo u Židovskoj općini, na hitnoj sjednici Vijeća, sazvanoj jučer navečer, "odlučeno" je da se iz članstva Općine isključuju svi potpisnici zahtjeva za poštovanjem ljudskih i vjerničkih prava zagrebačkih Židova.

Ovim činom je g. Kraus definitivno postao svjetski rekorder po broju Židova izbačenih iz neke židovske zajednice.

Ne računajući "neka druga vremena". No, ta su vremena prošla, a proći će i g. Kraus.

Pretpostavljamo da je gubitak živaca pripomogla i činjenica da su Krausovci upravo ovih dana temeljito oprani i posramljeni od strane brojnih svjetskih židovskih organizacija, kao i hrvatskih kulturnih tijela, te samog izraelskog veleposlanika u Hrvatskoj.

O čemu se radi?

Već nekoliko mjeseci u Zagrebu živi i djeluje rabin, poslanik neovisne hasidske židovske organizacije Habad, sa sjedištem u New Yorku. U sklopu svoje misije, a to je približavanje židovstva Židovima, Habad tradicionalno organizira i paljenje svijeća za Hanuku, u svim gradovima svijeta gdje Židovi žive kao ravnopravni članovi društva.

Od ove godine, ta je čast trebala pripasti i Zagrebu. Sve je već bilo ugovoreno i dogovoreno, dozvole od grada potpisane, kada se desilo nešto nevjerojatno i nezabilježeno u svijetu. G. Kraus je u ime Židovske Općine, poslao pismo pročelniku za kulturu grada a Zagreba Pavlu Kaliniću, u kojem ga obavještava da on, Kraus, zabranjuje bilo kakvu suradnju sa Habadom ili bilo kojom drugom židovskom organizacijom, sa tvrdnjom da jedino on, Kraus, predstavlja Židove u Zagrebu i Hrvatskoj.

O apsurdnosti takve izjave nije potrbno trošiti puno riječi, barem ne onome tko je iole upućen u Židovstvo. Nažalost, u gradskoj su vladi, ipak, uglavnom neupućeni, stoga su svoju dozvolu o paljenju hanukije povukli. To je, zapravo, razumljiv potez, jer ljudi doista slabo poznaju Židovstvo i židovske zakone i običaje. Na kraju krajeva, ne poznaju ih ni Kraus i njegovi jahači magle.

Medjutim, nakon što se doznalo za razvoj situacije, odmah su reagirale brojne svjetske židovske organizacije, kulturna tijela u Republici Hrvatskoj, i kao presedan u izraelskoj politici, sam izraelski veleposlanik u Hrvatskoj je intervenirao kako bi se ova sramota spriječila. Naravno da je dozvola na kraju izdana.

Od ove će godine i Zagreb biti mjesto gdje će se javno zapaliti svijeće na hanukiji, tradicionalnom devetokrakom svjećnjaku Blagdana svjetlosti, Hanuke.



Bijela Kuća, Washington



Berlin, Njemačka



Bangkok, Tajland



Hag, Nizozemska




Montevideo, Urugvaj



Moskva, Rusija



Sydney, Australija