podravina

PodSesvete Picassa biografija GoogleKarta mail

Etnografska zbirka Josipa Cugovčana

subota, 29.09.2007.

Promocija brošure Cugovčan

27. rujna 2007. je u Podravskim Sesvetama, na imanju Josipa Cugovčana, promoviran novi turistički prospekt «Etno zbirka Cugovčan».
Niti loše vrijeme nije omelo velik broj uzvanika i posjetitelja koji su sa zanimanjem razgledali etno postav, paleontološku i arheološku zbirku Josipa Cugovčana, s preko 3000 eksponata.
Prospekt je izdala Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije u nakladi od 2.000 primjeraka. Dizajn prospekta djelo je Krunoslava Heidlera, koji je uz Sinišu Milašinovića i autor fotografija, a tekst je napisao viši kustos Etnografskog muzeja iz Zagreba, profesor Josip Barlek. O autoru i prospektu govorili su mr.sc. Zdravko Mihevc, direktor TU TZ Koprivničko-križevačke županije, zamjenik župana g. Vjekoslav Flamaceta, veliki meštar Družbe «Braća hrvatskog zmaja» dr. Dragutin Feletar, tajnica Etnografskog muzeja iz Zagreba gospođa Katica Burlic i predstavnik Ministarstva kulture g. Zdravko Živković. Na kraju je župnik župe Podravske Sesvete, vlč.Krunoslav Kefelja, blagoslovio etno kuću i cijelo imanje.
Brošura: Etno Zbirka Cugovčan 2007 (PDF, 5MB)
fotogalerija:TZ KKŽ

cugovcan


cugovcan


cugovcan


cugovcan


cugovcan


tekst i fotografije:TZ Koprivničko-križevačke županije

- 01:55 - Komentari (1) - Isprintaj - #

nedjelja, 23.09.2007.

Otvorenje Etnografske zbirke Josipa Cugovčana

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije izdala je brošuru o Etnografskoj zbirci Josip Cugovčana kao najavu otvaranja izložbe u danima Općine Podravske Sesvete.Uz prigodni tekst profesora Josipa Barleka,fotografije u brošuri potpisuju Kruno Heider i Siniša Milašinović.
Etnografska zbirka Josipa Cugovčana
Podravske Sesvete
Trg kralja Tomislava 24
Tel.048/819 228
Mob.091/1819 228

Otvorenje Etnografske zbirke Josipa Cugovčana biti će u četvrtak,27.rujna 2007.godine s početkom u 12.00 sati(Trg kralja Tomislava 24,Podravske Sesvete).

