Judenrat u Zagrebu

četvrtak, 22.12.2005.

SA JUČERAŠNJE KONFERENCIJE ZA TISAK...

Na jučer održanoj presici, govorili su Sonja Samokovlija, koja je predstavila časopis "Ruah Hadaša" i kalendar, te Rabin Da-Don i Ivo Goldstein, koji su uglavnom govorili o pravnim aspektima "komunikacije" sa Šerifom i očajnicima.

Prenosimo članak iz Večernjeg Lista:
Predstavnici Bogoštovne općine Bet-Izrael pokrenuli su proces delegitimizacije Židovske općine Zagreb i od Središnjeg državnog ureda za upravu zatražili njezino brisanje iz evidencije vjerskih zajednica. Istodobno su zatražili upisivanje općine Bet-Izrael kao pravnog sljednika ŽOZ-a. Svoj zahtjev obrazložili su kršenjem prava i sloboda vjernika jer je ŽOZ, podsjećaju, otkazao ugovor o radu rabinu Kotelu Da-Donu iako je, kažu, na Skupštini 76 posto članova ŽOZ-a bilo za njegov ostanak. Središnji bi državni ured svoju konačnu odluku trebao donijeti do kraja prosinca.

Vjernici se sada na službi Božjoj okupljaju u prostorijama Hrvatsko-izraelskog društva, a u Palmotićevoj u sjedištu ŽOZ-a ne dolazi nitko od vjernika ustvrdio je jučer Ivo Goldstein. Dodao je da su zatražili nadzor nad poslovanjem te općine, a inspektorat je utvrdio čak 14 prekršaja, od čega je u pet nastupila zastara. Zbog sukoba koji su proteklih mjeseci potresali Općinu, predstavnici Bet-Izraela podigli su i deset tužbi protiv vodstva ŽOZ-a, Ognjena Krausa, Igora Friedricha i Jakova Binefelda, a državno odvjetništvo trenutačno obrađuje prijevaru oko parkirališta u vlasništvu Jakova Binenfelda. Ivo Goldstein obrušio se na vodstvo ŽOZ-a jer već mjesecima najavljuju da će njihov budući rabin Lucian Prelević diplomirati , a, kaže, od toga neće biti ništa.

Kako su i u ŽOZ-u svjesni da Prelević neće tako skoro diplomirati, namjeravaju raspisati natječaj za novog rabina. Iako Europska rabinska konferencija bojkotira rad ŽOZ-a zbog njihova odnosa prema Kotelu Da-Donu, Goldstein je priznao da formalno-pravno to ne može spriječiti raspisivanje natječaja, ali i dalje tvrdi da je natječaj ništetan jer oni više, kaže, nisu vjerska zajednica i ne mogu raspisivati natječaj dok se ne završi postupak brisanja iz evidencije vjerskih zajednica. Kotel Da-Don jučer je rekao da se i dalje smatra zagrebačkim rabinom.

link na članak

Dakle, Inspektorat je utvrdio barem 14 kriminalnih prekršaja u vođenju općine, protiv Šerifa i ekipe je podignuto deset(ak) sudskih tužbi, a od Prelevića čak ni Zora Dirnbach osobno ne može napraviti niti ministranta, a kamoli rabina.

Omča se steže...