cugiEtno


Etnografska zbirka slikara Josipa Cugovčana,pasioniranog skupljača narodnog blaga sadrži niz vrijednih uporabnih predmeta Podravskih Sesveta i okolice s početka 20.stoljeća.Dio zbirka prezentiran je kao stambeni prostor s tipičnim inventarom,a dočarava ambijent i način života na selu i prikaz je tradicijske baštine neprocjenjive vrijednosti.Osobitu vrijednost predstavljaju dijelovi i kompleti narodne nošnje Podravskih Sesveta,bogatog tkanja i veza,te orginalna kovačnica(u funkciji)s autentičnim kovačkim alatom.Palentološka zbirka sadrži nekoliko rarizetnih promjeraka,a u arheološkoj zbirci mnoštvo je predmeta iz razdoblja prapovijesti,mlađeg brončanog doba,te razdoblja Kelta,antike i srednjeg vijeka.
cugiEtno cugiEtno
Životopis:Josip Cugovčan
Rođen je 1955.godine u Podravskim Sesvetama gdje i danas živi.Intenzivno se bavi slikarstvom od 1971,godine u čemu mu savjetima pomaže njegov bivši nastavnik likovnog odgoja Zvonimir Dorogi.Najčešći motivi njegovih slika su folklorni običaji i krajobraz Podravine.Prvi put izlaže na skupnoj izložbi u Galeriji Starog grada u Đurđevcu 1972.godine,a prvu samostalnu izložbu imao je u Zlataru 1975.godine.Status slobodnog umjetnika dobiva 1981.godine.
Izlaže na mnogim skupnim i samostalnim izložbama u domovini i diljem svijeta.Zastupljen je u knjizi «I naifs Croati»,autora Vladimira Malekovića kao naivni umjetnik osebujnog i prepoznatljivog stila.Sudionik je brojnih likovnih kolonija,a u više navrata boravi u USA (Pittsburg) kao gost Hrvatske bratske zajednice.
Pasionirani je skupljač narodnog blaga i vlasnik bogate etnografske,arheološke i paleontološke zbirke.Poznat je i kao oslikavatelj uskršnjih pisanica na tradicijski način-voskom,kao i voditelj folklora u Podravskim Sesvetama.Član je Družbe»Braća Hrvatskog zmaja»,Zmajskog stola u Križevcima.Dobitnik je županijske Nagrade za doprinos ugledu i promicanju Koprivničko-križevačke županije u zemlji i svijetu 1999.godine.
cugiEtno cugiEtno
Etnografska zbirka poznatog izvornog umjetnika i neumornog skupljača narodnog blaga,Josipa Cugovčana iz Podravskih Sesveta,izuzetna je zbirka koja zavređuje da se je posjeti i razgleda ne samo jednom već i nekoliko puta jer ćemo u njoj zamjetiti mnoštvo slikovitih detalja koji će zaokupiti našu pažnju i koje ćemo s oduševljenjem otkriti.Zbirka je to koja se stalno povećava i svake godine raste kako po broju tako i po značaju i vrijednosti eksponata.Neobično je vrijedna i bogata zbirka o narodnom životu Podravine i ovog slikovitog podravskog sela u blizini rijeke Drave,nadomak legendarnog grada Đurđevca.
cugiEtno cugiEtno
Od 1975.godine,od kada je zbirka otvorena javnosti,sistematskim je skupljanjem porasla na preko 3.000 biranih eksponata koji su izloženi u funkcionalnom prostoru zidane prizemnice smještene uz obiteljsko dvorište u 4 prostorije na 60m˛.Uz brojne primjerke namještaja,kućnog inventara i pribora,raznih pomagala,alata,mnogih vrijednih nošnji,narodnog ruha,tekstila i slikovitih oglavlja,predmeta svakodnevne uporabe,tu su i oni posebni,vezani uz narodne običaje i vjerovanja koja su pratila ljude u raznim prigodama i životnoj dobi.
cugiEtno cugiEtno
U zbirci se ističu brojne višebojno ukrašene pisanice Podravine,posebno one najstarije iz vlastite sredine te mnoge stare i bogato ukrašene preslice (stare preko 100 godina).Starošću ih nadmašuju mnogi predmeti spomenutog ruha i oglavlja,tkalačkog stana i škrinja,starih i preko 150 g.Predstavljeni su i mnogi vrijedni predmeti nepoznatih narodnih umjetnika,svetih slika i nabožnih predmeta.
cugiEtno cugiEtno
Predmeti su izloženi u cijelinama,grupirani po pojavnosti i značenju koje su imali u narodnom životu.Ambijentalni prikaz seljačke sobe dočarava nam danas već izgubljeni svijet djedova i baka koji nas oduševljava i očarava skladom i ljepotom.
cugiEtno cugiEtno
Skupljačkim marom predanog vlasnika Josipa,koji je s vremenom uz naznačeno etnografsko blago,počeo skupljati i pronađenu vrijednu arheološku građu (od brončanog doba do kasnog srednjeg vijeka) i paleontološke nalaze (jedinstveni zub mamutovog mladunca i mnoge druge kosti izumrlih životinja) kojima obiluje ovaj kraj,zbirka se povećala za još novih 1000 predmeta i postala kompleksna zbirka zavičaja koja privlači brojne specijaliste i stručnjake.Izložene su i brojne slike na staklu vlasnika Josipa Cugovčana,vrsnog izvornog umjetnika nenadmašnog u prikazama zavičajnog života.
cugiEtno cugiEtno
U posjet ovoj jedinstvenoj zbirci susrećemo se i s njenim domaćinom koji ne samo da čuva stare tradicije i znanje već ih u izravnom kontaktu,vjerno i s radošću prenosi svim zainteresiranima,bilo pojedinačno ili u brojnim radionicama:izrada pisanica,božićnih jaslica,narodnih ukrasa,kao i brojnih drugih vještina,od izrade nošnji i čuvanja folklornih tradicija mjesnog KUD-a»Sesvećice» do bilježenja tradicijskog života.
cugiEtno cugiEtno
Poslije posjeta ovoj čudesnoj zbirci nameće se zaključak koji nedvojbeno govori da očuvanjem i promicanjem narodnih običaja i tradicije ukazujemo na istinske vrednote i ljepotu koja nam vraća osjećaj pripadnosti tim vrijednostima koje su nam ostavili naši stari u nasljeđe,ono najvrijednije što je sačuvano kroz vjekove naših trajanja,narodnu kulturu.
cugiEtno cugiEtno
Svjestan toga Josip Cugovčan se u blizini kuće,na obližnjoj okućnici u selu,prihvatio revitalizacije stare kuće,kovačnice i uređenja starog seoskog dvorišta s pripadajućim vrtom.Uspio je oživjeti izvorni ambijent starog seoskog gospodarstva koje je sposobno prihvatiti posjetitelje i uslužiti goste namjernike te im pružiti jedinstven i neponovljiv susret s prošlošću.No,vlasnik sprema i daljnja iznenađenja,jer ga očuvanje narodnog života veseli,i tu radost želi podijeliti s drugima.
U narodnoj kulturi vidi ono neprolazno što oplemenjuje dušu i donosi unutarnju radost i bogatstvo pa to nesebično želi pružiti i drugima.
tekst:Josip Barlek,prof.,viši kustos Etnografskog muzeja Zagreb

cugiEtno


Josip Cugovčan sa "Sesvečicama"na ovogodišnjem Eko-etno u Zagrebu
cugiEtno cugiEtno
Sesvečice su originalne i pjesmom i plesom, ali i izgledom. Niti na jednom nastupu nemaju lakirane nokte, niti koriste make-up, najlonke i suvremeni nakit zamijenjeni su čarapama primjerenima nošnji i isticanjem cjelokupnog izgleda kićenjem vezovima i ogrlicama iz davnine
cugiEtno cugiEtno
Detalji iz bogate zbirke predmeta Etnografske zbirke
cugiEtno cugiEtno

- 16:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 15.09.2007.

Sesvečice u nedjelju na Vinkovačkim jesenima

Koprivničko-križevačku županiju će na 'Vinkovačkim jesenima', predstavljati Hrvatsko folklorno društvo 'Sesvečice' iz Podravskih Sesveta. Tajnik i voditelj Društva Josip Cugovčan je najavio da će u nedjelju pred posjetitelje jedne od najvećih manifestacija hrvatskog folklora izaći 30-ak glazbenika, pjevača, plesača iz Podravskih Sesveta te mladih tamburaša iz Đurđevca:
- Nastupamo u nedjelju u 18 sati sa izvornim pjesmama, kolima i plesovima iz Podravskih Sesveta, a pokazat ćemo i kako se nekada na potoku pralo rublje, što znači da ćemo posjetiteljima pokazati tzv. žbanje za nošenje vode, tačke i korita na kojim se nekad klopalo na potoku.
Inače, ovo je Sesvećanima četvrti odlazak na 'Vinkovačke jeseni'; izborili su ga u Virju pobjedom na Županijskoj smotri folklora, a u Vinkovcima će nastupiti zajedno s više od 70 folklornih društava iz cijele Hrvatske.
Radio Koprivnica

- 09:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>